Hlavní navigace

V Praze je možné přijímat pozemně až několik desítek televizí. Chce to ale štěstí

8. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Možnosti pozemního příjmu digitální televize v Praze jsou mnohem obsáhlejší, než by její obyvatelé mohli tušit. Netřeba spoléhat jen na pražské vysílače.

Základ? Minimálně dvanáct programů

Bylo by asi nošením dřív do lesa, kdybychom na tomto místě uvedli, že v hlavním městě je možné přijímat především tři hlavní multiplexy, jejichž provozovateli jsou společnosti České Radiokomunikace a Czech Digital Group. Druhou z nich mimochodem dominantní poskytoval vysílacích služeb v České republice vlastní, ale to už jistě čtenáři našeho webu také velice dobře tuší. Minimální počet stanic, na které divák žijící v Praze dosáhne, by měl být dvanáct, v lepším případě jich ale může být osmnáct. Přesný počet programů není možné stanovit.

Dvanáct programů ve svých multiplexech šíří již uvedené České Radiokomunikace. Jen pro připomenutí, jde o stanice České televize, Novy, Primy a TV Barrandov. Určitý boom pak nedávno zažil i multiplex 3 společnosti Czech Digital Group, ve kterém nejprve přebývala pouze Prima love, kterou postupně doplnila hudební televize Óčko a také TV Metropol, která odtud ovšem k 1. říjnu odešla. Určitou náplastí může být pro diváky skutečnost, že za týden tu začne vysílat nová celoplošná televize Pětka, která se bude věnovat výhradně české zábavě.

Nabídku mohou doplnit další dva multiplexy

V případě, že máte štěstí, můžete se dostat k signálu i dalších dvou v Praze fungujících multiplexů, které naladíte na kanálech 42 (do 28. října také 64) a 46. Společnost Digital Broadcasting je provozovatelem multiplexu 4, který převzala začátkem roku od společnosti Telefónica Czech Republic. V rámci své sítě šíří programy Fanda, TV Pohoda a Inzert TV (prozatím pouze promo obrazovka). Máte-li HD televizor, případně HD set-top-box, můžete si připočíst ČT 1 HD a Novu HD.

Novým hráčem na území hlavního města je společnost adminTV, která získala povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro šíření signálu na území Prahy teprve před několika týdny. Čeho se od této sítě dočkáme, to je prozatím ve hvězdách. Její jednatel Luboš Jetmar se na toto téma prozatím nechce vyjadřovat. Nebude však pochyb o tom, že firma adminTV svede s Digital Broadcasting na území Prahy souboj o atraktivní zákazníky a bude záležet pouze na tom, kdo nabídne lepší podmínky pro šíření včetně ceny. Prozatím tu vysílá pouze TV Metropol.


Zdroj. TV Metropol

Diváci TV Metropol museli nedávno opět přelaďovat.

Do Prahy zasahuje i signál z několika sousedních krajů

Informace, které jste si doposud přečetli, pro vás nemusely být nové. Málokdo však tuší, že na území hlavního města zasahuje signál silných vysílačů i z několika sousedních krajů. Ať se to zejména Moravákům nebude líbit, Praha je hlavním městem České republiky a ani geograficky tomu není jinak. Může tedy čerpat ze své výhodné polohy. Vzhledem k blízkosti vysílačů Liberec – Ještěd nebo Plzeň – Krašov se může spolehnout i na signál televizí šíření z těchto lokalit. O tom, že ale velmi záleží pochopitelně i na lokalitě, svědčí i fakt, že v Praze je možné zachytit i signál z jihočeské Kletě.

Pokud bychom to tedy sečetli, na území hlavního města je možné pozemně zachytit až čtyři regionální kanály, ovšem pouze za té podmínky, že se budete nacházet na dobré adrese a například majitel nemovitosti, který společnou televizní anténu (STA) spravuje, umístí do jejího rozvodu také patřičnou kanálovou vložku. Pokud bychom měli být konkrétní, v Praze je možné zachytit například signál severočeských a východočeských kanálů Genus Plus a V1, v některých případech pak i západočeské Zak TV, ovšem pouze za té podmínky, že multiplex 3 nebude na 52. kanálu rušit právě Ještěd. Signál Jihočeské televize pak pravidelně ve čtvrti Bohnice chytá náš externista Čestmír Polák.

Příjem Jihočeské televize v Praze není ničím neobvyklým. Pravidelně je ji možné přijímat například ve čtvrti Bohnice.
Autor: repro foto Jihočeská televize (pro DigiZone.cz Čestmír Polák)

Příjem Jihočeské televize v Praze není ničím neobvyklým. Pravidelně je ji možné přijímat například ve čtvrti Bohnice.

Výjimkou není ani příjem DVB-T z Německa

Opravdovým zpestřením programové nabídky pozemního vysílání může být pro pražského diváka digitální šíření ze sousedního Saska. Ač se to nemusí zdát, signál na území hlavního města od našich západních sousedů skutečně zachytitelný je. Na Jižním Městě se jedná o kanál 27 s regionálními kanály německé veřejnoprávní televize, na kanálu 28 je pak na omezeném území téže oblasti zachytitelný i kanál 28 s programy Bayerische Rundfunk, SWR Fernsehen Baden-Württemberg a tagesschau24. Stanice ale pochopitelně vysílají i filmy a seriály, nejen tamní zpravodajství, čili stanice mohou být atraktivní i pro naše diváky.

ebf - partner 1

Zbývající německé multiplexy z vysílače Löbau, který leží nad Šluknovským výběžkem, už jsou bohužel dost závislé na počasí a aktuálních podmínkách šíření, čili je není možné počítat do doposud uvedeného výčtu. Příjem na kanálu 36 je ztížen veřejnoprávním multiplexem 1 z vysílače Jáchymov – Kllínovec. Lidově řečeno by šlo o solidní bourák. Stejným případem je kanál 39, kde se pro změnu „tlučou“ Němci s multiplexem 2 z Kleti a Vimperka. Výsledek je ten, že nejde ani jedna ze sítí, v lepším případě převládnou jižní Čechy, které jsou ovšem z hlediska atraktivity pro místního diváka nulové. A ještě jedna velice důležitá poznámka – naši západní sousedé používají u vysílačů vertikální polarizaci.


Repro foto MDR Sachsen

Příjem saského DVB-T v Praze není výjimkou. Chce to jen dobrého anténáře, který ví, jak na to.

Přeshraniční příjem pro všechny?

Tak tohle bohužel rozhodně neplatí. Přeshraniční příjem ale těší především diváky, kteří, logicky, bydlí nedaleko od hranic některého z našich sousedních států. V severních a západních Čechách to mohou být Němci, na jihu naší republiky a na Vysočině Rakušané, na východě Čech a v Moravskoslezském kraji Poláci a významnou část celé Moravy pokrývají Slováci. Každý divák si tedy může programovou nabídku rozšířit o další stanice, musí ale chtít a rozhodně to nebude zadarmo. Příjem až několika desítek stanic na klasickou anténu se ale nakonec může přece jen stát realitou a bude vyplněn slib, který nám již před x lety dávali odborníci, kteří v tu dobu do digitalizace mluvili.

Kolik přijímate ve vaší lokalitě pozemně programů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).