Hlavní navigace

Naklikejte si na 24 hodin rychlejší ADSL

13. 7. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pokud jste někdy toužili dočasně zrychlit své připojení k Internetu, ADSL od Českého Telecomu vám to nyní umožní - za poplatek si můžete na 24 hodin zvýšit rychlost připojení, a to i ze 128 kbit/s na 2 Mbit/s. Jen si spočítejte, co se vám vyplatí - zda si připlácet za dočasně rychlejší Internet, nebo si rovnou objednat rychlejší alternativu.
Podle průzkumu, který si Český Telecom (ČTc) udělal mezi uživateli a který prezentoval při spuštění služby, uživatelé nejčastěji z Internetu stahují software (26 procent), hudbu (22 procent), filmy (14 procent) a hry (14 procent) – zbytek nestahuje podle všeho nic. Bohužel se ČTc zákazníků neptal, z jakých zdrojů tato data stahují, a tedy zda legálně, nebo nelegálně, ale to je jiná pohádka. Každopádně prý až 68 procent zákazníků by uvítalo dočasné zvýšení rychlosti při stahování velkých objemů dat.

ČTc tuto funkci začíná nabízet od 12. července pod názvem „Internet Expres Klik – klikněte si pro rychlejší Internet“ a jedná se o poměrně jednoduchý způsob, jak si dočasně – ovšem za úplatu – zrychlit připojení k Internetu. Nutno podotknout, že tato služba je dostupná i velkoobchodně pro ostatní ISP, a tak uživatelé, kteří si ADSL na platformě ČTc objednali u jiného operátora, nemusí být smutní – i jiní operátoři mohou tuto funkci zavést (uživatelé připojení přes LLU (local loop unbundling) mají rychlý Internet zpravidla rovnou – například u linek realizovaných přes Telenor Networks je v současné době minimální rychlost downloadu 1 MBit/s).

Ještě než se dostaneme k samotné novince, je nutno zmínit, že počet ADSL linek realizovaných přes platformu ČTc již překročil číslo 170.000, z toho zhruba 80 procent „patří“ přímo ČTc, zbytek dalším ISP, kteří službu přeprodávají. Jelikož při spuštění nových tarifů na počátku června bylo zmiňováno číslo 150.000 ADSL přípojek, za měsíc a kousek přibylo 20.000 nových ADSL linek, což není špatné – bohužel ČTc odmítá sdělit, kolik z toho je nejpomalejších přípojek 128/64 kbit/s, které nelze považovat za vysokorychlostní Internet.

Jak použít Expres Klik a kolik to stojí

Z hlediska zákazníka je vše poměrně jednoduché: přihlásí se ke svému uživatelskému kontu na adrese konto.telecom.cz (stejným přihlašovacím jménem a heslem, které používá pro provoz ADSL) a zvolí si, jak rychlé chce mít připojení pro dalších 24 hodin. Rychlosti se samozřejmě odvozují od existujících ADSL tarifů ČTc, takže se jedná v podstatě o dočasný upgrade. Cena se liší podle toho, z kterého tarifu na který je upgradováno, jeden „krok“ obvykle stojí 50 korun (bez DPH) – je možné „poskočit“ o více než jednu rychlost, takže i z nejpomalejší linky lze dočasně udělat 2 Mbit/s. Uživatel v rozhraní vidí, jakou má stávající rychlost a jak může linku zrychlit. Důležité je, že služba respektuje stav linky, zjištěný při zavedení ADSL, či výsledek měření kvality linky, a zobrazí jen takovou rychlost, kterou je možné použít – pokud tedy zákazník nemůže používat 2 Mbit/s pro download, neobjeví se ani v nabídce.

Druhou související změnou je, že kromě zvýšení rychlosti je uživateli také po dobu trvání služby Klik (24 hodin) přidělen speciální datový limit v rámci FUP – to znamená, že se mu nezapočítávají data přenesená při „zrychlení“ linky do jeho normálního týdenního limitu, ke kterému se vrátí, až přestane být Klik aktivní. Data nevyčerpaná při použití Kliku se nikam nepřičítají, pokud nejsou využita, propadají.

1739

Na obrázku je asi nejlépe vidět, kolik bude které zrychlení stát a jak velký objem dat také uživatel získá navíc. Například zrychlení z nejpomalejšího Internet Expres Ideal (128/64 kbit) na 512/128 kbit/s stojí 49 korun (bez DPH), k tomu uživatel získá 2 GB dat, nezapočítávaných do týdenního limitu, pokud by chtěl upgradovat na nejrychlejší spojení 2048/256 kbit/s, bude to stát již 197 Kč a získá 6 GB (upgrade z 1 Mbit/s na 2 Mbit/s je zpoplatněn dvojnásobkem základního „kroku“).

Aktivace služby probíhá v rámci minut, zrychlení je potvrzeno na webovém rozhraní a mailem. Pokud by nedošlo k aktivaci do deseti minut, služba se neaktivovala a uživatel nic nebude platit.

Jak to funguje?

