Hlavní navigace

Ubiquiti Networks otevře v Praze vývoj nového systému pro providery

29. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ubiquiti Networks Autor: Ubiquiti Networks
Ubiquiti Networks bude v Praze vyvíjet systém pro poskytovatele internetu a také se má podílet na mobilním vývoji pro spotřební a další elektroniku.

V České republice se otevře další vývojové centrum zaměřené na informační technologie. Americká společnost Ubiquiti Networks od ledna bude v nových kancelářích na pražském Andělu vyvíjet nový systém určený poskytovatelům internetu, který bude nabízet na trzích po celém světě. V pražském Ubiquiti má během příštího roku získat práci až dvacet především seniorních vývojářů. Někteří nastoupili už nyní a firma <a>hledá další.

Ubiquiti Networks je v Česku poměrně známá značka. Společnost založená bývalým inženýrem Applu Robertem Peraem vyrábí řadu venkovních Wi-Fi antén a dalšího síťového vybavení jako jsou switche a podobně. U řady tuzemských Wi-Fi internetových providerů jde o oblíbené technologie. Firma sama uvádí, že „polovina českých domácností s bezdrátovým internetem je připojena přes zařízení od nás“.

Na providery bude z jedné části cílit i nová česká vývojová pobočka. „Chceme udělat systém, který umožní poskytovatelům internetu kompletní správu jejich agendy. Od evidence uživatelů přes jejich fakturaci až po dohled nad stavem sítě. Cílem je maximální automatizace opakovaných činností, která povede k výraznému snížení nákladů na provoz sítě,“ říká pro Lupu šéf pražského Ubiquiti Vladimír Vyskočil.

Chystaný systém bude zdarma a bude podporovat také technologie od jiných výrobců než pouze od Ubiquiti Networks. Provideři tak budou moci nahradit interně vyvíjené systémy či ty od lokálních výrobců.

Také spotřební elektronika

Tento software měl původně vzniknout v polském Krakově, tam se ale nepodařilo sestavit dostatečně kvalitní tým. „V tomto máme velkou výhodu. Provozoval jsem vlastní síť pro poskytování internetu pro zhruba dva tisíce domácností, a tedy dobře vím, jaké problémy je potřeba řešit. Pro tuto a desítky dalších sítí jsem s týmem programátorů vyvinul systém pro jejich správu, který bude i základem pro nový systém u Ubiquiti,“ dodává Vyskočil, který s novým zaměstnavatelem už dříve na několika projektech spolupracoval.

Pražský tým bude spadat přímo pod ředitele společnosti a má mít ve své činnosti a tvorbě systému volnou ruku. Firma láká také na jídlo a pití zdarma či tým složený jen z programátorů.

Začínat bude se dvěma týmy. Jeden tým bude zaměřený na popisovanou platformu a druhý dostane na starost mobilní vývoj pro iOS a Android. Ubiquiti chce od příštího roku začít představovat nová zařízení i pro koncové uživatele včetně spotřební elektroniky.

Firma se z výrobce Wi-Fi zařízení hodně rozrostla. Zaměřuje se už také na security gatewaye, enterprise IT, VoIP, zabezpečovací videokamery, M2M technologie a podobně.

ebf - partner 1

Ubiquiti vznikla v roce 2005 a v roce 2011 vstoupila na newyorskou burzu. Od té doby vyrostly její akcie o 85 procent a hodnota firmy se pohybuje okolo 2,7 miliardy dolarů. Zakladatel Robert Pera stále vlastní 67procentní podíl. Firma nedávno dokončila zpětný odkup akcií v hodnotě 100 milionů dolarů a chystá se na další kolo, tentokrát ve výši 50 milionů. Tržby za poslední kvartál přesáhly 150 milionů dolarů.

Do Česka v poslední době přichází i další vývojová centra. Běloruský EPAM Systems v Praze zaměstná dvě stovky lidí, pobočku rozjíždí Veeam Software, Commerzbank vývoj vyčleňuje do samostatné společnosti a posiluje také pražský výzkum a vývoj Cisca.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).