Hlavní navigace

TeleSystem Zapper TS 6.5 DT: cenově dostupný italský přijímač

9. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Itálie je čtenářům DigiZone.cz známá z pohledu digitalizace jako země nejprve nedovolených a později naopak evropsky korektních dotací na set-top-boxy. Právě z Apeninského poloostrova se do Česka dostal nový digitální přijímač od firmy TeleSystem. Dotaci k němu italská vláda sice nepřibalila, ale i tak za něj zaplatíte jen 1500 korun. Nabízí přitom stejné menu jako oblíbený set-top-box Comag a na základní digitální příjem plně dostačuje.

Zapper TS 6.5 DT je druhým set-top-boxem společnosti TeleSystem, který na DigiZone.cz představujeme. Prvenství získal před rokem model Zapper TS 6.1 DT. Tehdy jsem ještě jeho – pro mne neznámého – výrobce považoval za francouzskou firmu. Vedla mne k tomu úvodní komunikace ve francouzštině, se kterou na mne digitální přijímač tehdy vyrukoval, a minimum dalších dostupných informací.

První pohled dopředu i dozadu

Vnější pohled na oba přístroj vystihuje fráze, že jsou si „oba podobní jako vejce vejci“. Jediným rozdílem je číslice v názvu, kde je u novinky pětka místo dřívější jedničky. TeleSystem Zapper TS 6.5 DT má štíhlé hranaté tělo v šedém provedení s černým předním panelem. V předu vstupují do prostoru dvě šedé špičky, na každé straně jedna. Výrobek nemá displej, základní informace ukazuje divákům pouze trojice diod: On, St.By a Signal, tedy údaj o zapnutém přijímači, pohotovostním režimu a dostupnosti signálu zemského digitálního vysílání. Na vrchu přijímače jsou tlačítka pro jeho zapnutí/vypnutí a pro změnu programu.

TELE System TS6.5DT

Na zadním panelu jsou dva konektory SCART, sériové rozhraní RS-232 na pozdější aktualizaci přes počítač a tři zdířky zvukového výstupu. Dvě slouží pro výstup analogového stereo zvuku, resp. jeho levého a pravého kanálu, třetí je konektorem S/P-DIF v koaxiálním provedení. Pak už má set-top-box pouze vstup a výstup pro anténu. Přístroj má horentní spotřebu až 25 wattů, což je v protikladu s jeho cenovým minimalismem. Jiné základní set-top-boxy spotřebují třeba jen třetinu energie, a jejich provoz je pro diváky proto třikrát levnější. Výrobek má rozměry 28 × 18 × 4 centimetry a váží zhruba jeden kilogram.

TELE System TS6.5DT zezadu

Dálkové ovládání zaujme velkým tlačítkem OK a směrovou růžicí. Šipky nahoru a dolů slouží pro přepínání programů, pohybem vlevo a vpravo si diváci upravují intenzitu zvuku. Růžice s tlačítkem OK tvoří dominantu ovladače. Programový číselník se nachází pod ní, funkční tlačítka naopak v horní polovině. Z logického rozdělení vybočují klíče pro teletext a titulky, které jsou součástí číselníku a zájemci je naleznou v nejnižší řadě tlačítek. Ovladač je středně těžký a nemá žádnou prohlubeň pro ukazováček, která by zpříjemňovala jeho držení.

TELE System TS6.5DT ovladac

Set-top-box dostal nové menu

Většinou platí, že digitální přijímače podobné navenek jsou stejné i uvnitř. Ať už jsou to výrobky firem TechniSat nebo Golden Interstar, v zásadě to platí. Italský TeleSystem se ale rozhodl pro radikální výměnu. Dřívější menu zavrhl a nahradil ho softwarem, který důvěrně znají majitelé set-top-boxu Comag DVB SL35T.

Instalace začíná úvodní obrazovkou, na které si uživatelé v pěti krocích zajistí nastavení přístroje na míru. V stylu známého z Comagu se řada věcí neřeší klasickým způsobem výběru položky šipkami nahoru a dolů a potvrzením výběru tlačítkem OK. Místo toho diváci používají volbu jediným číselným tlačítkem, ke kterému mají vždy popis na obrazovce.

Comag SL35T menu

Při instalaci tedy jednička slouží k výběru jazyka menu, dvojka vybírá zemi, trojka dovoluje zapnout napájení antény 5 V, čtyřka vyvolá automatické hledání programů a pětka zavede diváka do hlavního menu set-top-boxu. Výrobek ve všech ohledech pamatuje na češtinu, ačkoli někdy to vyznívá trochu šroubovaně. Například když při výběru země volíte možnost Čeština. Hledání programů probíhá zhruba tři minuty a já v jejich průběhu nezaznamenal žádné potíže.

