Hlavní navigace

Schwaiger DSR 6005T: dva tunery, ale bez PIP

6. 11. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Dvě ladicí jednotky jsou pro set-top-box ideální výbavou, alespoň podle mínění čtenářů DigiZone.cz. Schwaiger DSR 6005T požadavek na dvojici tunerů splňuje, dokonalý však není. Diváci si mohou jeden program nahrávat a na další se dívat, možnost souběžného sledování dvou stanic ale přístroj nenabízí. Plusem set-top-boxu jsou oba výstupy digitálního zvuku, mínusem naopak chybějící čeština v EPG. Další podrobnosti vás čekají v recenzi.
Schwaiger 6005T

První recenzi na digitální přijímač značky Schwaiger jste si mohli přečíst už v prosinci minulého roku. Zkoušce jsme tehdy podrobili model DSR 5107T, který spíše než set-top-box připomínal svým tvarem radiobudík. Obstojný příjem digitálního vysílání u něj kazily pomalejší reakce na dálkové ovládání, problémy s časovačem a chybná interpretace diakritiky v programovém průvodci. Udělá Schwaiger DSR 6005T firmě lepší jméno?

Recenzovaný set-top-box je mohutný. Jeho rozměry 34×25,5×6,8 c­entimetrů a tříkilová hmotnost ho řadí do kategorie přijímačů, které není radno pokládat na televizor a lepší službu udělají v televizním stolku. Design ovládla šedivá barva, kterou protíná jen protáhlý černý šestiúhelník na předním panelu. Pod tmavým plastem je displej se čtyřmi velkými zelenými číslicemi, dioda signalizující pohotovostní režim a senzor dálkového ovládání.

Schwaiger 6005T odklop

Zájemci mohou panel odklopit. Kromě popsané trojice se pod krytem nabízí množství tlačítek a dvě nezapojené zdířky, které jsou nejspíš určené pro vylepšenou verzi přístroje a obsluhují karty na placené vysílání. Tlačítka umožňují ruční ovládání základních funkcí set-top-boxu. Uživatelé mají k dispozici provozní spínač, klíče Menu a OK, směrové šipky a tlačítko  OK.

Bohatá nabídka zadního panelu

Zadní panel potěší milovníky kabelů, konektorů a nejrůznějších propojení. Schwaiger DSR 6005T dovoluje vypnout přívod proudu, přičemž spotřeba elektřiny může za provozu dosáhnout a 30 wattů. Zdířek pro anténní kabel má přístroj celkem šest, a tak si je představme blíže. Základem úspěchu je spojení konektorů RF1 Out a RF2 In přibalenou smyčkou. Majitel set-top-boxu tím dosáhne napojení obou ladicích jednotek na stejný zdroj signálu. Pokud by někdo chtěl zásobovat tunery odděleně, má samozřejmě možnost anténní smyčky nevyužít. Kabel z antény určené k příjmu zemského digitálního vysílání uživatel vsune do zdířky RF1 In.

Schwaiger 6005T zezadu II

Pro stejný účel vypadá atraktivně i vstup Ant In, jeho účel je však odlišný. Sem může být zapojený zdroj analogového vysílání, které divák může ladit na jinou anténu než DVB-T. Typickým příkladem je společná televizní anténa (STA) pro analog a pokojová anténa pro digitál, který si skrze STA cestu zpravidla nenajde. Přístroj je vybavený modulátorem, který dokáže digitální signál převést do vysokofrekvenční podoby a připravit ho na cestu běžným anténním kabelem do televizoru bez konektoru SCART. Na výstup TV Out se sloučí analogové vysílání zapojené do Ant In a modulovaný digitální signál připojený do RF1 In. Posledním členem šestice je RF2 Out, který slouží jako anténní smyčka pro další televizní techniku v bytě. Citlivost přijímače je –85 až –20 dBm.

Anténními konektory nabídka zadního panelu nekončí. Příznivci samostatných zesilovačů mohou využít dva kanály stereo zvuku nebo některý ze dvojice digitálních zvukových výstupů. Schwaiger DSR 6005T má rozhraní S/P-DIF v optické i koaxiální verzi. Obraz může cestovat ven ze set-top-boxu přes kompozitní nebo S-video výstup. Přenos aktualizací z PC zajišťuje sériová přípojka RS-232. A pro úplnost zbývá jen dodat, že přístroj má dva konektory SCART.

