Hlavní navigace

Karel Pavlíček: Na bilancování Intextu je ještě brzy

26. 9. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
Aktualizováno 26. 9. 2008 12:20
Počátkem července začal Internet BillBoard testovat novou verzi intextové reklamy, prý se zajímavými výsledky. SPIR Pavlíček kritizovat nechce, v zahraničí jsou na tom mnohdy ještě hůř a Google v Česku na poli internetové inzerce stále ještě nic převratného nepředvedl.

Od počátku července do konce července testoval Internet BillBoard novou verzi intextové reklamy. V tiskové zprávě jste oznámili, že přinesl zajímavé výsledky, proč jste se ale vůbec rozhodli s inovacemi přijít a jak si nový Intext stojí oproti svému předchůdci?

Je to určitě přirozený vývoj. Stejně jako cokoliv jiného, i trh s internetovou reklamou se vyvíjí a my se na to snažíme reagovat, ale na nějaké bilancování je opravdu ještě brzy.

Karel Pavlíček
Karel Pavlíček (35)
  • Generální ředitel Internet BillBoard a.s.
  • Vystudoval Vysokou školu báňskou – Technická Univerzita v Ostravě a Henley Management College v Oxfordshire v Anglii.
  • Pracoval šest let v Korsnäs Packaging, pobočka švédského koncernu Kornäs (výroba papírových obalů), na pozicích generální ředitele závodu v ČR a provozního ředitele regionu východní Evropy.
  • Mezi své zájmy řadí Strategic Business Development, systémy řízení firem, lyžování, golf.
  • Je ženatý a má dvě dcery.

Kde všude máte vlastně Intext v současné době nasazený?

Těžká otázka, pochopitelně běží všude tam, kde byl Intext původní. Protože jak jistě víte, Intext není novým formátem a v rámci našeho kontextového systému ho můžete nalézt již třetím rokem. My jsme pouze vyměnili starý Intext za nový. Zareagovali jsme tak na to, jakým způsobem se vyvíjí trh, jaké jsou požadavky klientů a hlavně jaké se nám nabízeli technologické možnosti. Intext ale dále běží zejména na portfoliu ARBO Interactive, postupně je nasazován na portfolio Computer Pressu a další možnosti rozšiřování portfolia jsou zatím v jednání.

Rýsuje se mezi těmi rozjednanými partnerstvími již někdo konkrétní?

V plánu je například testování na Centrum, ale k tomu vám v tuto chvíli opravdu více neprozradím.

(aktualizováno) V tuto chvíli žádná jednání o Intextu s Billboardem neprobíhají, prohlásil dnes v reakci na článek Petr kapalín, tiskový mluvčí Centrum Holdings.

Nemůžete, nebo nechcete kvůli konkurenci?

Přeberte si to, jak chcete. Řekněme, že to ještě není ve stavu, kdybych vám mohl seriózně říci, že zde bude běžet Intext tehdy a tehdy, na těch a těch webech a v takové a takové podobě.

Kolik partnerských webů s běžícím Intextem celkově k dnešnímu dni ve své síti máte?

To je informace, kterou vám nejsem v tuto chvíli schopen říci, neboť je to dynamická záležitost a situace se poměrně aktivně mění podle toho, co a jak se zrovna zapojuje v rámci sítě Billboardu a uživatelů. Mimochodem právě ze strany uživatelů evidujeme neustále rostoucí zájem o využívání grafických intextových formátů. Jediné přesné číslo tedy nemám a nejsem schopen vám ho tudíž ani prozradit. Pokud vás to ale skutečně tolik zajímá, zkuste si udělat obrázek. Síť Billboardu má odhadem asi šest tisíc webů, ale platí u ní to, co jsem zmínil výše, takže je zde toto číslo opravdu jen orientační. Dále tu máte weby Computer Pressu a již zmiňovaná Arbo Interactive. Tolik aktuálně, a co přibude v nejbližší budoucnosti, se ještě uvidí.

Zeptám se na trochu jinou věc, před rokem a třemi měsíci došlo k rozdělení vaší společnosti na dvě autonomní divize. Samotný BillBoard, pod který, pokud si to dobře pamatuji, spadá BillBoard Efekt a BillBoard Media, a druhou autonomní divizi BB Elements. My jsme z poslední doby zvyklí spíše na fúze, jak se tento krok osvědčil v praxi?

