Hlavní navigace

Jak reagují Skylink, CS Link a Digi TV na příchod satelitního freeSATu?

15. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Od počátku září funguje v České republice a na Slovensku "nová" satelitní služba - freeSAT. Jde v podstatě o původní platformu UPC Direct, která prošla nutným relaunchem. Změnil se ceník i balíčkování kanálů, zákazníkům bylo do budoucna slíbeno také výrazné rozšíření nabídky HDTV kanálů. Co na tyto kroky říkají konkurenční služby CS Link, Digi TV a Skylink? Operátoři si prozatím své trumfy nechávají v rukávu, ale podle informací, které alespoň částečně vypustily do světa, bychom se měli mít na co těšit.

Čím chce bojovat freeSAT proti konkurenci?

Společnost UPC DTH představila počátkem minulého týdne na tiskové konferenci v Praze svou „novou“ satelitní službu freeSAT. V uvozovkách je uvedena záměrně. Doposud nabízela UPC svou televizi z družice pod značkou UPC Direct. Důvodem přejmenování je mimo jiné i snaha o odlišení od klasické kabelové nabídky, jejímž provozovatelem je společnost UPC Česká republika. freeSAT zavedl jako jednu z novinek „bezplatnou“ kartu pro příjem základních programů, kterých je přibližně 21. Má to ale pochopitelně háček. Karta až tak zadarmo není. Musíte za ni zaplatit aktivační poplatek 500 korun a každý rok dáte na administrativu dalších 500 Kč, takže vás karta po nějakých třech letech vyjde v praxi stejně jako ta od konkurenčních služeb, která však má navíc v nabídce i kanály jako ČT HD a Nova HD. Další balíčky služeb už jsou ale velice zajímavé. Za 199 korun nabízí UPC DTH kartu s několika desítkami kanálů, jejichž kompletní seznam najdete tady. S tímto produktem je tak freeSAT v dané kategorii nejlevnější satelitní službou. Horší je to s nabídkou programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Operátor jich zařadil zatím pouze 11, z nichž však více než polovina z nich, konkrétně šest, není lokalizována do českého jazyka nebo slovenštiny. K výraznému rozšíření kanálů v HD by však mělo u firmy dojít do konce roku. Počítá se přitom jak s využitím vlastní kapacity, tak i partnerské služby ze Skandinávie Canal Digital.

Nova HD - repríza

U CS Linku a Skylinku je Nova HD neplaceným programem, freeSAT ji má stejně jako ČT HD zpoplatněnu v balíčku HD stanic. (Screenshot: autor)

CS Link připravuje balíček HD kanálů

Překvapivě nejsdílnější byla s informacemi k serveru DigiZone.cz tentokrát nikoliv satelitní služba Skylink, ale konkurenční CS Link. Marketingová manažerka Lucie Gleichová ze společnosti Media Vision, která je provozovatelem CS Linku, uvedla, že v současné době firma rozjela nový servisní web pro prodejce. Ten je možné najít na adrese www.cslink.cz v patřičné sekci. Zájemci tu mohou najít funkce „firemní kredit“, „editace firemních údajů“ nebo vlastní PIN kód na Irdeto kartě. Novinkou je též zdvojnásobení počtu bodů do věrnostního programu pro prodejce a montážníky. Pro CS Link je možná škoda, že tyto novinky nekomunikoval plošně, ale objevily se jen tak mimochodem pouze na webu Parabola.cz, který je již delší dobu hlavním informačním kanálem společnosti Media Vision. Gleichová nechtěla blíže prozradit, na jaké novinky se mohou těšit samotní zákazníci. Nové televizní programy by měly být zařazeny do nabídky v dohledné době, bližší termín však manažerka CS Linku neuvedla, a dočkat se mají dokonce i zájemci o stanice ve vysokém rozlišení obrazu. Media Vision z nich prý chystá samostatný balíček. CS Linku hraje do karet i možná spolupráce s partnerskou nizozemskou službou Canal Digitaal. Příchod značky freeSAT na český trh vnímá CS Link pozitivně, ale rozhodně se ho neobává.

Brava HDTV - screenshot

Brava HDTV je zatím jediným placeným kanálem, který CS Link nabízí. (Screenshot: autor)

Digi TV: Digi Sport v HD kvalitě a další kanály? Možná

Získat jakékoliv vyjádření od zástupců společnosti Digi Czech Republic nebo Digi Slovakia ohledně chystaného rozšíření programové nabídky satelitní služby Digi TV, je v podstatě nemožné. Jak bude reagovat provozovatel této služby, společnost RCS&RDS, na nástup značky freeSAT na český trh, je v podstatě ve hvězdách. Nedá se však počítat s tím, že by firma přišla s něčím zásadním. V podstatě od počátku působení na našem trhu, což už je mimochodem několik let, drží cenu své kompletní programové nabídky na 260 korunách měsíčně. Pravděpodobně nejpřekvapivějším krokem této služby bylo vyřazení premiérových kanálů HBO a Cinemax na počátku ledna letošního roku. Digi TV se pak přibližně o měsíc později nechala slyšet, že podobně jako konkurenční služby i ona pracuje na své vlastní nabídce programů ve vysokém rozlišení obrazu. Krok, který však společnost ohlásila koncem února a tudíž nesouvisel s příchodem značky freeSAT na náš trh, měl proběhnout do konce roku. Hlavním tahákem měla přitom být stanice Digi Sport, kterou již provozovatel delší dobu interně testuje. Tato skutečnost by však pochopitelně znamenala, že operátor by musel také začít nabízet zákazníkům nové boxy, které by již příjem programů v HD kvalitě umožnily.

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

Digi Sport HD screenshot

Provozovatel Digi TV sliboval zařazení HD kanálů do své nabídky nejpozději koncem roku, včetně stanice Digi Sport. (Zdroj: Sateliti.info)

Skylink: Tajemný jako hrad v Karpatech

Vzhledem k tomu, že si chce satelitní služba Skylink udržet pozici lídra v oblasti satelitní placené televize, zejména pak programů ve vysokém rozlišení obrazu, k očekávanému rozšíření svojí programové nabídky se již několik měsíců nevyjadřuje. Výkonný ředitel operátora Jaromír Glisník pro server DigiZone.cz pouze uvedl, že vůči příchodu značky freeSAT na český trh firma nechystá žádné zvláštní kroky. Podle něj jde v podstatě pouze o změnu názvu služby, která však zatím příliš mnoho nového nepřinesla. S podzimním rozšířením nabídky počítáme okolo 1. října, uvedl Glisník již dříve pro DigiZone.cz s tím, že by mělo jít minimálně o dva až tři programy v HD kvalitě a jednu stanici ve standardním rozlišení. Výkonný ředitel Skylinku však odmítl být jakkoliv konkrétní. Ve hře je více variant a v tuto chvíli ještě nejsme definitivně rozhodnuti, které kanály zařadíme, konstatoval vyhýbavě. Pro Skylink jsou však ve hře dvě varianty – buďto zařadí programy na vlastní kapacitu nebo využije opět spolupráci s partnerskými službami Canal Digitaal (Nizozemsko) a Satelitte BG (Bulharsko). Společnost Towercom, zástupce operátora Skylinku u našich východních sousedů a slovenská obdoba Českých Radiokomunikací, také v těchto týdnech intenzivně pracuje na dokončení takzvaného pražského uplinku, odkud se budou programy z Barrandova dopravovat na družici Astra, pozice 23,5 stupně východně, již Skylink využívá.

Ohrozí podle vašeho názoru freeSAT pozici současných satelitních operátorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).