Hlavní navigace

Nabídku online videoték placených televizních programů si čeští diváci příliš neužijí

28. 2. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Filmbox Live
Jak jsou na tom placené filmové, sportovní nebo dětské kanály s nabídkou sledování jejich pořadů na internetu? Tady je náš přehled:

Jeden z nejzajímavějších online přehrávačů připravila pro svoje diváky skupina kanálů AXN, spadající pod globální skupinu S.W.A.T. Sony Pictures Television. Naprostá většina odvysílaných pořadů je k dispozici v online přehrávači několik týdnů po jejich odvysílání. 

Policajtku Barbie zařadilo AXN do programu na konci ledna. Online bude první díl dostupný ještě tři týdny.

Několik týdnů v archivu a bez registrace

Například jednotlivé epizody novinkového akčního krimi seriálu S.W.A.T., který měl na AXN premiéru 5. února, byly ke zhlédnutí v online přehrávači AXN Player ještě po dobu dvou týdnů dnů po jejich odvysílání. Kupodivu jsem ale získal dojem, že součástí online archivu nejsou některé pořady kanálu AXN Black, jako například seriálový Conan z Cimmerie.

PODROBNĚJI: Kanál AXN spustil na webu přehrávač svých filmů a seriálů

Pro promítnutí vybraných videí z poměrně bohaté nabídky navíc není potřeba nikterak se registrovat, natož zadávat číslo kreditní karty, které s oblibou vyžadují i mnohé služby inzerující jisté zkušební období zdarma. Užívání AXN playeru navíc není zpoplatněno. I tak se mi ale bohužel nepovedlo do služby registrovat, pro přihlášení jsem použil svůj Google účet. Ale pro sledování videí naštěstí není registrace nutná. 

Google účet při registraci AXN

Vlastní videoserver nabízí i kanál Kinosvět

České televize v přehledu reprezentuje dokumentární stanice Kinosvět, která patří do mediální skupiny ostravského podnikatele Leoše Pohla, který provozuje i dvojici kanálů, dětské CS mini a filmový CS film, a pro otrlé diváky je navíc určen žánrový ještě Horor film.


Autor: Karel Choc

Televizní podnikatel Leoš Pohl.

K TÉMATU: Stanice Horor film nabídne prostřednictvím portálu Film Popular „čtyřiadvacetihodinové vysílání“

Právě nabídku všech těchto jmenovaných kanálů (a nutno podotknout, že na stanici CS film se dá leckdy narazit na skutečné perly tuzemské kinematografie, nejen z často zdůrazňovaného období české nové vlny) nabízí videoportál Film Popular


Autor: Film Popular

Podoba a nabídka videoserveru Film Popular (klikněte pro zvětšení).

Videoserver nabízí českým a slovenským divákům za roční předplatné ve výši 199 korun nebo 7,9 eura řadu českých a slovenských, ale i zahraničních filmů, seriálů, dokumentů, zpravodajství a pořadů pro děti. Nutno uznat, že poplatek za roční využívání je vskutku stanoven poměrně nízko, záležet samozřejmě bude na atraktivitě nabízených titulů.


Autor: Film Popular

Průběh registrace na Film Popular.

Pro využití služeb portálu Film Popular se musíte zaregistrovat, jako platební metodu je možno využít kromě kreditních karet i systém Go Pay nebo prémiové SMS, ať už od českých, nebo slovenských operátorů.

Registraci vyžaduje i AMC

Americká televizní společnost AMC (jejíž zkratka mimochodem znamená American Movie Classics, což už pro program dané stanice dávno neplatí) slavila nedávno úspěch s televizními seriály jako Živí mrtví, Perníkový táta nebo Fargo. 

Kompatibilní zařízení pro AMC přehrávač.
Autor: AMC.com

Kompatibilní zařízení pro AMC přehrávač.

I proto je přístup do videoarchivu AMC podmíněn předplatným AMC kanálů u vašeho televizního providera, který by vám měl dodat potřebné uživatelské jméno a heslo. AMC nabízí i mobilní aplikace pro Android nebo iOS.


Autor: AMC.com

Registraci podléhá i živé vysílání, zprostředkované na webu.

Filmbox s vlastním přehrávačem

Rodina kanálů FilmBox společnosti SPI, mezi nimi třeba DocuBox, Erox, FightBox nebo FashionBox a jejich různé další varianty včetně verzí v HD rozlišení, se rozhodla pro své diváky vyvinout vlastní VoD službu FilmBox Live.

PSALI JSME: Společnost SPI spustila službu FilmBox Live pro předplatitele UPC DTH 


Zdroj: FilmBox Live

Nabídka žánrů videoslužby Filmbox Live.

Pro aktivaci služby FilmBox Live je samozřejmě nutné se zaregistrovat, ať už přes údaje od vašeho operátora televizních služeb, u kterého máte kanály FilmBox předplaceny, nebo prostřednictvím nového uživatelského jména. Služba také uvádí přehledný seznam podporovaných přístrojů.

Podporované přístroje.

Podporované přístroje.

Za předplatné ve výši necelých sto třiceti korun měsíčně získáte přístup k jedenácti programům z rodiny FilmBox, z toho pět v HD kvalitě a více než tři stovky videí v rámci služby FilmBox Live.


Autor: FilmBox Live

Ceník služby.

Jak je u podobných firem zvykem, i přes nabídku jednoho týdne na vyzkoušení nabízené služby zdarma požaduje formulář při registraci údaje o vaší kreditní kartě.


