Hlavní navigace

Nahlédněte do současnosti i budoucnosti chytrého bydlení

7. 3. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Elko EP
S Václavem Mahdalem majícím u Elko EP na starosti klíčové zákazníky jsme si povídali nejen o chytrém bydlení systému iNELS, ale i o jeho budoucnosti obecně vzato.

Elko EP, s. r. o. sídlí v Holešově a – mimo jiné – vyvíjí, vyrábí a dodává komplexní bytová elektroinstalační řešení pod značkou iNELS Smart Home Solution. Ta sdružuje jak sběrnicovou inteligentní elektroinstalaci, tak bezdrátově napojitelné doplňky a ovládání třeba přes chytrý telefon či dotykový displej na stěně. Díky tomu máte v domě, či bytě, pod kontrolou vše, včetně například vytápění, osvětlení, venkovních prostor či třeba spínání světel na zahradě a dohledových kamer.

Součástí Elko EP je dnes už sedm poboček operujících v Maďarsku, Německu, Polsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku a na Ukrajině, v jednání je Španělsko a také Rakousko.

Málo se ví, že firma své výrobky exportuje do 60 zemí světa a můžete je najít i pod značkami Schneider Electric, Eaton či Siemens.

Za loňský rok Elko EP navýšilo celkový obrat (oproti roku 2013) o zhruba 10 % na více než 375 mil. Kč, přičemž export představoval 67 % a meziroční nárůst nových zákazníků plných 12 %.

Při celkovém počtu zhruba 220 zaměstnanců má firma na českém trhu v oblasti relé 80 % podíl, v Evropě je pak čtvrtá.

Elko EP ale nevyrábí jen komponenty pro inteligentní bydlení, ale také zcela běžnou elektroinstalaci, jako např. jističe, stykače, schodišťové automaty či hladinové spínače. Vedle toho také nabízí řadu osvětlovacích prvků, včetně zajímavých LED lišt a pásků o kterých jsme vás rovněž několikrát informovali, produkty pro audio a video se značkou Lara a také systém integrující vaše dálkové ovladače do jednoho, eLAN-IR.

Jak vidíte, Elko EP se rozvíjí hned v několika směrech a přiznám se že mě při přípravě tohoto materiálu překvapil především značný rozsah vývozu.

Václav Mahdal donedávna pracoval jako projektový manažer systému iNELS, nově má na starosti segment klíčových zákazníků firmy.
Autor: Elko EP

Václav Mahdal donedávna pracoval jako projektový manažer systému iNELS, nově má na starosti segment klíčových zákazníků firmy.

Čím se Elko EP zabývá, je zřejmé z vašich stránek i z Digiroomu, kde se o vás, jako o partnerovi webu, zmiňujeme poměrně často. Čím si ale vyděláváte na chléb svůj vezdejší? Vždyť chytré elektroinstalace jsou teprve v začátku.

Především výrobou a prodejem modulových elektronických přístrojů, lidově řečeno klasických relé. Veškerý náš sortiment je rozdělen do tří produktových řad – zmiňovaná relé, iNELS RF Control (bezdrátový systém), iNELS BUS system (sběrnicový sytém). K tomu ještě přistupuje distribuce vypínačů portugalské značky Logus90 od společnosti Efapel.

Sídlo společnosti Elko EP z perspektivy.
Autor: Elko EP

Sídlo společnosti Elko EP z perspektivy.

Proč jste se rozhodli vstoupit do segmentu chytrých instalací, který je zjevně na začátku, resp. u nás na naprostém začátku? Bylo to logické pokračování vývoje a výroby stávajících elektronických výrobků?

Ano, přesně tak. Systém iNELS vychází ze stávající elektroniky, takže jsme ji vlastně rozšířili o inteligentní část, sběrnici a centrální jednotku, která vše obsluhuje. Důvodem bylo i to, že v chytrých instalacích vidíme obrovský potenciál. U nás zatím sice představují v rámci nové výstavby jen několik procent, ale ve vyspělé Evropě je to už skoro polovina (40 %).

Zatím jsme se s iNELS téměř výhradně zaměřovali na rezidenční sektor, tedy rodinné domy, ale s novou generací bychom chtěli pokrýt i komerční sféru, tj. hotely, kancelářské budovy, penziony apod.

Co si představit pod „chytrým bydlením“ většina čtenářů Digiroomu ví. A většina z nich si nejspíše myslí, že je to také drahé a zbytečné…

Příčina tkví především v historii, kdy se sem dovážely velice drahé zahraniční systémy v řádu třeba i milionů. Protože jsme výrobcem chytré instalace, jsme schopni nabídnout řešení od jednotek tisíc do stovek tisíc podle konkrétních požadavků zákazníka. V České republice máme v současnosti v rodinných domcích přes 700 instalací a v rámci Evropy jich je kolem tisíce.