Zajímavé je, jak služba vůbec funguje, neboli jak může ČTc takto pružně měnit rychlost ADSL linky. Vtip je v tom, že službu lze používat výhradně s novými tarify, které jsou dostupné od 1. června 2005 (Internet Expres Doma) a které jsou technologicky realizovány trochu odlišným způsobem než dosud. Zatímco běžně byly všechny linky nastaveny na nominální rychlost připojení, které si zákazník zaplatil, linky se službami oznámenými v červnu (a to se týká jak nově zřízených linek, tak linek, kde si uživatel nechá změnit tarif) jsou nastaveny na maximální technologicky možnou rychlost. Pokud vedení v dané lokalitě umožňuje použít rychlost 2 Mbit/s, linka fyzicky běží touto rychlosti, pokud je maximální možná rychlost nižší, použije se tato (díky tomu také systém služby Klik ví, jakou maximální rychlost může zákazníkovi nabídnout). Omezení rychlosti linky se provádí až shapingem, tedy umělým omezením rychlosti připojení. A právě díky této změně je velice snadné změnit parametry shapingu a uživateli podle toho, kolik si zaplatil, pustit na jeho linku „více dat“, tedy umožnit mu download i upload rychleji. Důležité je, že bez jakéhokoliv výpadku spojení nebo přerušení již stahovaných dat – data by jednoduše mela začít „téct“ rychleji.

Jak již bylo řečeno, z předchozího vyplývá, že službu Internet Expres Klik mohou použít pouze uživatelé, kteří buď mají ADSL od ČTc zřízené až po 1. červnu, nebo si již požádali o migraci na některý z nových programů Internet Expres Doma (o převod na nový tarif je nutné požádat, nebude proveden automaticky).

A co na to alternativci?

Jak jsem podotkl již v úvodu, služba je koncipována tak, aby ji bylo možné nabídnout i velkoobchodně, takže alternativních operátorům je dostupná služba „SpeedButton“, která má pro ně podobný, ovšem nikoliv stejný efekt. Zvýšení rychlosti o jeden stupeň stojí vždy 20 korun, ovšem zahrnuje právě jen zvýšení rychlosti, nikoliv navýšení datového limitu. Služby nabízené velkoobchodně nepoužívají FUP, tedy omezení rychlosti po přenesení určitého množství dat, ale datové limity, kde jsou nadlimitní data zpoplatněna cenou 30 Kč/GB. Z toho vyplývá, že operátor si musí spočítat, za jakou cenu se mu bude vyplácet nabízet tuto službu, a vzít v potaz typické chování zákazníků, aby neprodělal a zároveň mohl nabídnout cenu konkurenceschopnou nabídce ČTc.

Podle všeho ČTc neupozornil na novou službu alternativní operátory v předstihu, neboť pro zástupce několika z nich to byla naprostá novinka – například Czech On Line a Skynet vyjádřili k nové službě spíše rezervovaný postoj, Tiscali potvrdila, že hodlá službu nabídnout v průběhu srpna, a to včetně možnosti připlacení si delšího časového úseku, než je 24 hodin.

Pro zákazníky alternativních operátorů platí to samé, co pro zákazníky ČTc – aby bylo možné službu v budoucnu používat, musí být přemigrováni na některý z nových tarifů, které byly oznámeny na konci května, takže například zákazníci využívající připojení o rychlosti 256/64 kbit/s tuto službu nebudou moci použít, neboť ta je již „starší“.

Tipy C

K čemu to bude dobré?

Vzhledem k tomu, v jakém stavu je ADSL u Českého Telecomu, má služba šanci si najít zákazníky – kteří si vyzkouší, jak je příjemné mít rychlejší linku, a spočítají si, že je lepší si připlatit 200 korun měsíčně za trvale rychlejší připojení, než si za stejnou sumu zrychlit Internet na čtyři dny. Dá se však předpokládat, že pro řadu zákazníků to bude skutečně jen občas využívaný způsob, jak si dočasně zrychlit Internet, právě kvůli rychlejšímu stažení velkého objemu dat, nebo v okamžiku, když mají vyčerpaný FUP a linka se zpomalila.

Podle zástupců ČTc je služba Klik poměrně unikátní ve světovém měřítku, což ostatně odpovídá i tomu, jak „unikátní“ je nabídka ADSL služeb v ČR. Dokud bude ČTc nabízet jako horkou novinku připojení o rychlosti 128/64 kbit/s, má své místo i podobná (a nutno dodat že po technické stránce jistě velmi zajímavá) služba. Pokud však nechcete přemýšlet nad tím, zda si „kliknout“ za 50 korun kvůli rychlejšímu downloadu, zkuste si pořídit připojení, které bude rychlejší již rovnou – pokud máte možnost využít ADSL přes LLU, i v případě nejlevnější služby ČTc si za další čtyři „kliknutí“ můžete koupit 1 Mbit/s. Ano, Expres Klik je služba unikátní, ale víc než o schopnosti techniků Českého Telecomu vypovídá o divném trhu s ADSL v Česku.

Hlasujte o novém designu Lupy
Nová Lupa bude v novém kabátě. I vy můžete svým hlasem rozhodnout, jak bude vypadat. Pomožte nám vybrat ten nejlepší design! Hlasovat můžete až do 27. července 2005 na adrese /design.php3

"Kliknete si" pro rychlejší Internet, pokud používáte ADSL od ČTc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).