Hlavní navigace

Proti cenzuře internetu a médií. Jak vypadal Million Mask March v Praze

5. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Million Mask March 2016 v Praze Autor: Jan Sedlák
Tradiční pochod milionů masek byl v českém podání spíše pochodem několika jednotek masek.

V první půlce sobotního dopoledne „u koně“ na Václavském náměstí v Praze vyhrávala kapela křesťanské náboženské písně v angličtině. Tradiční pražský výjev, který ani tentokrát nepřilákal v podstatě žádné obecenstvo. Kolem čtvrté hodiny organizátoři blyštivou plachtu s nápisem „Jesus“ sbalili a přišla jiná skupinka.

Už několik let se ve stovkách měst po celém světě vždy 5. listopadu koná shromáždění nazvané Million Mask March, Pochod milionů masek. 

Akce je spojovaná s hnutími jako Anonymous či Occupy, v podstatě jde ale o volné setkání lidí, kterým vadí věci jako cenzura (médií i internetu), autorská práva, tlaky velkých korporací, kapitalismus – prostě se přetřásají většinou levicová témata.

Jak český pochod vypadal? Podívejte se na fotky:

V letech 2013 a 2014 byl pochod masek poměrně živou akcí i v Česku. Mimo jiné z toho důvodu, že se organizace a propagování ujala zdejší Česká pirátská strana. Ta letos chyběla a v rozpršené sobotě tak na pražskou akci dorazily maximálně nižší desítky lidí (viz naše galerie a toto krátké video), podpora od většího subjektu evidentně chyběla. Společně s tím zde bylo několik hloučků hlídkujících policistů a pánové v bundách Lonsdale, kteří si to celé natáčeli na kamery.

Přípravu akce si vzali na starost lidé, kteří se na Facebooku vyskytují v diskusních skupinách Anonymous. Určitá část tohoto hnutí se hlásí i k nedávným DDoS útokům na weby firem ministra financí Andreje Babiše – mimo jiné kritizují jeho zákon umožňující cenzuru internetu. V rozhovoru pro Lupu lidé hlásící se k Anonymous uvedli, že jde o formu protestu.

MMF24

I toto téma tedy promluvilo do sobotního shromáždění. Protest proti zákonu proběhl koneckonců už v únoru a pak v rámci akce Přichází cenzor také v květnu před Senátem.

Z dalších témat se mluvilo a na cedulích informovalo o Julianu Assangovi, kauze čajů Bubbleology, praktikách OSA nebo cenzuře médií v Česku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).