Hlavní navigace

Pražané konečně dostanou "svou" televizi: Metropol TV

23. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Metropol TV, o které jste si mohli na našem webu přečíst již několikrát, sice už v určité podobě existuje, ovšem stanice, která se představí divákům na počátku května, bude absolutním obratem o 180 stupňů. Její náplní by měly být především atraktivní magazíny, které počítají s maximální interakcí s diváky. Nebudou zde chybět ani známé tváře, mezi kterými je možné jmenovat například Evu Jurinovou, Moniku Valentovou nebo Petru Slancovou. Projekt vzniká pod dohledem známého mediálního matadora Zdeňka Šámala, což mu už samo o sobě dává určitý punc kvality.

„Nová“ Metropol TV zahájí vysílání na počátku května

Hlavní město Praha dlouhodobě trpí nedostatkem ryze metropolitního televizního kanálu. To by se mělo začátkem května změnit. Svůj start si na toto období naplánovala nová televizní stanice Metropol TV, za kterou stojí jeden ze zakladatelů hudební televize Óčko Jiří Němeček a bývalý reportér Novy Marek Vítek. Mezi významné představitele patří i Zdeněk Šámal, exředitel zpravodajského kanálu Z1. Co divákům metropolitní televize nabídne? Především se chce zaměřit na informace z hlavního města – kulturu, společenský život, politiku, sport. Zpravodajství bude klást důraz na zábavnou a zajímavou formu. Počítá se s využitím moderních komunikačních prostředků, jako jsou Facebook nebo Twitter a pochopitelně také telefon a e-mail. Televize chce dát také divákům možnost do vysílání vstupovat přímo z jejich prostor, a to konkrétně redakce, kde si zájemce natočí vlastní příspěvek – jakási forma kdysi oblíbeného VOX populi, na které si určitě vzpomenou z 90. let diváci Novy.

Lukáš Polák: Metropol TV chce být moderní televizí pro Pražany. Co jim nabídne?
Lukáš Polák: Do Metropol TV míří známé tváře. S programem ji radí exšéf Z1 Šámal
Lukáš Polák: Metropol TV zahájila zkušební provoz v multiplexu 4 v Praze, Brně i Ostravě

Public TV skončila v multiplexu 3

Trpělivost s televizí Public, která dlužila desítky milionů korun za vysílání v celoplošném pozemním multiplexu 3, ztratily České Radiokomunikace, které loni v prosinci převzaly provozovatele této digitální sítě, společnost Czech Digital Group (CDG). Úderem včerejší 19. hodiny ukončily vysílání této televize v DVB-T, protože jim provozovatel televize Public, společnost TotalPress, dlužil přes 20 milionů korun. Firma na sebe navíc začátkem měsíce podala návrh na zahájení insolvenčního řízení, které by mělo vyústit v úpadek společnosti. Ten bude znamenat definitivní konec tohoto programu. Odmlčení televize Public v multiplexu 3 sice zatím neznamená úplný zánik této televize, ale i na satelitu by nemusela vydržet o moc déle. Provozovatel Publicu, společnost TotalPress, totiž dluží přes 1,6 milionu korun firmě Czech DiVision, která pro ni zajišťuje zpracování a distribuci satelitního signálu. Firma je jedním z přiznaných věřitelů v insolvenčním řízení vůči společnosti TotalPress, provozující televizi Public.

Public TV - konec?

Public TV: Televize o nás (bez nás). (Screenshot: autor)

Jan Potůček: TV Public skončila v multiplexu 3, zanechala po sobě dluhy přes 300 milionů korun
Lukáš Polák: Public TV vysílala na internetu, aniž by k tomu měla oprávnění
Lukáš Polák: Public TV obrací vyřazení z multiplexu 3 ve svůj prospěch
Jan Potůček: Konec TV Public sníží podíl televizí zastupovaných agenturou At Media

