Hlavní navigace

Ze satelitu opět odešla slovenská televize Živa. Kolikrát se ještě vrátí?

8. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Tento týden odešla už podruhé ze satelitu slovenská televize Živa. Fungování tohoto televizního programu zůstává zahaleno řadou tajemství. Vedení televize s novináři téměř vůbec nekomunikuje, a pokud se dovoláte do jeho sídla, na záznamníku se ozve název programu, který již dávno neexistuje. Živa již několikrát změnila svůj název, ale její fungování zůstalo vždy s otazníkem. Objeví se tato televize, po které se nebude nikomu stýskat, v satelitním Skylinku i potřetí?

Slovenská Živa skončila v satelitním Skylinku

V satelitní platformě Skylink došlo v úterý krátce po šestnácté hodině k odpojení slovenského programu Živa. Tento krok již jednou proběhl, avšak provozovatelé platformy, společnosti TradeTec a Towercom, se se zástupci televize domluvili na specifickém obchodním modelu. Jak je vidět, ten neměl dlouhého trvání a program byl opět odpojen. O tom, zda je tento stav trvalý, nebo se program ještě do nabídky Skylinku vrátí, není definitivně rozhodnuto. O definitivním stavu bych zatím nemluvil. Se zástupci kanálu stále jednáme, uvedl pro DigiZone.cz obchodní ředitel TradeTec Michal Kopřiva. Výkonný ředitel Jaromír Glisník se bohužel k situaci nemohl aktuálně vyjádřit, byl na veletrhu ANGA Cable v Kolínu nad Rýnem. Zástupci televize Živa s novináři nekomunikují. Na kontaktním telefonním čísle je pouze záznamník ohlašující se jako Televízo (bývalý název televize Živa). Místo televize Živa se objevila v nabídce Skylink stanice Viasat Nature.

Lukáš Polák: Satelitní platforma Skylink odpojila program Živa. Definitivně?

Odstartoval dokumentární kanál Viasat Nature

V úterý začal přes satelit pro Českou republiku vysílat dokumentární kanál Viasat Nature. Jeho zařazení do nabídky oficiálně potvrdila již v dubnu satelitní platforma Skylink, jistě se však objeví také v kabelových a IPTV sítích vybraných operátorů. Program bude přímou konkurencí dokumentárních stanic Animal Planet a Nat Geo Wild. Viasat Nature se zaměřuje na vysílání přírodopisných dokumentů věnovaných především zvířatům. Provozovatel stanice, společnost Viasat Broadcasting, již v České republice provozuje programy Viasat Explorer, orientovaný na vědu a objevy, a Viasat History, který nabízí dokumenty věnované historii a také hrané filmy z vlastní produkce. Distribuční trasu má Viasat Nature na satelitu Sirius 4 (pozice 4,8 stupně východně). Kromě české jazykové stopy je k dispozici také ruská, polská, anglická a maďarská verze.

Lukáš Polák: V České republice odstartoval dokumentární kanál Viasat Nature

Panasonic TY-EW3D10 - 3D brýle

3D brýle k televizoru Panasonic TY-EW3D10 (Foto: Panasonic)

Satelitní operátoři Astra a Eutelsat spustili 3D kanály

Od pondělka mohou zájemci se satelitními přijímači a 3D televizemi naladit první volně šířený satelitní televizní program v 3D verzi pro Evropu. Testování tohoto demo kanálu zahájila společnost SES Astra na družici Astra 1E, která vysílá na pozici 23,5 stupně východně. Ze stejné pozice vysílají i dvě největší tuzemské satelitní služby: Skylink a CS Link. Program nese označení Astra 3D a podílí se na něm i společnost Samsung, která letos uvádí na trh největší počet modelů 3D televizorů. Součástí vysílání je tedy i propagace těchto přijímačů. Stanice Astra 3D zahájila vysílání u příležitosti veletrhu ANGA Cable v Kolíně nad Rýnem, který byl zaměřen na kabelové a satelitní operátory a začal v úterý. Program má sloužit mimo jiné i prodejcům televizní techniky pro demonstraci příjmu 3D vysílání před zákazníky. Divákům, kteří nemají 3D televizor, se vysílání programu Astra 3D zobrazí rozdělené na dva totožné obrazy vedle sebe.

