Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny pro děti

30. 1. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Internetové stránky určené dětem nabízí nejen pasivní přijímání více či méně záživných textů a možnost komunikace s vrstevníky, ale především šanci stát se aktivními autory obsahu vybraných webů. Zkrátka nepřijdou ani zájemci o informace o akcích pro děti a mládež konající se mimo virtuální prostor.

Přiznám se, že jako příslušník generace třicátníků asi již nejsem schopen vnímat dětské weby nejvhodnějším způsobem, a tak mě prosím nekamenujte za jejich výrazně subjektivní seřazení. Při nečekaně velkém množství internetových stránek pro dětské uživatelé Internetu je též možné, že jsem na nějakou zapomněl. Předesílám však, že jsem do přehledu nezahrnul jednoznačně komerční weby, jakými jsou například Lentilky nebo Méďa Kubík.

Zavináč

815

Nejstarší dětský internetový časopis založil Jirka Peterka (syn známého publicisty) spolu s Jirkou Benediktem. Oba chlapci se poprvé osobně setkali asi až půl roku po jeho založení, kdy jej šli předvést do stejnojmenného televizního pořadu České televize (televizní Zavináč se rozloučil svým posledním dílem v prosinci loňského roku).

Část materiálů magazín přebírá od Dětské tiskové agentury, ale snahou tvůrců Zavináče je dát prostor především dětským návštěvníkům mladším patnácti let, kteří mohou své články přidávat přímo přes webové rozhraní. Autoři spolu se sdružením BMI uspořádali v roce 2000 konferenci Junior Internet a v březnu letošního roku proběhne její již čtvrtý ročník. Hlavním cílem akce je podporovat zajímavé projekty vytvářené dětmi.

Majáky

816

Prvotním cílem bylo zpříjemnit dlouhodobě nemocným dětem pobyt v nemocnicích a léčebných zařízeních. V současné době se do dění na webu zapojují i děti zdravé. Sympatické je, že mořská tématika prostupuje celým webem, a tak kupříkladu na stránce Zprávičky (diskusní fóra) jsou zrušená auditoria nazvána Vraky, v sekci Trápení dětem s opravou utrápené loďky poradí tým lodních mistrů (dětských psychologů), místnosti v chatu se nazývají kajuty apod.

Děti však nemusí komunikovat mezi sebou jen v rámci Majáků, ale díky Mořskému emailovníku mají k dispozici emailovou schránku ovládanou přes webové rozhraní (adresa je ve tvaru jmeno@majaky.cz). Ke komunikaci slouží i zmíněný chat, kde se navíc čas od času objeví i některé známé osobnosti. V tomto ohledu bylo na Majácích nejvíce živo v roce 2001. Od té doby se zde však chaty s populárními osobnostmi konají velmi sporadicky.

Alík

817

Nejmenší návštěvníci se zaradují nad omalovánkami, ti o něco starší se mohou naučit básničky či říkadla a nejstarší děti třeba využijí možnost se na internetové stránce zaregistrovat, čímž získají oproti běžným návštěvníkům několik výhod. Budou si moci nastavit několik událostí (třeba narozeniny kamaráda), které bude Alík hlídat a včas na ně upozorní, k dispozici bude i schránka, díky které si lze dopisovat s ostatními kamarády, kteří jsou u Alíka také zaregistrováni. Vhod jistě přijdou i tipy na to, co zajímavého právě vychází v dětských časopisech nebo co se promítá v kinech. Vstupní branou do virtuálního světa se pro děti může stát pečlivě roztříděný katalog odkazů na různé internetové stránky.

Dětská tisková agentura

Pravidelní spolupracovníci (dnes jich je kolem třiceti) mohou přispívat do webzinu Malé (ale naše) noviny, avšak výjimečným počinem je spíše první dětské internetové rádio u nás – Radio Domino. I když je k dispozici kvalitní rozhlasová technika, stále schází finance na dostatečný rozsah vysílání (rozuměj: výkonné internetové připojení). Nově se tvůrci snaží zařazovat zvukové soubory i do výše zmíněných novin. Součástí webu je též populární anketa o nejoblíbenějšího pedagoga Zlatý Ámos.

JuniorPress.cz

Spuštěním webu byla před několika měsíci realizována první část projektu Děti a Média, jehož cílem je zařazení mediální výchovy do vzdělávacího a výchovného systému. Obsahem serveru je zpravodajství z akcí pořádaných dětmi a mladými lidmi, komentáře nabízející podrobnější pohled do dění týkajícího se dětí a mládeže, a web je otevřen i pro volnou tvorbu (povídky, poezie, filmy, hudba apod.).

