Hlavní navigace

Nad Českem vládnou mimořádné příjmové podmínky

22. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
22. 11. 2009

UVNITŘ VIDEO Od pátečního rána vládnou nad Českou republikou, ale i dalšími zeměmi střední a východní Evropy extrémně dobré příjmové podmínky na VKV (FM rozhlas) i UHF (televizní pásmo od 21. kanálu). Dochází opět k situaci, kdy jsou místní nebo vzdálenější tuzemské vysílače překrývány těmi zahraničními. Podmínky sice nejsou tak mimořádné jako před dvěma lety v prosinci, přesto úlovky, které se lovcům signálů objevují ať už na televizních nebo rozhlasových přijímačích, stojí za to. Za vše může inverze.

KL24

V současné době už dochází k jejich útlumu a vzdálenější signály se postupně vytrácejí. Stále je však možné i v Praze zachytit bez problémů např. analogovou televizi z Polska, a to hned z několika vysílačů. V pátek se na UHF pásmu objevily např. signály z Domažlic (Nova – 24. kanál), Jihlavy (ČT 1 – 25. kanál) nebo polské Czestochowy (TVP 2 – 26. kanál). Nejlepším úlovkem tohoto dne byl pravděpodobně kanál ČT 1 z moravského Mikulova na kanále 26. Kvalita většiny signálů však postupně slábla od patnácté hodiny, až některé z nich úplně zmizely.

Další zlepšení podmínek přišlo včera v odpoledních až večerních hodinách. Hned na několika kanálech se objevila analogová ČT 2 – 42, 44 a 47 (nikoliv Vimperk). Přibylo i několik polských vysílačů. Za zmínku stojí např. TVP Info na 35. kanálu. Co se týká digitálních signálů, z jihu zahrál kanál 21 (Rakousko). Nepodařilo se ovšem načíst jeho obsah, protože síla i kvalita velmi kolísaly. Podmínky gradovaly dnes okolo deváté hodiny ranní, kdy se na pražském Jižním Městě podařilo zachytit druhý program slovenské veřejnoprávní televize Dvojka z vysílače Bratislava/Kamzík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).