Jan Potůček: Na satelitu Astra už vysílá volně první 3D demo televizní program

Varovný piktogram ČT

Tam, kde se objeví varovný piktogram, brzo zmizí analogový signál (Foto: Česká televize)

Stručně

Čtyřiačtyřicet analogových dokrývačů programů ČT 1 a ČT 2 vypne poslední červnový den Česká televize. Nejvíce z nich, šestadvacet, je v jižních Čechách, respektive v územní oblasti České Budějovice, definované Technickým plánem přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Dalších osm se nachází v oblasti Jihlava, tři v oblasti Trutnov, dva v oblasti Brno, dva v oblasti Praha, a po jednom v oblastech Ostrava, Plzeň a Sušice.

Jan Potůček: ČT vypne k 30. červnu 44 analogových dokrývačů, nejvíce na jihu Čech

Satelitní služba UPC Direct „slaví“ první týden od oficiálního startu na nové vysílací pozici 0,8 stupně západně. Týden je možná ještě krátká doba na hodnocení a je vidět, že se zatím podařilo vyřešit jen minimum problémů. Podle tiskového mluvčího Františka Maliny je však společnost s dosavadním průběhem přechodu spokojena.

Lukáš Polák: Nová pozice UPC Direct obsahuje ještě řadu chyb, operátor je ale spokojen

UPC průzkum ilustračka 1

Vrátí se zákazníci k satelitní televizi UPC Direct? Do prvního čtvrtletí letošního roku o ní zájem stále klesal. (Foto: archiv UPC)

Ve čtvrtek krátce před třiadvacátou hodinou středoevropského času zveřejnila výsledky svého hospodaření za první čtvrtletí americká společnost Liberty Global, vlastník kabelového a satelitního operátora UPC. Součástí tohoto dokumentu je také počet klientů jednotlivých služeb této firmy. Pro UPC se bohužel potvrdil nadále klesající zájem o jeho satelitní službu Direct.

Lukáš Polák: Počet zákazníků UPC Direct klesl v prvním čtvrtletí pod sto tisíc
Jan Potůček: Propad počtu zákazníků kabelové televize UPC se zastavuje

Česká televize zahájí do konce května digitální vysílání z dokrývačů v Táboře, Berouně, Klatov a Kdyně. Ve všech čtyřech lokalitách ČT měřením intenzity signálu zjistila problémy s příjmem veřejnoprávního multiplexu. Dokrývače pro ČT spustí a budou provozovat České Radiokomunikace, které podle smlouvy o technickém zajištění provozu multiplexu 1 nabízejí Kavčím horám až 50 digitálních dokrývačů v celé České republice.

Jan Potůček: Tábor, Beroun, Klatovy a Kdyně se dočkají dokrývačů multiplexu 1

Samsung UE22C4000 přední panel

Jiří Košnar už se může radovat z nového televizoru. Jeho problém se Samsungem se nakonec podařilo vyřešit k plné spokojenosti. (Ilustrační foto: Samsung)

Nový LCD televizor za více než čtyřicet tisíc korun poskytla zdarma společnost Samsung Jiřímu Košnarovi z Plzně, jemuž podobný typ televizoru téže značky vypověděl službu krátce po uplynutí záruční lhůty a pro odstranění závady nebyly na trhu náhradní díly. Košnar si pořídil nový LCD televizor s úhlopříčkou 102 centimetrů od Samsungu v srpnu 2007. Po dva a půl roku, kdy běžela záruční lhůta, přijímač fungoval bez problémů. Poté se rozbil.

Jan Potůček: Televizor po záruce nešel opravit, Samsung zákazníkovi dodal nový

BRAND24

Po šéfredaktorovi publicistiky Stanislavu Brunclíkovi opouští televizi Nova i šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena. Důvodem je reorganizace úseku zpravodajství, do něhož Nova začleňuje tiskovou agenturu Mediafax, již loni koupila jako ztrátový podnik za symbolickou cenu jednu euro od Adriana Sarbu, prezidenta společnosti CME, která Novu vlastní.

Jan Potůček: Nova zrušila funkce šéfredaktorů zpravodajství a publicistiky. Šet­ří

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

  • Odchod televize Živa z pozice 23,5 st. východně
    8 %
  • Spuštění dokumentární stanice Viasat Nature
    67 %
  • Oznámení počtu zákazníků společnosti UPC za první kvartál roku 2010
    4 %
  • Jiná
    13 %
  • Nevím
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).