Spektrum

V dětské sekci webu veřejnoprávního Českého rozhlasu se prolínají informace z vysílání (například legendární Hajaja) s vlastními projekty redakce ČRo Online. Mezi zajímavé rubriky patří Poradna, ve které veterinární lékař MVDr. Richard Minárik odpovídá na dotazy čtenářů nebo Comics o pražských legendách namalovaný akademickou malířkou Lucií Seifertovou. Její kresby ostatně doprovázejí prakticky všechny texty dětského magazínu a jsou jeho příjemným oživením.

Magazín eKamarád

Výrazným rysem magazínu je drtivá převaha textu nad grafikou, což u dětských webů nebývá obvyklé. eKamarád si ostatně nedělá ambice konkurovat ostatním dětským magazínům na poli interaktivní zábavy, ale jeho smyslem je především zvýšit informovanost o akcích pro děti a mládež. Mezi přispěvatele tak patří kupříkladu Jan Šimáně, mimo jiné bývalý šéfredaktor časopisů Vpřed a Mladý hlasatel.

DětskýInternet.cz

Cestu poměrně rozsáhlým webem může dětskému čtenáři znesnadnit chaotická navigace. Naštěstí snadno přístupná je rubrika Obludárium, díky které mají děti možnost se aktivně podílet na obsahu tím, že se s ostatními podělí o své vlastní výtvory (básničky, povídky, obrázky). Hravé povahy zase ocení širokou nabídku flashových her.

Moje1noviny.cz

Žáci základních škol dobře znají papírové Moje 1. noviny. Právě jejich existence dala vzniknout stejnojmennému webu, na kterém kromě oskenovaných čísel zmíněného periodika najdete i původní obsah zařazený do dvaceti rubrik.

Jablko.cz

Kromě internetového magazínu má projekt Jablko ještě další části – CD-ROM se vzdělávacím a zábavným obsahem (v roce 2000 mu byla na Filmovém festivalu ve Zlíně udělena cena za nejlepší multimediální dílo v oboru dětské a vzdělávací tvorby) a příloha Oddech v CD časopisu Chip.

Jak vidno z předchozích odstavců, dětské weby je možné rozdělit do dvou základních kategorií. V jedné jsou magazíny vytvořené podle receptu: vezmi populárně-naučné texty, smíchej s hádankami a rébusy, přidej trochu zábavy, okořeň soutěžemi a zahusti autorskými počiny z řad dětského publika. Kromě výše popsaných magazínů na stejném principu fungují Krysa nebo Dětský Web.

Do další kategorie patří weby, jejichž hlavním posláním je přinášet zpravodajství a informace pro občanská sdružení dětí a mládeže a další subjekty pracující s dětmi a mládeží ve volném čase. Do této kategorie se dají zařadit i servery Naše děti nebo Adam.

Názor insidera

Dětských časopisů na Internetu už je v poslední době poměrně dost. Sám vytvářím časopis eZavináč, který je nejstarším dětským WWW časopisem a vzniknul asi před čtyřmi lety. Od té doby se už ale na Internetu objevila spousta dalších, ať už se jedná o časopisy v rámci dětských portálů nebo třeba dětské časopisy vytvářené dětmi.

KL24

Právě ty druhé jsou podle mě nejzajímavější, protože nejsou pouze určeny dětem, ale rovněž dětem dávají možnost nějaký vlastní článek napsat. Mezi takové servery patří třeba web Dětské tiskové agentury, která zahrnuje jak psané zpravodajství (Malé, ale naše noviny), tak zpravodajství rozhlasové (Rádio Domino). Děti tvoří naprostou většinu obsahu. Dětská televize zase na Internetu vytváří projekt JuniorPress, který kombinuje pro změnu televizní a psané zpravodajství vytvářené dětmi. A dalším zajímavým projektem je určitě i TAMeK – Tisková agentura mladých eKamarád, kterou provozuje dětský internetový časopis eKamarád. Děti kompletně tvoří i již zmíněný dětský časopis eZavináč. Díky Internetu tak mohou svůj názor na svět vyjadřovat i děti a to je podle mého názoru důležité!

Jirka Peterka, Zavináč

Název magazínu Provozovatel Datum spuštění webu Doba realizace webu (měsíce) Hosting
ADAM Národní informační centrum mládeže n/a n/a Macron
Alík Silcom 06/2000 5 Nethost
Dětská tisková agentura Občanské sdružení Klub Domino, DTA 09/1999 n/a Czechia
Zavináč Jirka Peterka 09/1998 1 SuperHosting
Magazín eKamarád Sdružení klubu správných kamarádů ČR 06/2000 n/a Anoweb
Majáky Český Telecom 12/1999 3 IOL
Spektrum Český rozhlas 09/2001 1 Cesnet
DětskýInternet.cz KidsMark 05/2000 4 Globe
Jablko.cz Multimedia ART 1998 n/a n/a
JuniorPress.cz Medialix 10/2002 4 Macron
Moje1noviny.cz Magna E.A. 05/2001 n/a Broadnet

Mají dětské weby smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).