Hlavní navigace

Obsah iDNES bude za peníze

24. 7. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zdá se, že spekulace Petra Stuchlíka o směřování serveru iDNES k portálu začíná nabývat konkrétnějších rozměrů. Nejdříve přibyl katalog a vyhledávač a nyní jej transformace na portál čeká oficiálně. Vyjma toho rovněž chystá "natvrdo" zpoplatnění některých služeb prostřednictvím mikroplateb.

Zpravodajský server iDNES by se s trochou nadsázky dal přirovnat k dinosaurovi – rozběhl se počátkem roku 1998 a od té doby uhání jedním směrem a snaží se svým tělem vyplnit každou skulinu, která by snad čtenáře (často internetové laiky, kteří odkaz nalezli na „nevirtuálních“ stránkách deníku Mladá fronta DNES) mohla zlákat k návštěvě jiného serveru. A pokud instinktivně vycítí, že nějakou službu nemůže nabídnout v dostatečném rozsahu či kvalitě, jednoduše ji koupí. Současná pozice iDNES je do značné míry dána výsadním postavením vydavatelského domu MAFRA, který se na českém trhu opírá především o komerční úspěch již zmíněné MFD, na jejíž účty směřuje přibližně 60 procent reklamních příjmů celostátních deníků. Není proto divu, že iDNES kráčí v jeho stopách a chystá na nás dvě novinky.

Jistě není žádným překvapením, že iDNES v horizontu několika měsíců plánuje transformaci na regulérní internetový portál. Nestane se tak ovšem partnerstvím s Centrem (viz spekulace 2001: Koupí MAFRA Centrum? Petra Stuchlíka) nebo dokonce Seznamem (viz spekulace Marka Antoše Fincentrum mění stáj). Žádná ze spekulací však nebyla v tomto případě zcela „mimo mísu“, protože MAFRA dle svého vlastního tvrzení se všemi subjekty na trhu jednala, nakonec ovšem dospěla k závěru, že nejlevnější bude zajistit si vše potřebné vlastními silami. Pokud si vzpomínáte, zdaleka nejnadějněji vypadala před přibližně rokem spolupráce s Českým Telecomem, který tehdy – dle mého soudu poněkud iracionálně – otevřel svou náruč projektu Quick, který i přes masivní reklamní kampaně zatím příliš nepředvedl.

Vytvoření portálu by teoreticky mohlo být lékem na nynější „patovou“ situaci, ve které se iDNES nachází – bez ladu a skladu zde najdete zastoupené všechny možné i nemožné služby a oblasti, které však už nejsou použitelné jako zpravodajský server a ještě nejsou použitelné jako internetový portál (viz nepřehledná horní lišta s 30 položkami). V rámci plánované „portálizace“ by se ovšem měla udát především poměrně zásadní změna designu, která bude začínat u zrušení některých neefektivních částí, pokračovat přidáním nových služeb a končit větším vzájemným provázáním „zpravodajských ostrovů“. Zatím se však zdá, že spíše než s konkurenčními servery svede iDNES bitvu se svými čtenáři, kteří jej přes veškerou snahu nevnímají coby portál, ale spíše jako zpravy.idnes.cz a „nějaké další služby“.

Druhou novinkou z pod pokličky iDNES je zavedení mikroplateb, což by nepochybně mohl být impuls k jejich zdomácnění i na počítačích „běžných uživatelů“. iDNES má na tomto poli jisté zkušenosti s provozováním věrnostního systému Dukáty (jež nápadně připomíná Fazole), který měl čtenáře nalákat do hloubi zpravodajského webu a patrně se nesetkal s očekávaným úspěchem (získaný kredit je možno proměňovat výhradně za slevy v „přilehlém“ obchodě ShopCenter). Tentokráte by však měl přijít ke slovu skutečný mikroplatební systém, který se zatím vybírá – otázkou zůstáva z čeho, protože na českém Internetu existují v podstatě pouze dva: I Like Q a Monex, přičemž Monex je určen pro B2B. iDNES však počítá s tím, že bude mikroplatby za nejrůznější služby především inkasovat.

UX DAy - tip 2

Na mikroplatební systém by mělo být navázáno kupříkladu zpřístupnění archivu a dalších služeb, které iDNES z právní podstaty nemůže nabízet zadarmo, virtuální měnou nicméně bude možno pravděpodobně zaplatit i za zboží v elektronických obchodech a další služby. Pro provozovatele internetových médií jistě dobrá zpráva, protože konečně někdo vyzkouší, zda jsou za některé věci uživatelé „natvrdo“ schopni zaplatit. Je to poměrně ošemetná otázka – první mikroplatební systémy se objevily přibližně před čtyřmi lety ve Spojených státech a žádný z nich se neujmul. Tehdy to ovšem do značné míry bylo způsobeno skutečností, že o malé částky v podstatě nikdo nestál (NASDAQ jen kvetl apod.). Nyní je situace poněkud jiná a právě podpora stran serverů typu iDNES by mohla mikroplatbám výrazně pomoci.

Celá záležitost se zpoplatněním obsahu „natvrdo“ však z mého pohledu naráží na poměrně zajímavý „sociologický“ aspekt. Vycházíme-li z předpokladu, že 1 Q = 1 haléř, pak 10.000 Q = 100 korun. 100 korun je v dnešní době v podstatě zanedbatelná částka, kterou vyděláte za jednu či dvě hodiny a koupíte si za ni oběd v levné restauraci. Jenže zkuste si podobnou částku nastřádat prostřednictvím I Like Q – budete trávit čas na serverech, které vás nudí a vyplňovat ankety, které vás nezajímají. Nashromáždění 10.000 Q vám tak reálně zabere x hodin času, takže pokud se nad tím zamyslíte, tak mikroplatby v této podobě jsou vlastně jedním z bezkonkurenčně nejdražších platidel – a to už si dvakrát rozmyslíte, než někomu za nějakou službu zaplatíte větší než malý obnos.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).