Hlavní navigace

readme.txt: Telecom chce ovládnout trh s Internetem

12. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O prodeji majoritního podílu Českého Telecomu rozhodla česká vláda, novým vlastníkem se stalo konsorcium Deutsche Bank a TeleDanmark ˙ KPN prodala divizi Vision Networks v České republice provozující kabelovou televizi Intercable ˙ Aliatel: Telecom novým modelem zneužívá dominantního postavení.

Pondělí – Po dlouhé době slunečného počasí se nad českým Internetem opět začínají stahovat bouřková mračna. 30.7.2002 Český Telecom vydal tiskovou zprávu Připojení službou IOL Digital do konce září až o 40 % levněji. Její obsah titulek doplňuje pouze o skutečnost, že nabízí: „(…) pevné připojení prostřednictvím služby IOL Digital o přístupových rychlostech 64, 128 a 256 kb/s až o 40 % levněji, než je současná nabídka trhu.“ Alternativní operátoři v čele s Nextrou svorně tvrdí, že ceny nabízení Internet OnLine jsou dumpingové.

Koncová cena IOL Digital je totiž o jeden až tři tisíce korun nižší, než cena velkoprodeje digitálních okruhů. Český Telecom si nechal lhůtu sedmi dní na vyjádření. Pavel Jiroušek, viceprezident Českého Telecomu pro služby velkoprodeje mi na úterní tiskové konferenci řekl, Internet OnLine nenabízí dumpingové ceny, ale využívá zvláštní služby velkoprodeje Carrier Line, jejíž ceny jsou nižší než ceny digitálních okruhů Premium. Je však dostupná pouze ve vybraných lokalitách. Český Telecom vždy ze všeho vybruslí.

Udělejte si názor sami:

Pondělí – Nizozemská telekomunikační společnost KPN dnes oznámila, že prodala svoji kabelovou divizi Vision Networks v České republice firmě Betbari Holding. Společnost tímto krokem dokončila prodej svých kabelových aktivit s výjimkou jedné malé sítě v Polsku. Díky prodeji sníží svůj dluh celkem o zhruba 630 milionů eur. Firma dále uvedla, že společnost Betbari Holding je vlastníkem třetího největšího kabelového operátora v České republice TES Media.

Kdyby se situace na telekomunikačních trzích nevyvinula do současné podoby mezinárodní recese, mohlo být kolem kabelové divize Vision Networks ještě velmi živo. Pod tímto tajemným názvem se totiž skrývá společnost Intercable CZ, ve které skončila řada předlistopadových špiček z ministerstva dopravy a spojů.. Navýšilo-li by totiž konsorcium TelSource jehož je KPN účastníkem svůj podíl v Českém Telecomu, výsledkem by byl takřka absolutní monopol na místní smyčky.

Udělejte si názor sami:

Úterý – Český Telecom začne od října o víkendech a svátcích nabízet telefonické připojení k Internetu za paušální poplatek 399 korun měsíčně. Služba bude doprovázet nový systém tarifů Internet Plus, který firma zavede od stejného data, sdělil na tiskové konferenci výkonný ředitel pro řízení produktů Českého Telecomu Miloš Mastník. V rámci nových tarifů bude firma odděleně účtovat cenu za využití své sítě, ceny účtované jednotlivými poskytovateli Internetu i ceny alternativních operátorů za využití jejich sítí.

Nebyl by to ovšem Český Telecom, aby každá věc neměla i svou stinnou stránku. Novým konceptem připojení k Internetu totiž Český Telecom elegantně obešel cenové rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Jestliže totiž provozovatel vytáčeného připojení nemá umístěn server u Českého Telecomu ale alternativního operátora, pak se zákazníkovi na telefonním účtu vyjma oněch 65, resp. 20 haléřů objeví namísto volitelné marže propojovací poplatek 43, resp. 17 haléřů dle cenového rozhodnutí ČTÚ.

Udělejte si názor sami:

Středa – O prodeji majoritního podílu Českého Telecomu rozhodla česká vláda. Novým vlastníkem se stalo konsorcium Deutsche Bank a TeleDanmark (součástí konsorcia již není Blackstone Group), které za 51,1procentní podíl zaplatí 1,820 miliardy eur, tedy zhruba 55 miliard korun. „Vláda vybrala konsorcium, které nabídlo nejvyšší cenu,“ řekl na tiskové konferenci ministr financí Bohuslav Sobotka. „Vláda oceňuje, že konsorcium – i přes pokles ceny akcií Českého Telecomu – podrželo nabídku a nesnížilo ji ani o jediné euro,“ dodal.

KL24

Dle mého názoru se stran vlády jednoznačně jedná o pozitivní krok. Stínový ministr dopravy a spojů Martin Říman sice tvrdí, že prodej Českého Telecomu je nešťastně načasován a vláda s ním měla pár let počkat, ovšem již se nikdo neohlíží na průměrného domácího uživatele, ze kterého Český Telecom tahá stále více a více peněz a od státu se těžko může dočkat nějakého zastání, protože ten je v tomto případě ve střetu zájmů. Na jedné straně jako vlastník a na straně druhé jako regulátor.

Udělejte si názor sami:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).