Hlavní navigace

Satelitní služba Digi TV překvapuje: zlepšila signál a mění kódování

13. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
TÝDENNÍ REVIZE - Pohřbívali jste už satelitní platformu Digi TV i s jejími zákazníky a nedávali jí už žádnou naději? Pak vás s největší pravděpodobností musely překvapit její poslední kroky. Tento týden totiž došlo u rumunského operátora Digi TV hned k několika novinkám. Platforma dostala novou frekvenci, na které je nyní signál již opticky mnohem silnější, do nabídky přibyla česko-slovenská verze lifestylového a hudebního kanálu MTV a první programy již skončily v kódování Nagravision 2.

Noviny v satelitní Digi TV

Satelitní platforma Digi TV v pondělí nečekaně ukončila vysílání na jednom ze svých starých transpondérů (frekvenci) a přesunula programy na družici Thor 6. Českých zákazníků Digi TV se dotknulo přeladění kanálů HBO Comedy, Nat Geo Wild Central Europe, PV TV, Boomerang a Mezzo. Pokud by divák chtěl sledovat programy na původní frekvenci, měl by pouze černou obrazovku. Nešlo ale o jedinou novinku. Po více než dvou měsících od startu česko-slovenské verze hudebního a lifestylového kanálu MTV se ho dočkali právě v úterý také zákazníci rumunské multiregionální platformy. Program nahradil dle očekávání dosavadní evropskou verzi MTV. V Digi TV se tento program identifikuje jako MTV Czechia. O čem jsme neinformovali prostřednictvím zprávy, ale co rozhodně stojí za zmínku, je ukončení kódování Nagravision 2 u programů DigiFilm 1 a 2. V praxi to znamená, že tyto programy už není možné prostřednictvím tzv. emulace přijímat. Přinesli jsme vám ale pohled zástupců českách sportovních kanálů na šance programu Digi Sport CZ.

Lukáš Polák: HBO Comedy a další kanály v satelitní Digi TV na nové frekvenci
Lukáš Polák: Zákazníci satelitní platformy Digi TV se konečně dočkali české MTV
Lukáš Polák: Digi Sport v češtině? Měl by to těžké, shodují se zástupci sportovních kanálů

Začaly XXI. Zimní olympijské hry Vancouver 2010

Zimní olympijské hry v kanadském Vancouveru za sebou mají první hodiny života, a tak jsme vám celý týden přinášeli informace, které s ní souvisely. Spustili jsme např. speciální přílohu zoh2010.digizo­ne.cz, která se věnuje tomu, jakým způsobem lze tento velký sportovní svátek sledovat v České republice. U každého typu televizního vysílání je uvedeno, jaké televizní stanice a prostřednictvím kterých televizních služeb nabídnou přenosy a záznamy ze ZOH 2010. Speciální kapitolu pak příloha věnuje olympijskému vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Dva dny před zahájením XXI. Zimních olympijských her z Vancouveru, budeme-li počítat podle našeho času, představila Česká televize pozvaným novinářům svá studia, ze kterých se bude tento svátek vysílat. DigiZone.cz byl na místě a seznámil vás s nimi prostřednictvím fotogalerie. Vrcholem týdne byl pak páteční článek, který vás informoval, co musíte udělat, abyste mohli olympiádu ve vysoké kvalitě obrazu sledovat i vy.

Vancouver 2010 - tapeta

Redakce: Nová příloha DigiZone.cz: Zimní olympijské hry 2010 Vancouver
Redakce: Olympijská studia České televize pro rok 2010
Jan Potůček: Začíná první „HD zimní olympiáda“ v historii. Jste na ni připraveni?

Satelitní platformy CS Link a Skylink aktivovaly u některých kanálů regionalizaci

Satelitní platforma CS Link již v úterý vypnula slovenským divákům kanál ČT 4, českým pak komerční televizi JOJ. Oba programy byly nabízeny v rámci tzv. testu regionalizace. Tento krok souvisel pochopitelně s blížícími se olympijskými hrami ve Vancouveru, kdy je striktně požadováno, aby dané televize vysílaly jen pro konkrétní stát, ze kterého pocházejí. Serveru DigiZone.cz potvrdil informaci výkonný ředitel společnosti Media Vision, provozovatel platformy, Daniel Klička. Jak jsme zjistili, je potřeba trvat na regionálním rozlišení a během doby, kdy byly dostupné některé slovenské programy v Česku a české na Slovensku, jsme dospěli k závěru, že testovací provoz byl dostatečný, uvedl Klička. K tomuto kroku přistoupil i konkurenční Skylink, a to ve čtvrtek. Konkrétně se to týká stanic ČT 4, ČT HD a STV Trojka (SD i HD verze). Identifikaci pro český a slovenský region aktivoval Skylink na přání tamních veřejnoprávních televizí.

