Hlavní navigace

Týdenní revize: nahé ADSL a nové zpravodajské weby

25. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Podpoří nový evropský regulační rámec síťovou neutralitu nebo diskriminaci? Tvůrci The Pirate Bay byli odsouzeni k pokutě a ročnímu vězení. Byl soudce podjatý? PPF a Mladá fronta připravují nové zpravodajské servery. Telefónica O2 mění koncept nabídky služeb pro domácnosti. Oracle koupí Sun. Co bude s MySQL a kancelářskou sadou OpenOffice.org? Microsoft a Yahoo ohlásily propad zisku. Yahoo propuští, Geocities končí.

V současné době vrcholí práce na novém evropském regulačním rámci elektronických komunikací. Mezi sporná témata patří stále otázka síťové neutrality, neboli zdali a do jaké míry budou moci provozovatelé sítí omezovat různé druhy provozu a služeb. Zejména pro mobilní operátory se zdá tento bod jako klíčový. Pokud by totiž byly schváleny návrhy podporující síťovou neutralitu, nemohli by operátoři například blokovat VoIP. Z některých ostrých reakcí, které následovaly po oficiálním uvedení nového Skype klienta pro platformu iPhone, je patrné, že mobilní operátoři se obávají o své příjmy z telefonních služeb. Kdo bude nakonec slavit úspěch, není zatím dosud jisté. Na stole totiž leží celá řada pozměňovacích návrhů, podporujících jak síťovou neutralitu, tak síťovou diskriminaci. Navíc nám stále hrozí digitální gilotina, které se Francie nechce vzdát.
Jiří Peterka: Stalo se: od síťové neutrality k síťové diskriminaci?

piratebay - perex

Kauza torrentového vyhledávače The Pirate Bay se táhne už téměř tři roky. Minulý pátek byli čtyři Švédové, kteří za kontroverzním projektem stojí, odsouzeni za porušování copyrightového práva k pokutě 30 milionů švédských korun. Všichni čtyři by si měli odpykat také rok ve vězení. Rozsudek vyvolal samozřejmě vlnu emocí. Obhájci obviněných totiž po celou dobu tvrdili, že jejich mandanti žádné zákony neporušili, protože The Pirate Bay nehostují žádné materiály chráněné copyrightem, zveřejňují pouze torrenty. Hovoří se také o tom, že rozsudek soudu byl předem znám nebo že soudce byl podjatý. Nicméně provoz The Pirate Bay rozsudkem zdaleka nekončí. Obvinění se hodlají odvolat a švédští poskytovatelé konektivity se nechali slyšet, že neuvažují o blokování přístupu na portál. Jako reakce na rozsudek vznikla Česká pirátská strana.
Karel Wolf: Kam dál, The Pirate Bay?
Michal Černý: Zavřeme je všechny
Jiří Macich: ISP nevidí pro bojkot The Pirate Bay důvod
Patrick Zandl: Vzniká Česká pirátská strana
Jiří Macich: Kauza The Pirate Bay: byl soudce podjatý?

Společnost Oracle v pondělí oznámila dohodu o koupi společnosti Sun Microsystem. Oracle získá Sun za $ 9,50 na akcii v hotovosti. Představenstvo firmy Sun jednomyslně schválilo transakci. Co bude s MySQL a kancelářskou sadou OpenOffice.org? A co Java nebo Solaris?
Ondřej Kučera: Oracle koupil firmu Sun Microsystem
Jiří Macich: Sun nakonec kupuje firma Oracle: co bude s MySQL?
Petr Krčmář na Root.cz: Sun nakonec kupuje firma Oracle: co bude s MySQL?

Podle zprávy, kterou vydala nedávno společnost Microsoft, vzrostl počet širokopásmových připojení v Evropě za posledních pět let o 95 % a v polovině příštího roku bude médiem významnějším než televize. Na první pohled není toto číslo nijak překvapivé, pokud si ale pod ním přestavíme reálné uživatele, zjistíme, že se na dalším růst uživatelské základny Internetu budou v budoucnu podílet zejména uživatelé z řad seniorů. Jak se v nejbližších letech změní obraz běžného internetového uživatele?
Michal Černý: Internetu v Evropě se daří

Logo NetClub
Hostem květnového setkání NetClubu bude David Duroň. Ředitel portálů v oddělení internetových služeb skupiny Vodafone v Londýně. Před nástupem do Vodafonu zastával mimo jiné pozici generálního ředitele internetového portálu Atlas. Registrovat se můžete už nyní. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.

