Hlavní navigace

O2 Trio: televize, internetové připojení a telefonování

9. 3. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Dlouho očekávané triple-play od Telefóniky O2 je tu. Dominantní český telekomunikační operátor nabízí vysokorychlostní internetové připojení, volné volání na pevné telefonní linky a televizi s virtuální videopůjčovnou zabalenou do podoby jedné služby. Je o co stát?

Není to tak dlouho, co se část zákazníků dožadovala, aby internetové připojení nebylo vázáno nutností platit běžný paušál za pevnou telefonní linku jako při standardním odebírání hlasových služeb. Toho jsme se stále nedočkali, lépe řečeno od někdejšího Českého Telecomu, dnešní Telefóniky O2, jsme se nedočkali. Alternativní operátoři s vlastní sítí si zakládají na tom, že zájemci o vysokorychlostní internetové připojení u nich nemusí platit nemalé paušální poplatky za hlasové služby.

Čas pokročil a nyní je jasné, že se od dominantního českého telekomunikačního operátora dočkáme naopak dalšího spojování služeb do různých balíčků. Tentokrát (zatím) však jen pro ty zákazníky, kteří o podobné balíčkování služeb stojí. Po podzimním neslavném pokusu a skloubení mobilního a pevného vysokorychlostního připojení zvaném O2 Internet Komplet nyní přichází další nabídka. Řeč je o O2 Trio aneb triple-play.

Jako triple-play se označuje kombinace služeb, jako je příjem televizního vysílání, vysokorychlostní internetové připojení a telefonní služby. Názory na triple-play obecně se různí. Někdo v něm vidí logický vývoj, někdo jenom jeden z mnoha buzzwordů.

Na českém trhu je v tuto chvíli více společností, které popisované služby mohou zajistit. Třeba kabelový operátor UPC, po sloučení s Karnevalem neohrožený vládce trhu, nabízí televizi, Internet a i volání. Stejně tak 802.cz. V budoucnu se přidají zřejmě i Volný a Radiokomunikace. Háček je ovšem v tom, že služby jsou nabízeny samostatně. Zákazník si je sice může objednat všechny, ale cenově zvýhodněný balíček zatím není.

Telefónica s ním díky O2 Trio přichází. Už dříve cenově zvýhodňovala zájemce o IPTV službou O2TV, kteří využívají i její ADSL pro připojení k Internetu. Příchod plnohodnotné triple-play nabídky byl tedy jen otázkou času.

Tip: aktuální nabídku připojení Telefóniky O2 si můžete s ostatními poskytovateli porovnat v naší databázi připojení – jak ADSL, tak kabelových operátorů.

Zřejmě není překvapením, že O2 Trio je založené na ADSL a IPTV. Telefónica O2 vzala původní nabídku svých služeb Internet Expres (ADSL) a O2TV (IPTV) a zabalila je do jednoho balíčku spolu s hlasovými službami, které jsou fixované na pevnou linku. Současné triple-play zcela opomíjí mobilní služby, přestože ty jsou po spojení s někdejším Eurotelem nedílnou součástí standardní nabídky.

Surfujeme jedině s Fair User Policy

Základem O2 Trio je vysokorychlostní připojení přes ADSL kopírující standardní nabídku Internet Expres. Všechny varianty tarifu Internet Expres počítají s FUP a nastavené limity před jejím aplikováním jsou z hlediska stále se zvyšující rychlosti minimálně diskutabilní. Běžně nabízí Telefónica náročnějším uživatelům podstatně dražší tarif Internet Expres Extreme bez snižování rychlosti po přenesení nevelkého objemu dat. S tím se ovšem zatím v O2 Trio nepočítá. Můžete si jen limit za příplatek jednorázově navýšit díky službě O2 DataKlik.

Varianty připojení Internet Expres / O2 TrioVarianty připojení Internet Expres / O2 Trio
Rychlost downloadu Rychlost uploadu Limit před aplikací FUP Rychlost po aplikaci FUP Agregační poměr
512 kbit/s 128 kbit/s 3 GB 64 kbit/s 1:50
2048 kbit/s 256 kbit/s 12 GB 128 kbit/s 1:50
3072 kbit/s 256 kbit/s 20 GB 128 kbit/s 1:50
4096 kbit/s 512 kbit/s 30 GB 128 kbit/s 1:50

Poznámka: Udávané rychlosti jsou maximální. Rychlost downloadu u Internet Expresu se bude od 1. dubna zvyšovat až čtyřnásobně. Změna se bude pravděpodobně týkat i O2 Trio.

