Hlavní navigace

Týdenní revize: velká i malá telekomunikační překvapení

4. 3. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Nejvýraznější telekomunikační událostí tohoto týdne bylo spojení Českého Telecomu a Eurotelu, ale většinu uživatelů zřejmě více zajímaly nové ceny UPC či první český phishing. Někteří také možná ještě řešili problémy s alternativními klienty ICQ, kteří v této síti chvíli nemohli komunikovat. Internet byl vyděšen údajným záměrem Číny nasadit vlastní domény první úrovně. A nalezli jsme ideální sociální síť!

V Bruselu dokončili už jedenáctou hodnotící zprávu o stavu elektronických komunikací (také) v České republice. Kromě očekávatelných připomínek, jako je nutnost zvýšit konkurenci na trhu s českým DSL, stále příliš velký podíl Českého Telecomu nebo problematické loňské rozhodnutí regulátora o snížení terminačních poplatků za dial-up se zpráva pozastavuje i nad vysokým počtem WiFi přípojek v ČR: 180.000 (Český Telecom jich přitom již dříve našel na 253.000). To by znamenalo, že Česká republika je králem WiFi v celé Evropské unii, protože bychom jich měli celých 66 procent z celkového počtu v EU. Může to být pravda? A je to dobře, nebo nikoliv?
Jiří Peterka: Stalo se: má Česko víc WiFi přípojek než celá EU?

Kvůli změnám v protokolu ICQ byli před časem odříznuti od komunikace v této síti alternativní klienti, tedy programy nepocházející od provozovatele této v Česku populární IM (instant-messaging) sítě. Trilian, Miranda a další jsou používány z rozličných důvodů, ale rozhodně mezi ně nepatří problémy při zásazích ze strany provozovatele ICQ. K těm však nyní došlo (nefungovalo doručování zpráv z a na alternativní klienty), takže jejich uživatelé začali logicky více přemýšlet o vhodnosti své volby. Mohou se tyto problémy opakovat? A není vlastně používání jiných klientů než originálních parazitováním na této síti?
Vojtěch Bednář: Bác!

Je PHP nejlepším jazykem pro tvorbu webových aplikací? Řada zapálených tvůrců, píšících jiným jazykem, jistě obratem opáčí, že nikoliv. Mnohem více však bude nejspíš těch, kdo budou (byť s různým množstvím výhrad) souhlasit. Proč je vlastně PHP tak oblíbené? Zřejmě proto, že je narozdíl od jiných jazyků jednoduché na pochopení i užívání. Jeho intuitivnost však paradoxně může být i jeho největší slabinou…
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Jsem svého kódu tvůrcem

eWorkshop o sociálních sítích, seriál „tvůrčích dílen“ čtenářů na Lupě, dospěl po dvou týdnech společné práce k obdivuhodným výsledkům. Zatímco třetí díl přinesl spíše obrysy budoucího systému, podnětná diskuse pod ním vyústila k překvapivému závěru: konkrétnímu návrhu nové sociální „vrstvy“ v Internetu, která bude sloužit ke snadnému hledání právě těch lidí a témat, která nyní na Internetu najít je pracným úkolem na mnoho týdnů. Koncept je tedy hotový a zbývá vyčkat, kdy se ho chopí první provozovatelé vyhledávačů a webů. Přispěli jsme k rozvoji znalostní a komunikační sítě budoucnosti? To ukáže až čas – nebo další eWorkshop…
Jiří Donát: eWorkshop: Zásady budoucích sociálních systémů a eWorkshop: Návrh sociální sítě budoucnosti

O tom, že chování prodejců nejen internetových, ale i „kamenných“ stále nedosahuje standardů, jaké bychom si všichni přáli, svědčí neutuchající diskuse pod téměř jakýmkoliv článkem o e-shopech. Jeden z našich čtenářů se s námi tentokrát podělil o své nezáviděníhodné zkušenosti s jedním z prodejců počítačů Apple. Líčení je to místy dramatické, stejně jako řada komentářů v diskusi pod ním. Konec však snad přeci jen bude dobrý… Doufejme, že nejen díky uvedení případu na Lupě.
Jakub Tayari: Apple Centrum – lež na lži

Pokud máte stejně jako František Fuka rádi staré dokumenty, musel vám poslední nápad Googlu udělat radost. V rámci digitalizace národního archivu USA umístil zdarma online filmové dokumenty NASA a ministerstva vnitra. Z archivu NASA Google nabízí zatím 19 filmů, včetně toho o prvních krocích člověka na Měsíci. V sekci United Newsreel je téměř šedesát filmových týdeníků z 2. světové války, které byly určeny pro zámořské diváky. Poslední sekce obsahuje jednadvacet většinou předválečných černobílých přírodopisných filmů amerického Department of the Interior. Příjemné podívání!
Blog Františka Fuky na Lupě: Mám rád staré dokumenty
Jankův blog na Lupě: Google + Americký národní archív = zatím stovka filmů ke stažení pro každého

