Hlavní navigace

Mládí vpřed – letos již podeváté

29. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 29
Mladí internetoví nadšenci - grafici, programátoři, designéři a v neposlední řadě i mladí literáti - mají až do 15. února možnost přihlásit svoje díla do jedné ze šesti kategorií soutěže a konference Junior Internet. Letošní devátý ročník přitom přichází s mnoha novinkami a inovacemi. Na co se mohou účastníci a přihlížející těšit?

Lehký úvod do děje

Pro tu hrstku čtenářů, kteří ještě o Junior Internetu neslyšeli, bych si zde dovolil shrnout základní fakta o této dnes již nepřehlédnutelné akci. Zrod celé myšlenky se udál v roce 2000, kdy tehdy dvanáctiletý Jiří Peterka mladší přišel s nápadem uspořádat konferenci pro mladé tvůrce webů. Projekt dostal záštitu od sdružení BMI, organizátora iniciativy Březen – měsíc Internetu, a tím začala jeho cesta na výsluní.

Za dobu své dnes již devítileté existence Junior Internet pěkně vyrostl a bez nadsázky můžeme říci, že dostál svému mottu – tedy stát se „odrazovým můstkem“ mladým talentovaným lidem do světa Internetu. Mnoho účastníků dřívějších ročníků Junior Internetu dnes aktivně působí v oblasti podnikání na Internetu a stojí za úspěšnými projekty.

Z dlouhého zástupu jmenujme například Jana Řežába, který dnes působí v oblasti mobilních aplikací, provozovatele webhostingových služeb Zdeňka Cendru či autora tohoto článku, který zakotvil v oblasti zakázkové tvorby webů.

Za dobu své existence dosáhl Junior Internet prestiže, kterou může dokumentovat například Cena ministryně informatiky Dany Bérové, udělená projektu v roce 2006, nebo záštity, které projektu udělili Evropský komisař pro vzdělávání a kulturu či Evropská komisařka pro informační společnost. Konference je rovněž široce podporována ze strany EU a Visegradského fondu.

Tím se dostáváme k dalšímu zlatému hřebu, a sice faktu, že Junior Internet je již od roku 2004 záležitostí mezinárodní. Kromě České republiky probíhají soutěže současně na Slovensku, v Polsku a letos poprvé ve Francii. Vítězové jednotlivých národních kol se na závěr sjedou na společné konferenci, kde si mohou vyměňovat své zkušenosti a názory, stejně jako rozvíjet mezinárodní spolupráci na úrovni svých projektů.

S čím mohu do soutěže jít?

Pro letošní devátý ročník soutěže vyhlásili organizátoři následující kategorie. Nejprve si uveďme ty, které jsou víceméně stejné jako v předchozích ročnících:

  • JuniorWeb – soutěž webových stránek tvořených jednotlivci, případně dvoučlennými týmy.
  • JuniorProject – bez toho, abychom chtěli snižovat význam ostatních kategorií, kategorie Junior Projekt je možno bez nadsázky označit za „královskou disciplínu“ letošního Junior Internetu. Je určena webům, za kterými stojí celé týmy (portálům, webovým časopisům, webovým službám, …).
  • JuniorDesign – kategorie určená mladým grafikům. Prioritně je zaměřena na webdesign, ale je možné se do ní přihlásit i s grafickým výtvorem, který s webem nemá společného nic.
  • JuniorText – soutěž textů na téma „Internet – dobrý sluha, zlý pán“.

Novinkou jsou letos následující dvě kategorie:

  • JuniorMobil – soutěž pro tvůrce aplikací pro mobilní telefony.
  • JuniorErb – kategorie pro weby obcí, měst, regionů a dalších webů veřejné zprávy, tvořené mladými lidmi.
    Tato kategorie vznikla ve spolupráci s iniciativou Zlatý Erb, která již několik let organizuje soutěž „dospělých“ webových stránek spojených se státní správou. Vítěz této kategorie pak dostane prostor pro prezentaci na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, pořádané každoročně na jaře v Hradci Králové.

Všechny výše uvedené kategorie jsou rozlišeny ještě věkově – a to od 0 do 15 let a od 15 do 18 let. Přihlašovat se mladí lidé mohou na adrese www.juniorinter­net.cz.

Junior Internet není jenom soutěžní klání

Junior Internet není zdaleka jenom soutěž mladých webových tvůrců, je to zejména celodenní konference. Dopolední část bude vyplněna vyhlášením výsledků a osobní prezentací vítězů a jejich webových výtvorů. Odpolední sekce je pak zasvěcena odborným tematickým přednáškám. Mezi letošní témata této sekce patří například fenomén komunit v českém i mezinárodním měřítku či pozadí fungování úspěšného e-shopu. Vedle těchto odborných vystoupení proběhne ve vedlejším sále i odpolední program pro mladší účastníky, kteří se mohou těšit na přednášky o internetu v zábavnějším duchu.

Během celého dne bude probíhat i tradiční Burza internetových projektů, která letos doznala mnoha zásadních změn.

Obecně bude letos přikládána této části daleko větší pozornost, neboť ze zkušeností z minulých let se organizátoři poučili, že právě navazování vzájemných kontaktů mezi účastníky konference je ten nejzásadnější bod, který zároveň dává ohromné perspektivy do budoucna.

Historie ukazuje, že kontakty navázané na Junior Internetu – ať už mezi účastníky samotnými, nebo mezi mladými tvůrci a IT společnostmi, které se konference rovněž účastní – znamenají často zrod velmi zajímavých a slibných projektů.

cif 24 - early cena - média

Letošní Junior Internet se koná 29. března v prostorách FSV UK v Praze Jinonicích. Uzávěrka přihlášek účastníků je 15. února.

Na článku spolupracoval také Štěpán Mejzlík, jeden z výherců JuniorInternetu a provozovatel English-online.cz

Zúčastnili jste se někdy Junior Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem společnosti OnLine Solutions s.r.o., která vyvíjí systém na správu obsahu Sedit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).