Skylink rozšiřuje významně programovou nabídku o nové HD kanály

Šestnáct televizních programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) bude od května nabízet největší česká a slovenská satelitní služba Skylink. Nyní jich má deset, zatímco stanic ve standardním rozlišení nabízí víc než šest desítek. HDTV je podle výkonného ředitele Skylinku Jaromíra Glisníka segment, na který se bude služba dále orientovat. Speciálními balíčky i doprovodnými službami chce přinutit své zákazníky, kteří zatím přijímají jen programy ve standardním rozlišení, ale přešli na některý z placených balíčků s HD obsahem. Podpora HDTV je totiž základní strategií Skylinku. V nabídce Skylinku se od 1. května objeví celkem devět nových televizních stanic, z toho šest v HD rozlišení a tři v SD kvalitě. Do čtvrtka bylo známo, že mezi novinkami bude hudební kanál MTVN HD, dokumentární Spektrum HD, přírodovědný National Geographic Wild HD, sportovní kanál Sport 2 v SD rozlišení, filmový kanál HBO Comedy v SD rozlišení a kulinářská TV Paprika v SD rozlišení.

Jaromír Glisník 500

Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Skylink rozšíří počet HD programů, od 1. května jich bude nabízet 16
Jan Potůček: MS v hokeji nabídne v HD kvalitě na satelitu i Slovenská televize
Jan Potůček: Skylink od 1. května posílí o devět nových programů, šest bude v HD
Jan Potůček: Skylink začne vydávat programový čtrnáctideník o nákladu 200 tisíc výtisků

Stručně

Nikoli 48. nebo 39., ale 51. kanál využije od posledního dubnového dne na Ostravsku multiplex 3. Na základě výsledků mezinárodní koordinace kmitočtů o tom rozhodl Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který hledal náhradu za původně plánovaný kanál 48, jehož spuštění blokuje analogové vysílání televize Prima z ostravského vysílače Hošťálkovice. Právě na něm by měl v noci z 30. dubna na 1. května začít vysílat multiplex 3.

Jan Potůček: Multiplex 3 na Ostravsku nakonec využije kanál 51, ale jen dočasně

Vstup digitální plnoformátové televize TV Barrandov ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) na družici se nestihne do jarního rozšíření nabídky satelitní služby Skylink, které je stanoveno na 1. května. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel této stanice Michal Kratochvíl. Požadavek už by však měl být v tuto chvíli vyřízen generální ředitelkou Barrandova Jankou Vozárovou. Kanál se má objevit v základní nabídce služby.

Lukáš Polák: Barrandov HD na satelitu do 1. května neodstartuje

Dokumentární programy společnosti Discovery Networks Discovery HD Showcase a Animal Planet HD začnou vysílat příští měsíc v českém jazyce. Serveru DigiZone.cz to prozradil zástupce společnosti, který si nepřál být jmenován. První z kanálů je v tuzemsku již u některých operátorů dostupný, není však lokalizován, druhá stanice bude naprostou novinkou. Čeština bude dostupná u všech pořadů.

Lukáš Polák: Discovery HD Showcase od května česky. Doplní ho Animal Planet HD

Nat Geo Wild HD screenshot

Nat Geo Wild HD už brzy v češtině. (Screenshot: autor)

Dokumentární programy National Geographic HD a Nat Geo Wild HD, které v tuzemsku zastupuje společnost Channels, budou v dohledné době dostupné v českém jazyce. Nemohu vám v tuto chvíli říci, zdali půjde o postupnou lokalizaci, nebo naběhneme 100 % v češtině. Tuto informaci jsme zatím od naší centrály neobdrželi, řekla serveru DigiZone.cz Lada Dobrkovská ze společnosti Channels.

Lukáš Polák: National Geographic HD a Nat Geo Wild HD brzy v češtině

Kromě již avizovaného přelaďování programů Nova HD, TV Barrandov a Retro Music Television a přesunů stanic AXN nový kmitočet, budou muset zákazníci satelitní služby CS Link nastavit nové parametry také u kanálu Prima HD. Na svých webových stránkách o tom informuje společnost Media Vision, provozovatel této platformy.

Lukáš Polák: Zákazníky CS Linku čeká další přelaďování. Přesunuje se i Prima HD

MMF24

Polský telekomunikační operátor Emitel nečekal do konce měsíce a již teď naděluje divákům příjemný dárek k velikonočním svátkům – spuštění tamních multiplexů 2 a 3 z dalších lokalit. Na svých webových stránkách o tom informuje sama tato společnost. Podle původních informací k tomuto kroku mělo dojít o pár dní později – 27., respektive 30. dubna, tedy přibližně za týden.

Lukáš Polák: Poláci spouští další lokality s digitálním terestrickým signálem

Nejzásadnější událost tohoto týdna byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).