Osvědčil, má to pochopitelně několik příčin, celý Internet Billboard měl svůj vlastní přirozený vývoj, síť Billboardu vznikla první, následně aplikace pro správu reklamy. Dnes jde tedy již o samostatné divize, které ovšem mají společný vývojový programátorský tým, jinak má ovšem každá vlastní personální obsazení a hlavně vlastní trhy. Samotný Billboard operuje zatím v Česku a na Slovensku, kde se mu stále otevírají nové možnosti a má kam růst, kdežto BB Elements své systémy úspěšně implementuje spíše v zahraničí. Momentálně úspěšně fungujeme v Polsku, Rumunsku, na Slovensku, nyní začínáme nově Rusko a Turecko, což jsou rozhodně velké a zajímavé trhy. Český trh je oproti tomu pro reklamní systémy v podstatě vyčerpaný. Když to řeknu lehce samolibě, tak v tomto segmentu ovládáme nějakých osmdesát pět procent trhu a nový prostor tady de facto není.

Proč by tomu tak mělo být?

To je velmi jednoduché, když si odečtete Seznam, který si z určitých vlastních důvodů bude vždycky všechno dělat sám, tak tady již žádný zajímavý prostor pro naše reklamní systémy prakticky nezbývá. A protože momentálně rosteme v Polsku a Rumunsku, je celkem přirozené, že migrujeme také na další trhy.

Vraťme se k samotnému Billboardu, jak vnímáte konkurenci v podobě Googlu? Vnímáte ho po dalším roce jeho působení na českém trhu pořád stejně? Jinými slovy, je to stále onen mýtus?

Já si myslím, že čísla hovoří jasně a rozhodně nijak výrazně ve prospěch Googlu. Osobně alespoň nemám pocit, že se za poslední rok působení Googlu na českém trhu něco dramaticky změnilo, ta čísla jsou přece víceméně pořád stejná. Google u nás za poslední rok ani nijak výrazně neposílil, nemá majoritu na českém trhu a jediné, v čem pokročil, je rozšiřovací strategie reklamního portfolia, které začíná zahrnovat reklamu grafickou a lze očekávat, že půjde s dalšími trendy. Nevím, jak dlouho to může trvat u nás, ale v zahraničí si již začínají uvědomovat Google jako hrozbu, která monopolizuje určité prostory. Google samozřejmě potenciální riziko představuje a je potřeba s ním jednat jako s jakýmkoli jiným monopolním hráčem.

To je u nás zatím spíše otázka na zákazníky, myslím, že je možná potřeba zatím lidem říkat, že by měli nejdříve uvažovat nad tím, co dělají a nedávat svůj reklamní prostor na stránkách k dispozici bezhlavě. Víte že kdysi Google sliboval jen textovou reklamu. Ti, co si však na stránky textovou reklamu od Googlu nasadili, zde již bez varování mají grafickou reklamu a je otázka, s čím se mohou setkat dále. Na jedné straně je to poměrně logické, protože Google inzeruje de facto v klasických bannerových pozicích, ale je to na zodpovědnosti každého provozovatele webového reklamního prostoru, co si dovolí. Já nikomu Google nevymlouvám, ale uživatel by měl nejprve zvážit, co mu ten který reklamní systém přinese, než ho dá k dispozici, ať už Googlu, či jinému systému nebo je pro něho výhodnější je prodávat sám. Pro Google jste anonymní zákazník a nikdy s vámi nebude vyjednávat individuální podmínky.

Na jedné straně je tedy Google podle vás hrozba, ale na té druhé je neúspěšný. V čem je tak dramatické specifikum českého trhu, je na vině opravdu jen Seznam?

Na českém internetovém trhu panuje velmi specifické mikroklima a Seznam je pochopitelně klíčovou součástí ekosystému, bez něho by dnes nejspíše trh vypadal úplně jinak. Nicméně jde ještě o něco jiného, čeští uživatelé dávají a vždycky dávali určitou prioritu lokálním projektům, můžete se například sám sebe zeptat, proč tady bylo v určité době pět kontextových systémů. S něčím podobným se nesetkáte ani v současnosti ani historicky v žádné okolní zemi. Do dnešních dnů země středovýchodní Evropy ve valné většině případů dokonce ani nepoužívají kontextové reklamní systémy tak, jak jsou zcela běžně a samozřejmě používány u nás. Když se podíváte například na polský trh, zjistíte, že tam se s klasickou kontextovou inzercí, jako provozuje eTarget, v podstatě nesetkáte, namísto toho je tam akcentováno vyhledávání a další prvky, které jsou pro změnu potlačeny u nás. A toto neplatí zdaleka jen pro Polsko.

