Hlavní navigace

SnackHost: Další český cloud na OpenStacku, využívat bude i Docker

8. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
VSHosting má vlastní datacentrum, chce stavět druhé a nyní spouští i cloud. Aneb další OpenStack v Čechách a na Moravě.

K českým projektům a službám, které nějakým způsobem staví nebo pracují s otevřenou technologií OpenStack, se připojuje další hráč. Společnost VSHosting spouští nový cloud nazvaný SnackHost, který je na OpenStacku vybudovaný a který by při současných ambicích chtěl zamířit především na zahraniční trhy.

VSHosting původně plánoval spuštění SnackHostu už zhruba před rokem. „Důsledkem zpoždění je to, že se staráme o servery a neměli jsme takové zkušenosti s vývojem,“ říká pro Lupu šéf firmy Damir Špoljarič. „Lze souhlasit i s tím, že rozjet a udržet OpenStack v chodu je celkem věda.“

SnackHost je v současné podobě tradiční cloud ve formě infrastruktury jako služby (IaaS). Můžete si zde tak naklikat virtuální servery a provozovat je pro další služby. „Teď nemáme nic moc extra unikátního, spíše můžeme nabídnout zajímavou cenu a jednoduché rozhraní,“ říká Špoljarič.

Docker již brzy

SnackHost má ale posloužit jako základ do budoucna, na který se mají navrstvit unikátnější prvky. „Je to pro nás příprava značky a začátek dalších služeb. Na SnackHostu budeme postupně spouštět další věci.“ VSHosting se na SnackHostu rovněž učí vývoj služeb a dělat něco nad tradiční prací se servery či hostingem.

Chystá se platforma jako služba (PaaS) a něco, čemu ve firmě říkají „managed Docker“. Na SnackHostu tak bude možné spouštět dockerové aplikace – to prý vyžadují desítky procent zákazníků VSHostingu. „Chodí nám poptávky na virtuální servery a další služby. Nebyli jsme schopní něco takového nabídnout, i proto nyní chceme rozvíjet SnackHost,“ popisuje Špoljarič.

Cloud VSHostingu v současné době běží na zhruba 500 jádrech a 3,8 TB RAM, využívají se servery SuperMicro a používá se full flash diskové pole. Infrastruktura běží v datovém centru ServerPark, které VSHosting nedávno postavil a kde v současné době dokončuje druhou a třetí etapu rozšiřování.

Firma i kvůli zahušťování zkoumá, jak využít různé hardwarové alternativy. „Cílem je do racku dostat stovku strojů.“ V přípravné fázi je i stavba druhého datacentra. Na něj chce VSHosting využít evropské dotace. Lokalitou pro výstavbu by mohl být pozemek za Prahou směrem na Kolín.

Část infrastruktury SnackHostu běží rovněž v texaském Austinu a někdy ve vzdálené budoucnosti se počítá také s Jižní Amerikou. Austin ale prozatím není nijak vytěžovanou lokalitou, spíše je to pro značku. SnackHost chce rozjet aktivity v sousedním Polsku. Špoljarič věří, že pro podobné lokální cloudy je střední Evropa ideální, i díky podpoře a podobně. Polsko je navíc roztříštěný trh.

VSHosting rovněž letos plánuje otevřít pobočku na Slovensku, řídit se odsud mají i aktivity v Maďarsku. „Spojené státy jsou další krok. Jakmile si ověříme, že je produkt akceschopný, půjdeme dál.“

UX DAy - tip 2

SnackHost odstartoval před pár dny a v současné době registruje kolem 400 běžících instancí. VSHosting na cloudu chce mít do dvou let 50 tisíc aktivních uživatelů. SnackHost běží na vanilla OpenStacku s vlastními úpravami, na nízkoúrovňové věci se využívá jazyk Go vytvořený Googlem, na front-end Angular.JS.

OpenStack v Česku využívají také České Radiokomunikace, Ultimum Technologies, Master Internet, TCP Cloud, T-Mobile a Altron či PRO-ZETA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).