Hlavní navigace

StartupYard prozradil týmy pro letošní kolo. Většina je z Česka

2. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po experimentech a loňských dobrodružných eskapádách s novým investorem a stěhováním do Node5 nastoupilo do nového kola StartupYardu sedm startupů. Šest z nich je českých.

První kolo v prostorách smíchovského Node5 má být podle šéfa akcelerátoru Cedrica Malouxe zatím nejsilnější sestavou. Z dvou set přihlášených startupů z celé Evropy vybírala „porota“ už i s novými investory Tomášem ČupremJosefem Matějkou

Pátý ročník nejstaršího tuzemského soukromého akcelerátoru je po odchodu Seznamu jištěn především penězi z konsorcia CEED TechStartupYard přibral i nové mentory třeba z Capgemini Consulting, Y Softu, Googlu nebo Skypu. 

Potenciál skrytý ve startupech nového ročníku vidí Maloux především v jiném klíči výběru. „Většina firem již uvedla své služby na trh a mají své zákazníky. To znamená, že se s nimi můžeme soustředit na konkrétnější problémy, jako například vstup na trh, marketing, distribuce a cenová strategie,“ vysvětluje. 

Jediným zahraničním zástupcem je rumunské Shoptsie. To se zaměřuje na jednoduchou tvorbu e-shopů pro řemeslníky a jejich následné propojení s Facebookem. K sedmi stovkám uživatelů přibývají každý den tři další. 

Tuzemskou scénu zastupují BudgetBakers.com s aplikací Wallet, tedy klasickým přehledem osobních a rodinných financí. Zatím si ji stáhlo kolem 700 tisíc majitelů telefonů s Androidem. 

Mobilní služby jsou letos ve StartupYardu zastoupeny výrazněji než loni. Dalším projektem je totiž Teskalabs, kteří poskytují platformu pro zabezpečení mobilních zařízení pomocí softwarového či hardwarového řešení nebo SaaS služby. Mezi klienty TeskaLabs už patří například British Gas, NetworkRail a DHL Supply Chain.

Do byznysu míří i monitorovací služba Testomato. Ta automaticky sleduje weby v reálném čase a hlásí jakékoliv nenadálé problémy. Sledování v DNA má i TrendLucid.com. Startup chce pomáhat e-shopům k přehledu o zákaznících. Zpracovává data o klientech a celém trhu, včetně hodnocení výrobků a cen, a poskytuje obchodníkům doporučení na prodej nového zboží v příslušném sortimentu. K tomu umí predikce vývoje trhu a prodeje oblíbeného zboží.

Do akcelerátoru se dostal už i ostřílený startup Click And Study, který pomáhá s výukou jazyků online a v mobilu pomocí speciálně vytvořených výukových videí. 

cif 24 - early cena - média

A po úspěchu Socifi se na bezdrátových wi-fi sítích snaží vydělat i startup Myia.com. Ten momentálně testuje svou službu, která propojuje uživatele připojené k jedné wi-fi síti a umožňuje jim jednodušší komunikaci. 

StartupYard je tak po zavření Wayry hlavním majákem pražské startupové scény. Brněnský Starcube začne až na podzim a po loňské výměně vedení by měl přinést větší zaměření na hardwarové startupy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).