Návštěva STV 3 - 5

Také slovenská sportovní Trojka nabídne OH Vancouver ve vysokém rozlišení. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Satelitní CS Link začal dodržovat regionální omezení u ČT 4 a TV JOJ
Lukáš Polák: Kanály ČT HD, ČT 4 a STV 3 v satelitním Skylinku s omezením regionu

Stručně

Podaří se společnosti Czech Digital Group (CDG) udržet zemskou digitální síť 3 i přes to, že celoplošně v ní vysílají jen dvě televize a z nich jen jedna podepsala na toto vysílání dlouhodobou smlouvu? Nyní se ukazuje, že po odchodu Óčka ani zpravodajské televizi Z1, která v této síti vysílá a dosud se CDG „neupsala“ na delší časové období, nevyhovuje plánované pokrytí tohoto multiplexu.

Jan Potůček: Multiplex 3 nemá nejlepší vyhlídky, omezovat pokrytí ale nechce

Do projektu elektronického měření sledovanosti vstoupí od března hudební televize Óčko. K dispozici tak bude mít přesná denní data a reklamu bude moci prodávat podle výsledku skutečné sledovanosti, nikoli na časová pásma jako doposud. Óčko vstoupí do peoplemetrů prostřednictvím agentury At Media, která zastupuje dvacet menších kabelových a satelitních televizních stanic.

Jan Potůček: Óčko od března vstoupí do peoplemetrů, bude mít data o denní sledovanosti

Již v dubnu by se měl v nabídce vybraných kabelových, satelitních a IPTV operátorů v České republice a na Slovensku objevit nový česko-slovenský hudební kanál Muzika CS. Program připravuje společnost Film Europe ze skupiny SPI International Central Europe, která již provozuje filmový kanál Kino CS a dokumentární program Doku CS.

Jan Potůček: Nový hudební kanál Muzika CS by měl začít vysílat už v dubnu

Ordinace v růžové zahradě 2 - sledovanost 17.2.2009

Prima chce nabídnout vlastní variaci na nováckou Pojišťovnu štěstí. Tak úspěšná jako ona se svými seriály ale asi nikdy nebude. Zdroj: ATO

Jarní programové schéma televize Prima přinese řadu novinek, které potěší především ženy. Od 1. března se na hlavním programu Primy objeví např. nový kulinářský pořad Prostřeno!, kterým chce televize vylepšit horší sledovanost před svou hlavní zpravodajskou relací. Pořad poběží každý všední den od 18 hodin a bude v něm soutěžit pět amatérských kuchařů.

Jan Potůček: Prima chystá na jaro řadu novinek, myslí přitom hlavně na ženy
Jan Potůček: Prima na jaře nasadí vlastní „Pojišťovnu štěstí“. Od stejné autorky
Jan Potůček: Miloš Knor z TV Barrandov bude moderovat Rande naslepo na Primě

Bude se muset televize Prima vzdát názvu Cool u svého druhého programu? Podle Eriky Luzsiczy, šéfky českého zastoupení společnosti IKO TV Central Europe, která provozuje kabelové a satelitní programy Film+, DoQ a Fishing and Hunting, to je velmi pravděpodobné. Právě IKO TV Central Europe totiž vlastní ochrannou známku pro název Cool TV, která je platná pro celou Evropu.

Jan Potůček: Chceme, aby Prima přestala používat název Cool, říká šéfka IKO TV
Lukáš Polák: V budoucnu bychom rádi koprodukovali i celovečerní snímky, říká šéfka Filmu+

BRAND24

Česká televize si je vědoma popularity mobilního telefonu iPhone, a proto spustila pro jejich majitele novou aplikaci, která vychází z webových stránek stanice ČT 24. S touto aplikací je možné sledovat webové zpravodajství ČT24 z mobilního telefonu v podstatě kdekoli a kdykoli. Velkou výhodou naší aplikace je rychlost a intuitivní ovládání, uvedl při této příležitosti ředitel zpravodajství Milan Fridrich.

Lukáš Polák: ČT 24 zprovoznila novou aplikaci speciálně pro majitele iPhonů

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).