Jak vidno z tabulky, technické parametry jsou naprosto shodné se standardní nabídkou samostatného ADSL, takže z hlediska parametrů z balíčku zákazníkům výhody neplynou.

Televize a videotéka bez výhod

Televizní složku O2 Trio samozřejmě zastává IPTV služba O2TV. Opět je kopírována samostatná nabídka. Zákazníci si mohou vybrat, jestli chtějí základní programový balík Kino nebo Zábava. Jejich volba se na rozdíl od volby rychlosti připojení neodráží na konečné ceně O2 Trio.

Ve variantě Zábava je spousta programů různého zaměření od českých plnoformátových přes sportovní a zpravodajské po seriálové a pro děti. Chybí ovšem filmové kanály, které jsou naopak součástí nabídky Kino, doplněné také o kanály České televize, Novu a Primu.

Připravena je i videotéka neboli virtuální videopůjčovna. Ještě nedávno by nešlo o nějaké významné lákadlo, protože obsah byl chudý stejně jako nabídka internetových videopůjčoven. Dohoda s filmovou společností Sony Pictures však do nabídky videotéky O2TV i v rámci O2 Trio přináší vedle osvědčených hitů let minulých také aktuální novinky z pultů DVD půjčoven. Součástí služby je samozřejmě jenom přístup k videotéce. Filmy, seriály a vybrané televizní pořady si musíte zaplatit zvlášť. Jejich zvýhodněná cena pro uživatele balíčku O2 Trio zatím neexistuje. To samé platí o ceně doobjednatelných programových balíčků a prémiových kanálů nebo paušálním poplatku za volitelný přístup do televizního archivu, jehož obdobu naleznete v rámci webových stránek tuzemských celoplošných kanálů v nižší, ale dostatečné kvalitě zdarma.

Zhlédnutí nového filmu z videotéky vyjde na 70 korun. Za české a starší filmy zákazník zaplatí 49 korun a 19 korun za epizodu seriálu nebo jeden díl zábavného pořadu. Pořad pro děti stojí 9 korun a o 60 korun více si zákazník musí připravit na film pro dospělé. Jelikož jde o ceny bez DPH, tak při srovnání s cenami nyní fungujících českých internetových videopůjčoven zjistíme značné rozdíly v neprospěch nabídky Telefóniky. Budiž útěchou, že za své peníze dostanete video ve vyšší kvalitě a stažení filmu se nezapočítává do datových limitů před nasazením nepopulární FUP.

Volání na pevnou „zdarma“

Hlasovou složku služby obstarává pevná telefonní linka. Kdo by se těšil na VoIP nebo mobilní služby, má bohužel smůlu. Pozitivní zprávou je, že díky vycházení z běžného tarifu O2 Nonstop je volání na pevné linky v České republice zdarma nebo spíš „zdarma“. Zaplatíte totiž paušální poplatek a ani o korunu víc nebo míň. Pokud voláte málo nebo pevnou linku trpíte čistě jen kvůli ADSL, tak se vám balíček nevyplatí. Navíc zdarma je jen prvních třicet minut hovoru.

Volání do mobilních sítí včetně mateřské je zpoplatněno ve špičce částkou 5,12 Kč s DPH za minutu a mimo špičku 4,64 Kč s DPH za minutu.

Trocha matematiky aneb vyplatí se O2 Trio?

Odpověď je jednoduchá: pokud využijete všechny tři služby a nemáte přístup ke konkurenčním produktům, tak se vyplatí. Začneme ale od začátku. Telefónica nabízí O2 Trio ve čtyřech variantách. Jediným rozdílem mezi nimi je rychlost ADSL, která se promítá v ceně.