Schwaiger 6005T zezadu

Základní funkce přijímače

Instalace set-top-boxu začíná logem výrobce a výběrem jazyka. Mezi jedenácti volbami je i čeština. Schwaiger nezklame otázkou na anténní výčnělek zdroje, pod kterým se skrývá možnost zapnout pětivoltové napájení pro anténu. Vyhledání programů trvá necelé dvě minuty. V mém případě našel přijímač všechny dostupné televizní a rozhlasové stanice bez obtíží a po chvilce čekání mi nabídl ČT 4 Sport, první program multiplexu A.

Nabízený obraz je kvalitní (alespoň jak datový tok dovoluje), správný je i jeho ořez. Výhrady nemám ani ke zvuku, a tak set-top-box po stránce běžného užití obstál. Kdo chce, může si v menu upravit časovou zónu, letní čas, formát vysílání i typ signálu – tento bod doporučuji zkontrolovat, protože přijímač tu má nastavení CVBS místo sytějšího a ostřejšího RGB. Další možnosti se týkají jazykových předvoleb a modulátoru, u kterého není problém změnit typ signálu ani použitý kanál. Uživatelská nabídka obsahuje také položky na editaci naladěných programů nebo třeba manažer rodičovského zámku, který uzavřené nevhodné stanice pro nepovolané diváky.

Schwaiger 6005T detail

Menu set-top-boxu při nastavené češtině nemá problémy s čárkami a háčky, diakritiku zvládá i teletext. Informace teletextu se zobrazují vkládané do obrazu a září přitom jasnými barvami. Divák má možnost zapnout si průhledné pozadí, čímž se text kupodivu stává lépe čitelným a oči jsou ušetřené svítivé barevnosti. Pozitivum teletextu je velká paměť, skok na kteroukoli stránku je tak otázkou okamžiku.

Programový průvodce (EPG) je přehledný, ale neumí zobrazit více stanic najednou. Na jednom programu si může uživatel snadno měnit nabídkou jednotlivých dní a využít ji pro záznam časovače. Časovač přístroj zapíná i vypíná podle očekávání, nahrávky mohou proběhnout jednou nebo vícekrát. Při zadávání času nahrávky si dejte pozor, ať místo délky pořadu nezadáte čas jeho závěru. Set-top-box místo klasického zadání start cíl používá méně běžnou kombinaci start délka. Schwaiger se dosud nenaučil normám češtiny pro EPG, a tak budou majitelé modelu DSR 6005T listovat programem ve společnosti nejrůznějších klikyháků.

Schwaiger 6005T ovladac

Dvě ladicí jednotky a poslední slovo

Jak fungují set-top-boxu jeho dva tunery a která pozitiva to divákovi přináší? Hlavní roli hraje obvod označený jako A. Pouze tady může být signál typu RGB a jen zde se ukazují dodatečné informace typu EPG, menu nebo teletextu. Výstup druhé ladicí jednotky je určený především pro další televizní zařízení, například pro video nebo DVD rekordér. Přepínání mezi tunery zajišťuje dálkový ovladač. Přijímač bohužel nemá ve výbavě funkci obrazu v obraze (PIP), diváci tak nemohou sledovat jeden program na celém televizoru a další vysílání v rámci menšího okna někde v rohu. To je škoda a set-top-box se dvěma tunery by tuto výhodu měl nabízet.

Schwaiger DSR 6005T navnadí zájemce na dvě ladicí jednotky a dobro citlivost, aby je pak řadou věcí zklamal. K dobrým mravům digitálních přijímačů na českém trhu dnes patří kompletní podpora domácího jazyka. Set-top-box nabízí jen podrobný český manuál, uživatelskou nabídku a teletext, jeho programový průvodce háčky a čárky nezvládá. Zamrazí také cena přijímače, která přesahuje 4000 korun. Pokud máte zájem o velmi podobně vybavený produkt, vyberte si raději Radix DTR 9900 TWIN. Je levnější a umí dobře česky.

Schwaiger 6005T panel
Schwaiger DSR 6005T
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Schwaiger DSR 6005T

Tipy C

Orientační cena: 4380 Kč

Foto: Autor

Měl by set-top-box se dvěma tunery umět automaicky také PIP (obraz v obraze)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).