Hlavní navigace

Trumpův napíchnutý iPhone, Apple chystá vlastní Netflix, konec vývoje Oculus Rift 2

26. 10. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Donald Trump a Vladimir Putin
Michael Jordan investuje do e-sportů. Nokia bude hodně propouštět. Linus Torvalds je zpět. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

New York Times přišly se zprávou, že americký prezident Donald Trump i nadále používá svůj nezabezpečený soukromý iPhone. Článek cituje zdroje, které říkají, že Trumpa díky tomu odposlouchávají Číňané a Rusové. Pěkně na to zareagovala mluvčí čínského ministerstva zahraničí: „Pokud se obávají, že jsou iPhony napíchnuté, mohou používat Huawei.“

Supermicro poslalo svým zákazníkům dopis, ve kterém se ohrazuje proti článku časopisu Bloomberg Businessweek. V něm se píše, že se Číňanům podařilo do serverů Supermicro vložit špionážní čip. ZDNet uvádí, že v Supermicro v dopise článek označuje za nepravdivý. Ozval se také šéf Applu Tim Cook, který po Bloombergu chce, aby článek stáhl a odvolal. Apple měl být údajně jedním z napadených. Ohrazuje se rovněž Amazon, podle něhož je v textu řada nepřesností.

NPR zase rozebírá, jak Čína získává vliv v Silicon Valley v rámci své strategie stát se přední světovou technologickou velmocí. V USA například investuje do startupů, zakládá vývojová centra a láká talenty na vyšší mzdy, než jaké nabízí americká konkurence.

Oculus zastavil vývoj high-endových brýlí pro virtuální realitu Rift 2zjistil TechCrunch. Soustředit se chce především na headsety, které mají šanci oslovit širší publikum a zvládnout fungovat samostatně. Hlavní úsilí tedy nejspíše půjde do projektů typu Oculus Go a Oculus Quest. Společně se zrušením Riftu 2 firmu opouští její spoluzakladatel a dřívější šéf Brendan Iribe.

The Information píše, že Apple chystá vlastní konkurenci pro Netflix a další streamovací služby. Ve Spojených státech službu spustí v první polovině příštího roku a postupně ji chce dostat do světa. Služba půjde využívat na zařízeních Applu, zavedeno bude předplatné a Cupertino také nabídne obsah z vlastní produkce. Podobně už Apple dříve přišel s Apple Music, které slušně konkuruje Spotify.

Z e-sportů se plynule stává velký byznys, do kterého naskakuje čím dál více investorů. Bloomberg informuje, že legenda basketbalové NBA Michael Jordan investuje miliony dolarů do firmy AXiomatic Gaming. Ta vlastní e-sportový klub Team Liquid, jehož hodnota je kolem 200 milionů dolarů.

Finská Nokia se chystá výrazně propouštět. Kolik lidí má odejít, firma prozatím přesně nekomentuje, do roku 2020 ale chce ušetřit kolem 800 milionů dolarů. Nokii také v posledním kvartálu meziročně spadl zisk o 27 procent. Finové vydělávají především na poplatcích za historické patenty. Nokia si ale hodně slibuje od investic do 5G. Strategii chce bytelně rozjet po finálním začišťování po spojení s Alcatel-Lucent. Nokia také nedávno získala půjčku půl miliardy eur od Evropské investiční banky. Dalších 250 milionů eur takto získal i Ericsson. Peníze půjdou do 5G.

IBM jako open source uvolňuje interní nástroj Mac@IBM, který si firma vyvinula pro správu počítačů s macOS. IBM před pár lety v rámci transformace umožnila zaměstnancům pořizovat si Macy místo PC a dnes stroje od Applu ve firmě používá přes 134 tisíc lidí. Správcovský nástroj je k dispozici na GitHubu.

Linus Torvalds se po měsíční pauze opět vrací k vedení vývoje linuxového jádra. S vydáním jádra ve verzi 4.19 mu vedení předává Greg Kroah-Hartman.

Čínská Alibaba otevírá dvě nová datová centra ve Velké Británii. Provozovat z nich bude svůj Alibaba Cloud, který nyní vstupuje také do Česka. Alibaba doposud v Evropě měla datacentrum pouze ve Frankfurtu.

Intel oficiálně popřel, že by kvůli problémům zastavil přípravy na výrobu pomocí 10nm technologie. Intelu se na tento proces stále nedaří naskočit, začít s ním měl už v roce 2016. Firma nyní uvádí, že první 10nm čipy dorazí v létě příštího roku.

Oracle kupuje firmu DataFox, která používá prvky umělé inteligence pro práci s daty o společnostech. Engine zpracovává informace o 2,8 milionu firem a ročně jich přidává více než milion. Oracle technologii začlení do Oracle Cloudu, který na cloudovém trhu hraje stále slabou roli.

Atlassian vydává zcela předělanou verzi svého populárního trackovacího nástroje Jira. Má například funkci roadmapy, kdy vývojáři mohou vidět svoji práci v časové ose. Jira a Confluence dnes tvoří dvě třetiny příjmů Atlassianu.

Amazon zpřístupnil svoji Alexa for Business také dalším hardwarovým výrobcům. Alexa for Business se snaží dostat tuto zvukovou digitální asistentku do firemního prostředí. Je pravděpodobné, že se nyní Alexa začne objevovat v tradičním kancelářském vybavení.

CDN společnost Cloudfare se podle Reuters chystá na burzu. Akcie by měly být upsány v první polovině příštího roku a firma by měla být oceněna až na 3,5 miliardy dolarů.

ebf - tip - debata

Izraelský Check Point za 175 milionů dolarů kupuje své krajany Dome9. Získává tak nástroje, které umožňují zabezpečovat prostředí více veřejných cloudů. Check Point integruje Dome9 do svého CloudGuardu.

Novým generálním ředitelem společnosti KPCS CZ se stal její spoluzakladatel Miroslav Knotek. KPCS patří mezi nejvýznamnější tuzemské partnery Microsoftu a mimo jiné rozvíjí svůj kyberbezpečnostní nástroj ATOM.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).