Pár videí doplňujících problematiku

  • Představení společnosti Elko EP jako takové najdete tady.
  • Co umí systém iNELS a jaké jsou jeho možnosti, včetně distribuce audia a videa po domě či například funkce multiroom, je výborně vidět zde.
  • Záběry z výroby, včetně technologie, která se používá, najdete zde.

Kam podle vás bude chytré bydlení směřovat? Dají se očekávat nějaké zásadní posuny či změny?

Půjde hlavně do integrace technologií postupně přicházejících do rodinných domů. Před pěti lety jsme řešili pouze ovládání osvětlení, vytápění a žaluzií. Dnes řídíme tepelné čerpadlo, klimatizaci, solární systém, bazénovou technologii a například i multimédia, tedy přenos audia a videa.

V moderním domě je tolik nejrůznějších technologií, že bez jejich vzájemné komunikace není provoz téměř možný. Například dům musí vědět, jaká je venkovní teplota a na základě toho pak použije vhodný zdroj tepla (kotel, solární systém nebo klimatizaci) nebo podle toho natápí.

Díky chytré instalaci je ale také dům podstatně lépe připraven na budoucí technologický pokrok.

Nyní je na trhu iNELS Smart Home Solution druhé generace. Můžete nám prozradit něco o té třetí a kdy má být uvedena?

Zásadní rozdíl je v centrální jednotce, která je rychlejší, robustnější, výkonnější a zvládne tak větší a náročnější instalace jak z hlediska rozsahu systému, tak z hlediska požadavků zákazníka.

Vyvinuli jsme také několik nových jednotek určených pro vytápění či řízení osvětlení pomocí standardního protokolu DALI/DMX, který se využívá především při velkých instalacích.

Novinkou jsou také skleněné nástěnné vypínače (viz foto níže).

S uvedením třetí generace počítáme v průběhu května.

Letošní novinkou je také tzv. skleněný vypínač. Může mít 4, 6 nebo dokonce až 8 tlačítek.
Autor: Elko EP

Letošní novinkou je také tzv. skleněný vypínač. Může mít 4, 6 nebo dokonce až 8 tlačítek.

Ve třetí generaci půjde opět o postupně budovatelný systém?

Ano. Koncept zůstává stejný jako u druhé generace.

Co majitelé stávajících instalací, kteří by si ji chtěli rozšířit?

Stačí pouze vyměnit centrální jednotku. To je vše.

Schéma systému chytré domácnosti iNELS, včetně distribuce audia a videa přes tzv. iMM server. Jde o řešení přímo od Elko EP, a to každý nedělá!
Autor: Elko EP

Schéma systému chytré domácnosti iNELS, včetně distribuce audia a videa přes tzv. iMM server. Jde o řešení přímo od Elko EP, a to každý nedělá!

Jak byste porovnal tradiční a chytrou instalaci?

V klasické instalaci vede kabel silové elektřiny od světla k vypínači (spínáme silovou část) a dále do rozvaděče. V chytré instalaci jde elektřina od světla přímo do rozvaděče a všechny vypínače jsou propojeny sběrnicí s centrální jednotkou systému iNELS. Kabeláž je v chytré instalaci co do zapojení jednodušší, sběrnice pracuje na bezpečném napětí 27 V.

V chytré instalaci je vypínač jako takový vstupem na jehož impuls centrální jednotka sepne patřičný okruh, například rozsvítí či ztlumí světlo, nebo stáhne žaluzie. Díky tomu jsme ale také schopni najednou jedním vypínačem vykonat více funkcí. Například vypínač domovních dveří můžeme využít jako tzv. odchodové tlačítko. To nám při odchodu z domova zhasne všechna světla, ztlumí topení atd. atd.

Demo verze aplikace iNELS Home Control až tak demo není. Dostanete se s ní totiž přímo do Prahy, do předváděcího centra a do konkrétní místnosti na například konkrétní světlo. Za vyzkoušení určitě stojí.
Autor: Elko EP

Demo verze aplikace iNELS Home Control až tak demo není. Dostanete se s ní totiž přímo do Prahy, do předváděcího centra a do konkrétní místnosti na například konkrétní světlo. Za vyzkoušení určitě stojí.

Jak se vlastně systém iNELS ovládá?