Zdroj: FilmBox Live

Možnosti platby u služby FilmBox Live

Sportovní kanály zdarma i za peníze

Sportovní gigant Eurosport nabízí už několik let svůj online přehrávač Eurosport Player. Ten je dostupný na desktopech, mobilních zařízeních a tabletech vybavených iOSem, Androidem i operačním systémem Windows, dále na Xboxu One a 360 a chytrých televizorech od Samsungu, Panasonicu nebo LG a Amazon Fire TV. 


Zdroj: Eurosport

Ceník služby Eurosport Play.

Přehrávač je dostupný na 52 trzích a je lokalizován do dvaceti jazyků. Bohužel jediné konkrétní číslo, které se mi povedlo dohledat, pochází z roku 2014. V srpnu 2014 využilo Eurosport Player aplikaci 2,4 milionu uživatelů a třicet procent veškerého digitálního denního provozu Eurosportu přicházelo z mobilních aplikací. 

DALŠÍ INFO: Olympiáda na Eurosportu a nové logo

Podle aktuálního vyjádření pak Eurosport Player a aplikaci Eurosport App využívalo během letošní zimní olympiády kolem patnácti milionu uživatelů.


Zdroj: Extreme Sports Channel

Extreme Sports Channel využívá nelineárního vysílání do maxima.

Naopak britská sportovní stanice Extreme Sports Channel, která se, jak název napovídá, věnuje extrémní sportům, nabízí na svém webu nejen plnohodnotné záznamy z jednotlivých závodů. Na její webové stránce je možné sledovat i aktuální vysílání.

Škodné nezůstanou ani děti

Televizní stanice si očividně už od mala vychovávají své diváky, a proto jim kromě videoobsahu na webu nabízí i speciální aplikace na mobilní zařízení a tablety. Tuzemská dětská televize Tuty dokonce nabízí na svém webu i internetový stream s aktuálním vysíláním. 


Zdroj: Tuty.tv

Internetové vysílání televize Tuty.

Kupodivu ale webový archiv, shromažďující jednotlivé pořady, nenabízí přehrání odehraných dílů, a to ani u těch z vlastní produkce. I když je u většiny popisů pořadu kolonka epizody, bohužel nejde ani spustit, ani dále rozkliknout.

PODROBNĚJI: Dětská televize Tuty poprvé překonala jednoprocentní podíl na sledovanosti

Na kratší videa vsadila tuzemská verze Disney Channelu, který na hlavní stránce nabízí primárně videa v maximální délce několika minut, obvykle ale nedosáhnou ani jedné minuty. Kdo ale doscrolluje o kousek níž, může si vybrat z videí nejen s Disneyho hrdiny, ale třeba i s tréninkovými spoty pro hráče fotbalu nebo módní bloggerkou řešící nákup slunečních brýlí. 


Zdroj: Disney

Home page webu Disney.

V zájmu přehrání zvoleného videa musí divák vydržet dvousekundovou reklamu, což ale pokládám za velmi přijatelné, a videa obvykle trvají kolem tří minut a jsou různě tématicky zaměřena, i když primární důraz je pochopitelně kladen na Disneyho postavičky.

PODROBNOSTI: Cartoon Network spustí lokalizovanou verzi pro české a slovenské diváky

S ohledem na snadný přístup k videoobsahu se celkem snaží i nedávno do češtiny lokalizovaný Cartoon Network. I když většina videí nabízených na titulní stránce nepřesahuje svou stopáží minutu, nebyl problém najít ani třeba pětiminutový klip. Stránka také klade velký důraz na nabídku počítačových her.


Zdroj: CN

Home page webu.

Jistým zklamáním se stala webová prezentace konce minulého roku spuštěného kanálu Epic Drama, který avizoval získání licencí i pro nelineární vysílání, bohužel na jeho webu jsme se žádného zajímavého obsahu navíc nedobrali. Většina obrázků směřuje na Instagram a jediné video, které je možné na stránce spustit, je promospotem samotného kanálu, který novináři obdrželi již při jeho spuštění.


Zdroj: Epic Drama

Web stanice.

Webová stránka stanice Viasat History sice disponuje relativně rozsáhlou knihovnou online videí, bohužel je přístup k nim omezen pouze na držitele předplatného u příslušných televizních operátorů. Jinak vám přehrávač dovolí zhlédnout pouze trailer.

Ale jinak je nabídka pořadů z portfolia Viasat History bezesporu velmi široká a zahrnuje velice široké spektrum lidské činnosti.

Podobnou strategii zvolilo i středoevropské Discovery, které sice nabízí nepřeberné množství videí, ale jejich délka se obvykle pohybuje kolem jedné minuty.

Také tuzemská mutace přírodovědného kanálu Nat Geo vsadila na obsáhlý výpis trailerů a ukázek ze své bohaté tvorby a zájemce o přírodní vědy si mezi nastolenými tématy určitě vybere.

MMF24


Zdroj: Nat Geoo

Příspěvky s možností spuštění trailerů.

Videoobsah kupodivu netvoří dominantní část obsahu webu dokumentárního kanálu Spektrum, kde hlavní položku tvoří program jednotlivých pořadů. Jedno video je umístěno dole na levé straně.


Zdroj: Spektrum

Home page webu

A podobně je řešen i web stanice Spektrum Home, zaměřující se na bydlení a starost o dům a zahradu. I zde je jediné video v levém dolním rohu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).