Když loni v listopadu Centrum.cz spouštělo zpravodajský server Aktuálně.cz, zahalilo ho do hávu bombastičnosti, multimediálnosti a velkolepé budoucnosti. Projekt se bezpochyby na českém webu uchytil, avšak jaké jsou jeho strategické a rozvojové perspektivy? České portály mají jen málo možností expandovat a sektor zpravodajství na webu čeká řada generačních změn…
Petr Šnajdr: Aktuálně.cz: úspěšný projekt, nejistá strategie

Básnické slovo dnes už sice nemá stejnou cenu jako za romantických (ovšem také nejen básníky těžce prožívaných) časů 19. století, ale proč si všední elektronický den nezpestřit kouskem poezie? Na adrese www.ceska-poezie.cz najdete celkem 1325 sbírek bezplatně přístupné online plnotextové databáze Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století. Ta navazuje na CD-ROM Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století (od thámovců po lumírovce), který vydal ÚČL AV ČR roku 2002. Dojem vám snad nezkazí ani nepříjemná ochrana proti stahování.
Jankův blog na Lupě: Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století

Počátkem února zrychlil kabelový poskytovatel UPC vyšší varianty svých služeb chello. Nyní přišel druhý krok: zavedení dvou zcela nových služeb a zrychlení dosavadních nižších variant, včetně navýšení objemových limitů. U nejvyšší služby professional limit odpadl úplně. Změn se dočkala i „jednodenní“ služba chello flex, která se stala „půldenní“. Nakolik jsou nové tarify konkurenceschopné v porovnání se službami Karnevalu a poskytovateli ADSL?
Jiří Peterka: UPC přichází s novými cenami i službami

S bezdrátovými technologiemi se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Uživatelé si neumí život v pohybu bez komunikace snad ani představit. A komfort neomezovaný kabely a dráty není k zahození při práci ani při zábavě doma či v zaměstnání. Rádiových sítí stále přibývá a využití bezdrátové komunikace nachází stále nové možnosti a výzvy.
Rita Pužmanová: Quo vadis, bezdrátová komunikace? (1/3)

Nový majoritní vlastník Českého Telecomu, španělský operátor Telefónica, oznámil svůj záměr spojit dosud samostatný Eurotel do Českého Telecomu, a ten přejmenovat na „Telefónica O2 Czech Republic, a.s.“. Zatím však není jasné, jak to bude se značkami (brandy), pod kterými budou poskytovány produkty a služby. Mělo by však jít o jednu značku, která bude představena v blízké budoucnosti. Spojení obou firem by pak mělo přinést nejen synergické úspory, ale snad konvergenci fixních a mobilních komunikací.
Jiří Peterka: Český Telecom pohltí Eurotel… a přejmenuje se

O tom, že v Číně je Internet cenzurován a monitorován, píšeme na Lupě poměrně často. „Přizpůsobování“ Internetu čínským poměrům pomáhají i západní firmy, za což sklízí více či méně zaslouženou kritiku. Nyní je internetový svět opět zděšený, protože Čína údajně hodlá nasadit vlastní domény .com, .cn a .net, což vyvolává obavy o vytvoření alternativního DNS systému a odříznutí čínského Internetu od okolního. Doufejme, že jde jen a pouze o fámy a ne o předzvěst budoucnosti rozdělené informační společnosti…
Blog Františka Fuky na Lupě: Internet po čínsku
Aleš Miklík: Rozdělený Internet

BRAND24

Jsou reklamy poskytovatelů připojení klamavé, když zájemcům zatajují existenci datových limitů či různých „povinných“ příplatků? Poskytovatelé tučně zdůrazňují velkou rychlost a dobrou cenu, podstatná a méně líbivá fakta ale neuvádějí ani drobným písmem. Příklady těchto nešvarů jsme si ukázali na kampani firem GTS Novera a Český Telecom a nechali vás posoudit, nakolik jsou stížnosti zákazníků oprávněné. Opravdu jste věděli do čeho jdete, když jste si své současné připojení kupovali?
Jan Kálal: Láká uživatele na rychlý Internet klamavá reklama?

Úplný závěr týdne pak přinesl ještě jedno zajímavé překvapení: první český phishing, tedy podvodný e-mail, vydávající se za upozornění od banky Citibank na nutnost autorizace došlé platby. Fiktivní web samozřejmě odesílá vaše přihlašovací údaje úplně někam jinam než do Citibanky, takže se mějte na pozoru a žádnému e-mailu s odkazem na bankovní web nedůvěřujte. Člověku na ulici, vydávajícímu se za pokladníka z vaší banky, byste přece také nevěřili, že ne?
Blog Martina Straky na Lupě: Citibank – phishing – 20060303

Která událost vás v uplynulém týdnu nejvíce překvapila?

  • Spojení Českého Telecomu a Eurotelu.
    8 %
  • Nové ceny UPC.
    12 %
  • První český phishing.
    20 %
  • Záměr Číny zavést vlastní domény.
    51 %
  • Nic z předchozího.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).