Buď přes klasické nástěnné vypínače, malý dotykový displej, který taktéž pasuje do formátu nástěnného vypínače, bezdrátový RF ovladač, televizor s pohybovým dálkovým ovladačem, chytrý telefon nebo tablet. Poslední způsob ovládání si může každý vyzkoušet sám přes aplikaci iNELS Home Control-Proso, kterou si zdarma stáhne z obchodu Google Play zde či z App Store zde.

(Poznámka redakce: tuto aplikaci jsme před nedávnem vyzkoušeli a krátké povídání naleznete tady.

Je něco s čím byste se u systému iNELS rádi pochlubili?

Jako jedni z mála máme v jeho rámci vyvinuto vlastní řešení pro distribuci audia a videa přes tzv. iMM server. Ten umožňuje libovolnou distribuci zvuku a obrazu po domě, takže si například můžete pustit z telefonu či tabletu muziku v kuchyni, nebo se dívat na film v obýváku a pak sledování dokončit v ložnici.

Co byste poradil našim čtenářům, kteří právě staví či rekonstruují dům a touží po chytré domácnosti, jen si ji momentálně nemohou dovolit?

Systém je modulární a dá se dále rozšiřovat, tedy postupně stavět. V 95% případů se řeší osvětlení, zabezpečení, vytápění a žaluzie. Umíme ale vyřešit i speciality typu sauna, zavlažování, rekuperace, klimatizace a třeba i napojení kuchyňských spotřebičů.

Ale abych odpověděl konkrétněji: V praxi jde udělat pouze základ systému, což je příprava kabeláže a osazení základních modulů, tzn. centrální jednotky, zdroje a vybraných funkčních prvků, které si zákazník přeje. Další funkce, jako například vytápění, žaluzie atd. se dají přidávat postupně.

Na níže uvedeném webu najdete několik případových studií z nichž se lépe seznámíte s řešením iNELS.
Autor: Elko EP

Na níže uvedeném webu najdete několik případových studií z nichž se lépe seznámíte s řešením iNELS.

Můžete nám říci, co to fyzicky obnáší, případně naznačit nějaké cenové relace?

Jak bylo řečeno, systém lze pořídit od jednotek tisíc do stovek tisíc podle požadavků zákazníka. Máme ale vypracovánu řadu případových studií, kde jsou vidět řešení pro byt, dům nebo hotelový pokoj. Z nich si každý udělá obrázek. (Studie najdete zde, obrázek je vidět výše.) 

Máme ale také zpracovánu vysloveně interaktivní cenovou nabídku, prostřednictvím které si zákazník udělá navíc představu o konkrétní ceně jeho řešení, a to jak při klasické elektroinstalaci, tak při instalaci chytré.

Tu při rekonstrukci představuje bezdrátové řešení iNELS RF Control, při nové výstavbě je pak základem sběrnicové řešení iNELS BUS System. (Aplikaci najdete zde, obrázek z ní vidíte níže.) 

Díky oprabdu výborně udělané aplikaci interaktivně zjistíte cenu pro vaši chytrou domácnost v systému iNELS, a to jak pro byt, pro dům či dokonce jen pro jeden pokoj.
Autor: Elko EP

Díky opravdu výborně udělané aplikaci interaktivně zjistíte cenu pro vaši chytrou domácnost v systému iNELS, a to jak pro byt, pro dům či dokonce jen pro jeden pokoj.

A poslední otázka trochu odjinud: Elko EP sází i na nové světelné zdroje typu LED a tohle téma naše čtenáře hodně zajímá! Co chystáte nového v této oblasti?

Máme například vyvinutu LED žárovku, která se dá řídit bezdrátově prostřednictvím jednoduché klíčenky, ale také třeba chytrého telefonu. Máme připravenu i tzv. RGB žárovku, u níž si můžete nastavit barevnost osvětlení podle svého. Řízena je opět klíčenkou nebo telefonem.

Naprostou novinkou, na které momentálně ještě pracujeme, je pak „WiFi žárovka“, kterou připojíte do vaší domácí sítě a ovládáte ji přes aplikaci v mobilním telefonu.

BRAND24

A klidně jich můžete mít po bytě či domě i několik.

S díky za pohodové popovídání :)

Bohumil Herwig

Chystáte se v domě (či v bytě) na nějakou chytrou instalaci?

  • Ano, chystám.
    22 %
  • Ne nechystám. Už ji mám.
    14 %
  • Ne, ale rád bych si ji pořídil.
    24 %
  • Ne, ale už ji přímo plánuji.
    0 %
  • Nemám ji.
    10 %
  • Nemám ji a ani s ní nepočítám.
    29 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).