Cena se také liší, pokud si objednáte O2 Trio s ročním závazkem nebo bez něj. Pokud zvolíte závazek a objednávku uskutečníte do 30. dubna tohoto roku, tak ušetříte nejen za aktivaci, ale také za tři první měsíční platby (dohromady zhruba 1500 korun). Akční zvýhodnění měsíčních plateb se ovšem týká jen dvou pomalejších variant.

Nějaké úspory oproti objednání služeb jednotlivě se ovšem dočkají všichni zákazníci, ovšem pouze v případě, že často volají na pevnou linku. Pokud ne, tak na paušálním měsíčním poplatku naopak budou tratit řádově několik desítek korun. Pro základní orientaci uvádíme následující tabulku:

Cena O2 Trio a úspora oproti jednotlivým službámCena O2 Trio a úspora oproti jednotlivým službám
O2 Trio 512 kbit/s O2 Trio 2048 kbit/s O2 Trio 3072 kbit/s O2 Trio 4096 kbit/s
Běžná cena (úspora) 1299 Kč (199 Kč) 1459 Kč (239 Kč) 1659 Kč (239 Kč) 2059 Kč (239 Kč)
Akční cena (úspora) 999 Kč (499 Kč) 1159 Kč (539 Kč) Není Není

Poznámka: Akční cena platí jen po dobu prvních tří měsíců při objednání služby do 31. dubna 2007 se závazkem na 12 měsíců. Po třech měsících platí standardní cena. Ceny jsou bez DPH.

Jak vidno z tabulky, tak bohužel neplatí, že čím vyšší verze služby, tím větší úspora. Pokud nelpíte na volání na pevné linky za paušál, můžete si z nabídky Telefóniky složit vlastní triple-play. Vedle nižší ceny za telefonní paušál musíte totiž připočítat i slevu za kombinaci Internet Expresu a O2TV, ale celková úspora ve srovnání s O2 Trio je už spíše symbolická.

Další výhody služby O2 Trio

Vedle samotné úspory Telefónica vypichuje další údajné výhody:

  • jedna měsíční částka ve vyúčtování,
  • jeden poskytovatel služeb,
  • jedno jméno a heslo pro přístup ke všem funkcím,
  • jedna aplikace Moje konto pro ovládání vlastností služby.

Některé tyto výhody jsou ale diskutabilní, resp. jejich přínos je diskutabilní. Moje konto třeba už víc než půl roku běží v omezeném provozu. Z důvodu úprav provozních systémů není dočasně možné plně využívat aplikaci Moje konto. Některé služby nemusí být ve výpisu služeb zobrazené, dočtou se klienti po přihlášení.

Pro odebírání služby od jednoho poskytovatele a vyúčtování „na jednom papíru“ rozhodně nepotřebujete O2 Trio. Podobného výsledku dosáhnete i pokud si z nabídky Telefóniky zvolíte parametry služeb, jak se hodí vám, ne jak je nabízeno v tomto balíčku. Můžete si třeba vybrat připojení bez FUP nebo levnější paušál za telefon, pokud jej příliš nepoužíváte.

Aktivace a nabízená zařízení

Už víme, jak je to s měsíčním poplatkem a případnou úsporou. Cena aktivace se závazkem na 12 měsíců je symbolická koruna nebo 1499 korun bez daně za aktivaci bez závazku. Cena aktivace O2 Trio podle dostupných informací nezohledňuje, jestli už některé služby využíváte, nebo jste novým zákazníkem.

BRAND24

Za korunu si můžete od Telefóniky koupit i ADSL modem D-link DSL-584T kombinovaný s LAN routerem. Ten bohužel nefunguje jako WiFi hotspot. Za korunu měsíčně je také možný pronájem IPTV set-top-boxu iCAN 3800TW-IP, který zároveň poslouží i pro příjem běžného DVB-T vysílání.

Závěrem

Plnohodnotné triple-play od dominantního operátora je tedy na světě. Světoborné slevy, ze kterých by šli zákazníci „do kolen“, bohužel nepřináší. A to teď srovnávám jen s nabídkou Telefóniky. Jestli se vám služba opravdu vyplatí, si musíte propočítat sami. Především nemalá částka reprezentující náklady na volné volání za paušál je velkou proměnnou.

Oslovuje vás nabídka O2 Trio?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).