Hlavní navigace

Týdenní revize: nástrahy e-learningu a sociálních sítí

25. 2. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
V minulém týdnu jsme otestovali některé volně dostupné online výukové kurzy včetně těch na Portálu veřejné správy. Výsledek bohužel nepřekvapil. V rámci eWorkshopu pak kromě kritiky stávajících sociálních sítí zkoušíme vymyslet koncept sítě nové - lepší. Také jsme srovnali možnosti připojení do 1000 korun měsíčně, zjistili něco více o webu VyVolených2 a otestovali výkon dětských filtrů.

Na nedávný průšvih Googlu s jeho šťouravou aplikací Google Desktop volně navazuje problém další, ovšem tentokrát poněkud složitější a dlouhodobější: internetové společnosti jsou již delší dobu kritizovány za ústupky vůči komunistickému režimu v Číně. Pro peníze prý udělají cokoliv a svobodu, kterou užívají „doma“, čínským uživatelům pomáhají brát. Je to však správný pohled na věc? Neháže se zde na Google, Yahoo, Microsoft a další příliš velký díl zodpovědnosti, kterou by ve skutečnosti měly nést spíše vlády jejich zemí? Které navíc poněkud pokrytecky uplatňují vůči „svým“ firmám podobně autoritářský přístup jako čínská vláda…
David Antoš: Internetové společnosti kritizovány kvůli Číně
Vojtěch Bednář: Pokrytecký ouřada 

Kabelový poskytovatel Karneval Media spustil ve své síti již dříve ohlašované hlasové služby, byť zatím jen ve fázi komerčního testování. Cenami, které zahrnují nenulový paušál i minutové hovorné, však zrovna neoslnil. Svoje zákazníky si však jeho kabelová varianta VoIP jistě najde. V dalším kole sporu mezi Tiscali a Českým Telecomem, tentokráte o terminační poplatky za dial-up za 23 milionů korun, bodovalo Tiscali. Czech On Line zase prohlásil, že jeho Volný ADSL je nejvíce žádanou nabídkou vysokorychlostního ADSL. Můžeme jim věřit?
Jiří Peterka: Stalo se: Karneval už nabízí i telefonování 

Nová verze Windows pod názvem Vista přinese novinku: Windows System Performance Rating (WSPR). Jde o číslo, podle kterého bude výkon počítače s MS Vista hodnocen jako ve škole od jedničky do pětky. Pětka je nejlepší, jednička nejslabší. Zajímavé na tom je (kromě jiných věcí), jak hodlá Microsoft vtěsnat široké spektrum možných konfigurací do pouhých pěti čísel. Nebo to snad bude tak, že cokoliv pod 4 GHz a 2 GB RAM bude „za čtyři“ a méně, a tím pádem pro Windows Vista nevyhovující?
Blog Jana Wagnera na Lupě: Windows System Performance Rating aneb Microsoft v další roli

Že na Internetu můžete vystupovat pod zástěrkou spousty sociálních rolí a charakterů (na které byste si v reálném světě netroufli či na ně „neměli“), je každému protřelému internautovi dávno známé. V online hrách se to obyčejně projevovalo volbou typu postavy a na zbytek přísně dohlíží pravidla. Co když však ani ona na některé rysy lidské povahy nestačí? Co když je někdo najednou… zlý?
Blog Františka Fuky na Lupě: Na Internetu můžete být zlí!

Pokud se po únorové smršticenících poskytovatelů připojení natěšeně rozhlížíte po své nové přípojce, raději zbystřete. Ne každá nabídka vám dá svobodu neomezeného datového pohybu a ne každá vám zase dovolí nechat odpočívat peněženku. Proto jsme pro vás připravili cenového průvodce připojením do 1000 korun měsíčně. Prim zde hraje ADSL a kabel, zejména díky dostupnosti. Silné a slabé (nabídky) ale najdete všude.
Martin Vyleťal: Cenové srovnání připojení do 1000 korun

