Hlavní navigace

Pod Lupou: Počítačové magazíny

12. 9. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Mezi internetové starousedlíky patří kromě studentů především počítačová veřejnost, která může svoji žízeň po odborných informacích uhasit u mnoha internetových pramenů. Podívejte se na srovnání některých nejznámějších českých magazínů nabízejících zpravodajství ze světa jedniček a nul.

ŽIVĚ

716

Živě vychází vstříc uživatelům připojeným modemem nabídkou textové verze webu ještě před načtením úvodní stránky, která se svoji podobou prakticky neodlišuje od běžných zpravodajských serverů. I když se počet článků vydávaných v pracovních dnech občas přiblíží k desítce, není problém dostat se rychle k požadovaným informacím. A to především díky šestici kanálů, do kterých jsou zařazeny.

Pro počítačové fandy je vyhrazen kanál PC Tuning. Dříve samostatný server byl připojen k Živě v roce 2001, ale přesto si stále zachovává značnou míru nezávislosti, což se projevuje mimo jiné i v grafické podobě. Po obsahové stránce zde hrají prim informace o technologických novinkách a testy počítačových komponent. Za tématicky spřízněný lze považovat kanál určený příznivcům kapesních počítačů, kde se vám ale může stát, že se po kliknutí na titulek některého článku ocitnete na webu Mobilmania. S tímto časopisem má Živě společného nejen vydavatele (Computer Press), ale i početnou skupinu diskutérů, pro něž není problém nahromadit v diskusních fórech pod články třeba i dvě stovky příspěvků.

Za bezmála šest let své existence se server Živě rozrostl v magazín s velkým záběrem. Své si zde najdou nejen již zmínění příznivci počítačové techniky, ale i zájemci o informace z internetového dění nebo programátoři a webdesigneři. Proto se Živě ocitne „Pod Lupou“ ještě i v dalších pokračováních této rubriky.

CD-R

717

Náhodný čtenář by se při načtení úvodní stránky mohl domnívat, že jde pouze o běžný zpravodajský web snažící se zaujmout více či méně zajímavými články. V tomto případě však články nejsou tím hlavním, což dokazuje mimo jiné i navigace. Prakticky jediné menu na stránce vás totiž po kliknutí na některý z odkazů (Software, Hardware, Média, Recenze apod.) nezavede na seznam s texty na odpovídající témata, ale jediná cesta k utříděným materiálům vede přes nenápadný rozbalovací formulář Seznam rubrik.

Pro zájemce o vypalování se to pravé bohatství nachází právě za odkazy výše zmíněné nabídky. V rubrice Software najdete popisy a soubory nejznámějších vypalovacích programů a dalšího softwaru souvisejícího s vypalováním. Podrobné líčení CD/DVD mechanik (včetně nejnovějšího firmware) naleznete pod odkazem Hardware. Jenom nevím, proč je design stránek obou rubrik odlišný od zbytku webu.

Nemalou informační hodnotu mají i auditoria návštěvníků a odpovědi na otázky začátečníků (ale i pokročilých uživatelů) nabízí odkaz Postupy. Stydět se autoři serveru nemusí ani za bohatou databázi údajů o vypalovacích mediích či za rejstřík nejpoužívaněj­ších pojmů.

TECHNET

718

Odkazy do základních rubrik Technetu (Hardware, Software, Audio, PDA apod.) najdete v záhlaví stránky, obsah menu v levé části se mění v závislosti na tom, v jaké rubrice se právě nacházíte. V magazínu vychází denně zhruba pět nových článků, během dne se zde s hodinovou periodicitou objevují krátké aktualitky. Obé si můžete nechat předložit i v textové verzi. Základ webu sice tvoří především texty, ale zajímavé věci najdete skryty za dalšími odkazy v horní nabídce.

Za velmi užitečný nástroj považuji především produktovou databázi počítačových komponent, digitální audiotechniky a softwaru. V závislosti na vybrané kategorii jsou připraveny různé formuláře pro výběr produktů na základě konkrétních parametrů (cena, výrobce, licence apod.). Ze všech produktů lze navíc najednou vybrat maximálně deset, jejichž parametry budou zobrazeny ve společné srovnávací tabulce. K produktové databázi se dostanete buď přes odkaz Srovnání produktů v horním menu nebo rychleji pomocí rozbalovacího formuláře Najdi si…

Technet obsahuje i vlastní bazar a databázi programů ke stažení. Zatímco u bazaru bych ještě přemýšlel o jeho návštěvě, v případě potřeby stažení softwaru raději zavítám na některý ze specializovaných serverů, neboť nabídka programů není široká (necelé tři stovky) a příliš práce si redakce nedala ani s jejich popisem. Naopak bohaté je spektrum diskusních fór, užitečná je i rešerše zahraničních technických webů.