Podle Václava Žáka, předsedy regulační Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), do několika let zmizí anonymní prostředí Internetu tak, jak jsme na něj zvyklí dnes. Na základě nové evropské směrnice, kterou musí členské státy implementovat do svého práva nejpozději do konce letošního roku, budou regulaci podléhat všechny platformy, včetně Internetu. Směrnice se totiž bude vztahovat na všechny audiovizuální mediální služby. Budou regulaci podléhat videoportály jako Youtube? Co dělá RRTV pro zavedení samoregulace?
Ondřej Aust: Václav Žák: anonymní Internet během několika let zmizí

IAC

Minulý týden se ve Slovanském domě v Praze uskutečnil druhý ročník konference o internetové reklamě (IAC 2009), kterou uspořádalo Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) a společnost Internet Info. Na úvod se hovořilo například o plánovaných aktivitách SPIRu v oblasti měření mobilního internetového obsahu či streamovaného videa. Přednášející také hodnotili aktuální vývoj mediálního trhu, který v souvislosti s krizí zaznamenal razantní pád nákladů a pokles inzerce v oblasti tištěných médií a zmražení inzertních příjmů u televize. Ekonomická krize podle prezentujících urychlila problémy, se kterými se média, především tisk, potýkají, nové však nevyvolala. Tisk i televize se dlouhodobě potýkají s odlivem čtenářů a diváků ve prospěch Internetu. Jak budou v budoucnu vypadat média? Bude se vývoj ubírat cestou multimediálního zpravodajství? A co mobilní Internet?
Karel Wolf: IAC 2009, druhý ročník konference o internetové reklamě za námi
Marko Zekič: Zamyšlení nad budoucností médií na IAC 2009

Panelová diskuse Máme se bát krize na IAC 2009

Panelová diskuse na téma Máme se bát krize na IAC 2009

Skupina PPF má velké plány s českým mediálním prostorem. Připravuje vlastní projekt s názvem Naše adresa, jehož autorem je Roman Gallo, ředitel pro mediální strategie PPF. S první vlnou projektu Naše adresa se počítá od června, kdy v několika regionech severních Čech a střední Moravy začne pod názvem Naše adresa vycházet tištěný týdeník novinového formátu doplněný o webový portál s průběžným regionálním zpravodajstvím. Gallo věří, že propojení online a tištěných médií představuje budoucnost oboru. Spolu s postupným zajížděním projektu se začnou otevírat lokální a hyperlokální redakce i v dalších regionech. Také mediální skupina Mladá fronta chystá podobný projekt. Od dubna začala vydávat týdeník Sedmička v deseti regionálních mutacích, dalších 17 mutací se objeví v příštích týdnech a zasáhne tak čtyřicítku měst a regionů. V průběhu května se pak má objevit i internetová verze. Stejně jako v případě projektu PPF je i obchodní model Sedmičky postaven nejenom na celostátní, ale především na regionální inzerci.
Marko Zekič: PPF a Mladá fronta zaútočí na pozice zpravodajských webů a týdeníků

11. května nastane v produktovém portfoliu pro rezidenční zákazníky u společnosti Telefónica O2 doslova zemětřesení. Dosud se firma snažila své služby maximálně kombinovat v podobě cenově výhodných balíčků, od května nabídne domácnostem větší volnost. Zákazníci si tak budou moci vytvořit vlastní balíčky, neboli kombinovat služby podle vlastních požadavků. Mezi základní služby budou patřit nahé ADSL, nahá IPTV a hlas. Dále bude mít zákazník možnost vybírat z „nadstavbových služeb“. Podívejte se společně s námi na novou nabídku. Přijdou vám popisované změny srozumitelné? Máte pocit, že se v nich dostatečně vyznáte?
Jiří Macich: Telefónica O2 od května nabídne domácnostem větší volnost v kombinování služeb
Jiří Peterka: Nahé ADSL od Telefóniky: za 750 Kč

More Beta - webovinky

Zejména pro mladé čtenáře je určen komunitní web Knihovna4U, který v březnu spustila Městská knihovna v Praze. Čtenáři si mohou vytvářet vlastní sbírky knih a audio nosičů, psát si čtenářský deník, představit ostatním svou vlastní autorskou tvorbu nebo sbírat věrnostní body. Projekt MakeGood umožňuje firmám prezentovat jejich dobročinné aktivity. Sociální síť Ning přežívá již třetím rokem v konkurenci velkých hráčů jakými jsou Facebook či MySpace. Čím se od nich Ning liší? Umožňuje uživatelům vytvářet vlastní sociální sítě na jakékoliv téma. Máte-li nějakou úchylku, podělte se o ní s ostatními uživateli prostřednictvím webu Is it normal?
Lubomír Hauerland: Webovinky 16: ale jinak jsme normální…

BRAND24

LinkedIn si za dobu své existence vydobyla respektované postavení mezi ostatními sociálními sítěmi. LinkedIn nabízí skvělý servis pro budování sítě profesních kontaktů a tvorbu online životopisu s referencemi. Co všechno LinkedIn umí? Hledání zaměstnanců a zaměstnavatelů, to je to hlavní.
Jan Handl: LinkedIn – zrcadlo vaší kariéry

V souvislosti s propadem zisku v prvním čtvrtletí letošního roku téměř o osmdesát procent, ohlásila společnost Yahoo propuštění dalších sedmi stovek zaměstnanců. Firma také i nadále pokračuje v konsolidaci svých služeb. Do konce letošního roku by měl být ukončen provoz freehostingu Geocities. Ve třetím finančním čtvrtletí se meziročně propadl zisk i Microsoftu a to o 32 procent. Tržby činily 13,6 miliardy dolarů, což značí pokles o šest procent, který je zároveň prvním meziročním poklesem tržeb za 23 let existence Microsoftu.
Jiří Macich: Yahoo propustí dalších sedm stovek lidí
Jiří Macich: Yahoo po deseti letech zavírá Geocities
Jiří Macich: Microsoft má první meziroční propad tržeb ve své historii

Čtete internetové noviny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).