Má to pochopitelně své jasné důvody. Když se podíváte, jak pracuje s kontextem Google, vidíte, že se drží klasických bannerových pozic, jenže tam nejsou kontextové odkazy zdaleka tolik efektivní jako v klasických kontextových pozicích pod článkem, jak je známe my. Důsledek je ten, že se hledají jiné reklamní kanály. To je ostatně také jeden z důvodů, proč se Google najednou pouští do bannerové reklamy. Pozice Google vůči Yahoo, které bylo vždy orientováno spíše na grafické formáty, byla totiž velmi slabá a ona před dvěma lety hlásaná samospasitelnost PPC se nějak nekonala. Dnes prožíváme bannerovou renesanci.

Myslíte si, že časem některý ze současných internetových reklamních formátů zanikne?

Osobně jsem přesvědčen, že žádný v současné době používaný internetový reklamní formát zánik v nejbližší době nečeká. Problém je v tom, že u nich zpravidla již nic moc nového nevymyslíte, obrazovka není nafukovací a více bannerů na ni již nedáte, kontext má kapacitu také omezenou a nějaký overlayer, pokud se pro něco takového rozhodnete a neodradíte tím čtenáře webu docela, tak sem umístíte maximálně jeden. Proto jsme také přišli s Intextem, který je neagresivní (vyžaduje aktivní podnět od uživatele), ale přitom podle našich statistik velmi efektivní (například ve srovnání s kontextovou reklamou). Navíc v sobě kombinuje výhody kontextu i banneru. Pokud do intextové bubliny umístíte flash či video, uživatel, který na odkaz najede chtěně ve svém zorném poli, sleduje reklamu a obrazový efekt je prokazatelně mnohonásobný ve srovnání s klasickým bannerem. Co víc si v tuto chvíli vůbec přát?

Skutečně je formát tak neagresivní? Lidé si někdy stěžují, že se jim intextové odkazy pletou s běžnými hypertextovými odkazy v textu.

To by asi bylo spíše na nějakou sociologickou studii, v tomto ohledu bych si nerad hrál na odborníka. Z našich statistik v rámci nového Intextu lze ovšem vyčíst, kolik slov je podtržených, kolik bublin je otevřených a jaké jsou další akce uživatelů v jejich rámci. Všechny naměřené výsledky zatím nasvědčují tomu, že uživatelské akce nejsou náhodné a uživatelé vědí, co dělají. Že to platí ze sta procent, vám tu ovšem nepotvrdím.

Je zájem i o jiné formáty než jen prostý text a případnou jednoduchou doprovodnou grafiku?

Zatím to bylo dáno spíše historicky, textoví inzerenti z původního Intextu zůstávají textovými i nadále. To však neznamená, že by se například právě teď na podzim, kdy se nám pomalu ale jistě začínají přibližovat Vánoce, neměly rozjet i zbývající formáty. Jen namátkou jsme nedávno připravovali velkou kampaň pro Niveu a pro Microsoft, kde došlo na uplatnění většiny složek. Asi nejpomaleji se bude rozjíždět video a to zejména proto, že inzerenti v šuplíku kvalitní video spoty zatím zpravidla nemívají. Na tento formát je zkrátka zatím ještě trochu brzy.

Jak se díváte na současný SPIR?

BRAND24

K tomu se obtížně vyjadřuje, ale myslím si, že již i sám SPIR pochopil, že Mediaresearch a Gemius nejsou úplně neproblematičtí dodavatelé, jací mohou být, a snaží se situaci řešit podle toho, jak se problémy pomaličku kupí. Ale abych SPIRu nekřivdil, současný stav vnímám spíše jako neutrální. Jsou zde vidět i některá pozitiva. Konečně například byla, byť s půlročním zpožděním, podepsána smlouva na další Netmonitor, kde jsou již výslovně ošetřena vlastnická práva k datům. V tomto ohledu jsme jeden z mála států, který něco podobného má, což je jednoznačně pozitivní a progresivní tah. Když se podíváte na státy jako je Polsko nebo Slovensko, kde Gemius také funguje, tak zjistíte, že tam má data k dispozici pouze on a může si s nimi dělat, co chce, což naštěstí již neplatí u nás. Na druhé straně zde stále zůstává problém v tom, že náš trh pořád nemá k dispozici sociodemografická data, s nimiž by mohl seriózně pracovat. Způsob, jakým se s výstupy z Netmonitor pracovat dá, je podle mého názoru zatím stále ještě těžce neakceptovatelný.

Děkuji za rozhovor.

Jaký je váš názor na intextovou reklamu?

  • Vadí mi.
    66 %
  • Nemám na ni názor.
    0 %
  • Vlastně netuším, co to je.
    4 %
  • Vůbec mi nevadí a občas na ni schválně i najedu.
    30 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).