SVĚT HARDWARE

719

Kromě názvu serveru nenechá ohledně jeho zaměření nikoho na pochybách ani úvodní stránka. Textové odkazy v nabídce v levé části stránky (disky, grafické karty, chladiče, klávesnice, paměti tiskárny apod.) směřují na monotématicky zaměřené weby naplněné publicistickými články, recenzemi produktů, srovnávacími testy a krátkými zprávami. Ze seznamu hardwarových komponent v menu vyčnívají odkazy Download, Kapesní PC, MP3 nebo Software. Bohužel vyčnívají pouze logicky, dle mého názoru by neškodilo odlišit je i graficky.

Registrovaný návštěvník stránek (odkaz Registrace v menu v záhlaví stránky) si může nechat zasílat přehledy článků či příspěvky z diskusí, jichž se účastní. Pro soutěživé typy je určena možnost zasílání informací o soutěžích serveru. Registrací získáte též možnost automatického doplňování jména a mailu v diskusních příspěvcích.

Snad každá počítačová komponenta má zde vlastní diskusní fórum. V seznamu základních kategorií najdete kromě názvu fóra počet příspěvků v něm obsažených a datum přidání posledního. Kliknutím na název kategorie se vám dostane dalšího seznamu, ve kterém jsou vypsány názvy diskusních fór o komponentách jednotlivých výrobců. Dále jsou zde vypsána témata nejčerstvějších diskusí a několik nejnovějších příspěvků. V diskusích jsou již tisíce příspěvků, přičemž mezi nejdiskutovanější komponenty patří základní desky, procesory a grafické karty.

V textu kdekoli na stránce můžete označit odborný výraz, jehož význam vám není zcela znám, a po kliknutí na odkaz Slovník v záhlaví stránky se v samostatném okně objeví význam vybraného termínu. Není-li žádný text označen, budete vyzváni k ručnímu zadání slova do příslušného políčka v nově otevřeném okně.

Ve spolupráci s personálním webem Jobs je připravována aktuální nabídka volných pracovních míst v oboru IT. Mimochodem, čtenářskou obec Světa hardware tvoří podle údajů provozovatele z 98 procent muži.

PALMARE

720

Magazín o kapesních počítačích Palmare byl až do loňského roku součástí webu Mobil.cz a je to na jeho grafické podobě znát. Zatímco v článku o mobilních magazínech jsem kritizoval Mobil za nepřehlednou úvodní stránku, Palmare je v tomto směru bez problémů. I když důvod je nasnadě – menší množství informací nevyžaduje příliš rubrik. V menu na levé straně jsou prakticky jen kategorie, do kterých jsou zařazeny články, které se na Palmare objevují v počtu zhruba tří až pěti kousků denně.

Odkazy v horním menu směřují k obecnějším informacím. Najdete zde texty pro začátečníky, srovnávací tabulky PDA, rady pro úspěšný nákup, databáze modelů či software ke stažení. U většiny těchto rubrik je ovšem problém stejný jako u rad podobného typu na Mobilu – nedostatečná aktualizace. Podle šéfredaktora technického zpravodajství Mobil Media Zdeňka Polácha se připravuje kompletní změna designu Palmare. Nezbývá než doufat, že dojde i k občerstvení zmíněného obsahu.

Další odkazy:

PALMSERVER – zpravodajský magazín o PDA ze stáje Internet Info

SVĚT PDA – denní zpravodajství, recenze produktů a software pro PDA

NOTEBOOK – informační server o noteboocích a věcech souvisejících

SVĚT SÍTÍ – o počítačových sítích nejen pro administrátory a specialisty

TECHBOX – neziskový počítačový magazín vhodný pro začínající autory

COMPUTER REVUE ONLINE – informace ze světa moderních technologií

PŘETAKTOVÁNÍ – magazín pro počítačové kutily

UX DAy - tip 2

RAF'S HARDWARE – deník nejen o hardware

Název magazínu

Provozovatel

Datum založení

Autoři (interní/externí)

Návštěvnost

CD-R

CD-R server s.r.o.

12/98

2/7

4.381*

COMPUTER REVUE

Patrik Šilhavý

05/01

5/1

54

NOTEBOOK

Mobil Media a.s.

08/97

5

340*

PALMARE

Mobil Media a.s.

03/01

1/4

918*

PALMSERVER

Internet Info s.r.o.

11/00

1/4

622*

PŘETAKTOVÁNÍ

550

RAF'S HARDWARE

Radim Smička

11/98

2

635

SVĚT HARDWARE

ProMON s.r.o.

10/98

n/a

2.775*

SVĚT PDA

ProMON s.r.o.

11/01

n/a

345

SVĚT SÍTÍ

Infinity a.s.

05/00

5

164

TECHBOX

Jaroslav Škeřík

06/00

3

143

TECHNET

Mobil Media a.s.

09/01

4/3

2.895*

ŽIVĚ

Computer Press

10/96

2/5–50

7.348*

* počet unikátních IP adres za den (zdroj: iDot, červenec 2002)
** průměrný počet sessions za den (zdroj: Navrcholu.cz, srpen 2002)

Jaký je váš nejčastější důvod četby počítačových magazínů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).