E-learning, tedy forma výuky prostřednictvím Internetu, byla jednou z průkopnických zaklínacích formulí na podporu rozvoje Internetu a broadbandu. Její reálný rozvoj ovšem za původními sny poněkud pokulhává. A to nejenom proto, že lidé se na Internetu chtějí spíše bavit. Na Portálu veřejné správy jsou od počátku letošního ledna zdarma pro veřejnost k dispozici e-learningové kurzy převážně pro získání základních počítačových znalostí v rozsahu testů European Computer Driving Licence (ECDL). Jejich provedení svědčí ale spíše o selhání výběrové komise ministerstva informatiky než o skutečné podpoře veřejnosti. Proč? Projděte si naše porovnání e-learningových kurzů a sami uvidíte.
Jan Wagner: Online e-learningové kurzy zdarma aneb když dva dělají totéž…

Bohužel ani po naší aktuální kritice (a také kritice starší, mířící tenkrát na učebnice k programu Národní počítačové gramotnosti) se ministerstvo informatiky nechytilo za nos a naopak vydalo další učební texty s podivnými ilustracemi. Je to ještě horší než leták Barbie-programátorka? Těžko říct…
Blog Jana Wagnera na Lupě: Další potrat Ministerstva informatiky: Učební texty ke kurzům NPPG a Barbie programátorka

Ve středu jsme na Lupě obnovili dobrou tradici eWorkshopů, tedy společných „seminářů“ moderátora (v tomto případě Jiřího Donáta) a čtenářů Lupy. Cílem tentokrát nebylo nic menšího než odhalit slabé a silné stránky dnešních sociálních sítí (LinkedIn, OpenBC, Orkut) a na jejich základě zkusit vymyslet návrh sítí lepších. V diskusi se také poměrně záhy začaly objevovat velmi zajímavé nápady a náměty. Čtenáři také Jiřímu Donátovi mohou posílat žádosti o pozvánky do LinkedInu a OpenBC, aby si je vyzkoušeli na vlastní kůži. Další díl uvedeme počátkem příštího týdne. Vymyslíme společně dokonalou sociální síť?
Jiří Donát: Sociální sítě – cesta ke strukturovanějšímu Internetu? a eWorkshop: Proč dnešní sítě umírají?

Google opravdu nelení a překvapuje svět novými službami, jako by začal teprve včera. Nyní je to Google Page Creator, v podstatě nic menšího než freehosting od Googlu. Funkční výbava a parametry však překvapivě nejsou ohromující. Co si Google od nové služby slibuje? A jak to celé vlastně vypadá?
Jilmův blog na Lupě: MůjWeb od Googlu?

Inovace, výzkum a vývoj jsou pro rychlý rozvoj Internetu klíčové. Americká National Science Foundation (NSF) už má své čestné místo v historii Internetu jisté. Její NSFNET představoval v první polovině devadesátých let síť z jiného světa, ke které toužebně vzhlížela řada uživatelů. Nyní se agentura rozhodla opět výrazněji promluvit do síťového vývoje a ohlásila iniciativu GENI. O co se jedná? O nic menšího, než záměr najít lepší Internet…
Pavel Satrapa: Co může přinést projekt GENI?

Reality show VyVolení, ať už si o ní myslíme cokoliv, zajistila svým provozovatelům návštěvnost a zisky, od kterých se těžko odvyká. Není proto divu, že první série má svého čerstvého následovníka. S VyVolenými se opět pouští „do boje“ i portál Centrum, který jim bude provozovat web, nabízet blogy k zápiskům a videopřenosy z vily. O podrobnostech a očekávaných přínosech jsme si povídali se zástupci Centra.
Martin Schreier: Centrum.cz: Videa VyVolených přinesou miliony

KL24

Petrovi Šnajdrovi to však nestačilo a do centra Centra se vypravil sám. Výsledkem bude článek o zpravodajském webu Aktuálně.cz, ale ještě předtím si můžete přečíst zápisky z této dobrodružné výpravy. O tom, že nejde o přehánění, snad dostatečně svědčí i přítomnost samotného Jamese Bonda…
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Návštěva v jámě lvové: Centrum.cz a Aktuálně.cz

Dětské (či rodičovské?) filtry jsou zajímavým, avšak v Česku nepříliš používaným pomocníkem rodičů pro kontrolu obsahu, který se z Internetu hrne na jejich děti. Měly by zobrazovat jen to, co dovolíme, případně co je „neškodné“. O smysluplnosti samotných filtrů jsme už mluvili, nyní jsme však přikročili od filozofování k dílu a nejznámější komerční produkty za vás otestovali. A jak to celé dopadlo?
Martin Pírko: Test dětských filtrů

Použili jste některý z e-learningových kurzů na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).