V hlavním menu si lidé mohou vybírat ze čtyř graficky symbolizovaných záložek. Za televizní obrazovkou najdou seznamy programů televize a rádia i možnost jejich smazání. Symbol prutové antény zahrnuje automatické a ruční hledání stanic a obrazově-zvukovou zkoušku nastavení příjmu, kde signál piští podle toho, jak je silný. Specialitou je položka nastavení kanálu, pomocí které si diváci mohou u kanálů jednotlivých digitálních sítí nastavit jejich video, audio i PCR PID z výchozí hodnoty 0000 na něco jiného.

TELE System TS6.5DT ovladac II

Systémová nastavení se skrývají za piktogramem ozubeného kolečka. Kromě změnu jazyka menu je tu i možnost konfigurace přijímače, kde je asi nejzajímavější položka zapínající zvuk Dolby Digital a volba formátu obrazovky. Diváci si tu mohou přepínat mezi 4:3LB (širokoúhlý obraz je vidět s černými pruhy nahoře a dole), 4:3PS (širokoúhlý obraz je roztažen při zachování proporcí na celou obrazovku a „nepotřebné“ kraje jsou mu ořezány) a 16:9 (širokoúhlé vysílání je natažené na výšku). V systémové záložce je možné měnit také čas a region, zadávat údaje do časovače nebo konfigurovat dětský zámek.

Poslední sekce se jmenuje Různé. Zájemci tu najdou technické podrobnosti o přijímaném programu včetně síly a kvality signálu, popis dálkového ovládání nebo možnost aktualizace softwaru. Jako zpestření je připravená trojice her: Tetris, Othello a Snake.

Comag SL35T info
Comag SL35T EPG

Funkce přijímače

Příjem digitálního vysílání se set-top-boxem Tele System TS 6.5 DT je podle mých zkušeností prostý problémů. Výrobce bohužel neuvádí citlivost ladicího obvodu, já ale se signálem neměl problémy. Možná jen ořez obrazu by nemusel být tak velký, kolem log stanic České televize bylo jenom minimum prostoru.

Informační pruh ukazuje názvy aktuálního i následujícího pořadu, které se sem ale jen zřídka vejdou celé. Při zobrazení podrobností dochází na netradiční dělení slov, která jsou roztržena na dva řádky i po jednom znaku. Programový průvodce (EPG) ukazuje v základní podobě přehled programů a dva pořady na tom z nich, který člověk právě sleduje. U obou zmiňuje jejich věkové zařazení a téma. Jednička pak vyvolá denní přehled vysílání na jedné stanici s možností jednoduše si listovat zbytkem týdne.

Comag SL35T EPG II
Comag SL35T teletext

Z EPG mohou diváci předávat záznamy do časovače, který přijímač ve zvolené časy a na vybraných programech zapíná a vypíná. Časovač mohou lidé nastavovat také ručně. V možnosti časování nechybí specialita známá z Comagu, kterou je měsíční nebo roční opakování a zařazení položky jako připomenutí narozenin nebo výročí. Pro zapomnětlivé muže je to ideální funkce, kterou jejich partnerky jistě ocení.

Mezi další funkce přijímače patří až zvětšení obrazovky až 16× (zelené tlačítko) nebo náhled vysílání devíti stanic (modré tlačítko). Diváci si mohou zastavit obraz nebo si zobrazit přehled programů. Set-top-box nerozezná duální zvuk. Při jeho přepínání se uživatelé setkají s komicky přeloženou položkou. Místo levého zvukového kanálu tu jsou  odkazy.

Comag SL35T casovac
Comag SL35T gratulace

Shrnutí

TeleSystem Zapper TS 6.5 DT je digitálním přijímačem, který zákazníky osloví především svou nízkou cenou. Češtinu zvládá až na chyby v překladu dobře, škoda jen, že někdy se nápisy do vyhrazených míst nevejdou celé. Problém s českým jazykem není ani v EPG, ani na teletextu, chybí pouze český manuál. Alespoň já měl u set-top-boxu pouze stručnou brožuru v italštině. Teletext má pouze minimální paměť. Hlavním a pro spořivé povahy asi jediným nedostatkem výrobku je jeho vysoká spotřeba.

TELE System TS6.5DT panel
TeleSystem TS 6.5 DT
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: Allcom

BRAND24

Orientační cena: 1500 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Přečetli jste si manuál svého set-top-boxu?

  • Mám set-top-box, ale manuál jsem si nepřečetl/a.
    17 %
  • Pouze jsem do něj nahlédl/a.
    34 %
  • Podrobně jsem ho prostudoval/a.
    20 %
  • Už ani nevím.
    3 %
  • Nemám set-top-box.
    26 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).