Hlavní navigace

Povinné datovky, co Babiš neřekl či rozhovor s Průšou. Co jste v roce 2023 na Lupě nejvíce četli

29. 12. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info
Jak ze stovek článků, které jsme vám v roce 2023 na Lupě přinesli, vybrat ty nejpozoruhodnější?

Přes pět stovek článků, které jsme pro vás v roce 2023 na Lupě napsali, nabízí průřez významným letošním děním na českém internetu. Jedním z možných pohledů na to, co vás nejvíce zaujalo, je tradiční žebříček nejčtenějších textů roku.

Tradičně také upozorňujeme, že je pořadí potřeba brát trochu s rezervou. Zásadně jej totiž ovlivňuje to, které texty prošly sítem automatického i editorského výběru a dostaly se na hlavní stránku Seznam.cz. Internet Info, vydavatel Lupy, má se Seznamem uzavřenu partnerskou smlouvu, podle které se některé články na nejnavštěvovanější stránce českého internetu zobrazí a získají tak zásadní výhodu před ostatními texty. Klíčovým kritériem je to, jak moc lidé na Seznamu na odkazy klikají.

Na začátku roku 2023 stát zavedl povinné datové schránky pro některé skupiny obyvatel. V seriálu Jak na datovku jsme proto několik měsíců přinášeli praktické tipy, jak s datovkami zacházet. V jednom dílu jsme jako první napsali o problematickém seznamu držitelů schránek s jejich osobními údaji. Stát se následně chytil za nos a situaci napravil. Seriálu tak patří letošní prvenství na seznamu nejpopulárnějších textů.

V roce 2023 jsme vydali také nové číslo papírového časopisu Lupa 3.0, který si můžete stáhnout zdarma ve formátu PDF. Stačí vyplnit tyto údaje:

Odesláním informací souhlasím se Zásadami zpracování osobních údajů

O tom, jak je důležité nevěřit vlastním zdáním, nás po lednových prezidentských volbách přesvědčil kolega Filip Rožánek. Zanalyzoval a na pravou míru uvedl zprávu o údajném zarážejícím výroku premiéra Andreje Babiše, která se šířila na sociálních sítích. Jeho závěry pak na Lupě potvrdil i forenzní fonetik Radek Skarnitzl. Oba texty si získaly nadprůměrnou pozornost.

Z řady loňských rozhovorů se zajímavými osobnostmi se do první desítky probojovalo interview s výrobcem 3D tiskáren Josefem Průšou. Další příčky pak obsadila původní zjištění Lupy – ať už šlo o „hlavu 22“ při proclívání nákupů z mimoevropských e-shopů, nebo vytváření falešných dokladů. 

A došlo i na zajímavé události, jako je podivuhodný příběh krachu e-shopu Mamut.cz, kličkování serveru Ulož.to před zákony (jak už dnes víme, nakonec se před nimi služba sklonila) nebo hledání „červeného tlačítka“, kterým by nám Čína mohla vypnout telekomunikační služby. Očekávatelné umístění v top 10 zaznamenal i text o zranitelnostech v erotických pomůckách.

MMF24

Tady je deset nejčtenějších článků Lupa.cz za rok 2023:

  1. Jak na datovku: Elektronickému doručování do povinných schránek se dá vyhnout, Jak na datovku: (Ne)zrušené živnosti a elektronická daňová přiznání a Jak na datovku: Schránka prozradí adresu spammerům i stalkerům 
  2. Moderní otroctví, nebo průmyslová špionáž z Číny? V ČR se rozmáhá generování falešných dokladů
  3. Když nevěříte vlastním uším aneb Twitter versus zbytek světa a Když uši slyší, co slyšet chtějí. Babišův údajný výrok pohledem forenzního fonetika 
  4. Skrytý svět Internet of Dildos aneb Kybernetické hrozby v erotických pomůckách
  5. Takto vypadá český čip Tropic Square. Důležitý milník se povedl, testovací vzorky fungují
  6. Josef Průša (Průša 3D): Tiskárny od nás odebírá NASA i SpaceX 
  7. Samostatně proclít nákup z asijského e-shopu nad 150 eur? Prakticky nemožné
  8. Mamut v úpadku: hledají se kamiony plné iPhonů a řeší falešné podpisy na smlouvách 
  9. Existuje „červené tlačítko“, kterým nám umí Čína vypnout sítě?
  10. Ulož.to se chce vyhnout osudu Hellspy. Tvrdí, že uživatelům poskytuje cloudové úložiště

V sekci DigiZone Filip Rožánek po celý rok sledoval dění na televizním a rozhlasovém trhu. Nejčtenější texty zaznamenávaly starty nových televizních či streamovacích služeb, ale čtenáře zaujalo i jednání o podobě a výši koncesionářských poplatků, osud mediální skupiny Jaromíra Soukupa, zákaz přetáčení reklam, migrace na novou platformu O2 TV nebo tendr na vysílací práva na hokejovou extraligu. Zapomenout samozřejmě nemůžeme ani na volbu ředitele České televize, kterou vyhrál Jan Souček.

Tady je deset nejčtenějších článků DigiZone za rok 2023:

  1. Startuje televize A11. Kde ji naladíte a co na ní uvidíte?
  2. Televizní poplatky možná zůstanou. Změní se ale jejich nastavení a Konec televizních poplatků na Slovensku se blíží. Tohle vymysleli místo nich
  3. Nový spolumajitel TV Barrandov už promýšlí programové změny
  4. Česká verze Canal+ Action je tu. Jak ji naladíte a co vysílá?
  5. Trh si zvyká na zákaz přetáčení reklam. Byl to skvělý krok, říká jeden z operátorů
  6. Televizní stanice DVTV Extra je tady. Jak ji naladíte? 
  7. Kdo bude vysílat hokejovou extraligu? Zájem mají tři televize 
  8. Recenze: SkyShowtime je chudý příbuzný velkých hráčů 
  9. Migrace na novou verzi O2 TV pokračuje. Co říká operátor na problémy
  10. Kandidát na šéfa ČT Jan Souček: Poplatky by měla platit každá rodina

Připomenout si můžete i nejčtenější texty Lupy a DigiZone z roku 2022, případně naše nejpopulárnější podcasty stejného roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).