Hlavní navigace

Digitální televize dorazí na Hradecko a Pardubicko, ale jen ČT

31. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Měsíc po obyvatelích Liberecka se zítra dočkají zemské digitální televize také diváci ve východních Čechách, zejména na Hradecku a v severní části Pardubického kraje. Z krkonošského vysílače Černá hora začnou digitálně vysílat všechny čtyři programy České televize a sedm stanic Českého rozhlasu. Ještě předtím ale skončí analogové vysílání programu ČT 2, které musí uvolnit prostor pro digitální síť České televize.

Kdo všechno přijde o analogovou Dvojku

Analogový program ČT 2 z vysílače Černá hora ukončí své vysílání těsně před půlnocí z pondělí 31. srpna na úterý 1. září. Krátce poté se na kanálu 40, který zatím využívá právě analogová Dvojka, objeví digitální síť České televize. Vypínání Dvojky se dotkne těch diváků, kterým se přímo ve vysílání Dvojky objevuje v pravém dolním rohu varovný piktogram složený ze čtyř šedých čtverečků. Od 3. srpna je tento piktogram doplněný také informační lištou s termínem vypínání a základními informacemi o přechodu na digitální příjem televize.

Vypínání se dotkne také řady dalších diváků, kteří sice nepřijímají analogovou Dvojku přímo z Černé hory, ale z některého z 33 analogových převaděčů, které přebírají signál ČT 2 právě z tohoto vysílače velkého výkonu. Také jim se zobrazuje ve vysílání varovný piktogram a informační lišta, nicméně analogová Dvojka jim zmizí jen dočasně. Česká televize postupně na všech převaděčích ČT 2 znovu zprovozní, ale bude to chvíli trvat. Primárním zdrojem signálu pro tyto malé vysílače zůstane Černá hora, ale místo analogového signálu budou přijímat digitální Dvojku, kterou převedou do analogové podoby a budou šířit dál k divákům.

33 převaděčů dočasně bez ČT 2

Vysílač Trutnov - Černá hora

Přeladění malých vysílačů a dokrývačů si vyžádá prodlevu, kterou ČT odhaduje řádově na hodiny až dny. Divákům přijímajícím signál z daných analogových převaděčů ČT 2 (viz tabulka) tedy zůstane analogový příjem druhého programu ČT zachován bez potřeby změn na anténách nebo přijímačích. Česká televize o tomto informovala místní samosprávu v dotčených obcích, sdělil Štěpán Janda z tiskového oddělení ČT. Podobným způsobem už ČT v minulosti přelaďovala analogové dokrývače v Praze, na Plzeňsku nebo v jižních Čechách. Vysílače malého výkonu a dokrývače totiž mohou analogově vysílat až do konce roku 2011 a netýkají se jich termíny vypínání velkých analogových vysílačů.

V zásadě však záleží na samotném provozovateli vysílání, v tomto případě na ČT, jak dlouho bude chtít analogové dokrývače provozovat. Když se letos v dubnu vypínalo analogové vysílání na hlavním pražském vysílači na Žižkově, ČT zajistila přeladění všech analogových převaděčů, zatímco třeba televize Prima analogové vysílání na těchto převaděčích, závislých na signálu ze Žižkova, zcela ukončila. Oproti tomu Nova v Praze analogové převaděče a vysílače menšího výkonu používá dál. V případě Černé hory jde ale pouze o předčasné vypínání analogové ČT 2, ostatní dva programy (ČT 1 a Nova) zde budou analogově vysílat až do června 2011, a stejně tak i převaděče závislé na jejich signálu (Prima z Černé hory analogově nevysílá).

Analogové převaděče ČT 2 závislé na signálu z Černé hory
Vysílač Vysílací kanál
Benešov 45
Bernartice – Špičák 43
Bohuslavice nad Úpou 57
Česká Čermná 50
Česká Metuje 43
Desná – u Sokolské chaty 55
Desná R10
Dolní Dobrouč 60
Harrachov – Čertův vrch 59
Hostinné 53
Chocerady – Komorní Hrádek 42
Jablonec nad Jizerou 29
Jilemnice (Benecko) – Kozinec 55
Jince 44
Košťálov 28
Libňatov 37
Líšnice 32
Lomnice nad Popelkou – Nová Ves 36
Machov 56
Malá Skála 59
Modrá 44
Náchod, Běloves – Kašparák 26
Nové Město nad Metují – Na Popluží 49
Písečná 48
Police nad Metují – Na Havlatce 48
Pořící u Trutnova – Poříčský hřbet 56
Rataje nad Sázavou 27
Rudník 45
Semily 49
Tanvald – Muchov 46
Úpice R10
Žamberk – Na Rozárce 34
Železný Brod – Hrubá Horka 46

Zdroj: Česká televize

Co začne digitálně vysílat z Černé hory?

Od půlnoci na úterý 1. září budou moci diváci z vysílače Černá hora naladit digitální síť České televize s televizními programy ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24 a rozhlasovými stanicemi ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo – Rádio Wave, ČRo Leonardo, ČRo Rádio Česko a ČRo D-dur. Pro příjem těchto programů si budou muset pořídit set-top-box, který zapojí mezi anténu (nasměrovanou na vysílač Černá hora) a analogový televizor, případně nový digitální televizor, který má v sobě zabudovaný digitální tuner. Pro sledování Novy, která zatím z Černé hory digitálně vysílat nebude (stane se tak až příští rok v srpnu), si diváci budou muset vypínat set-top-box a přecházet na analogový příjem televizního signálu.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo
Mux 1 - pokrytí Trutnov Černá hora

Mapa teoretického pokrytí digitálního vysílání České televize z vysílače Černá hora. Kliknutím obrázek zvětšíte. (Zdroj: ČT)

Ty diváky, kteří přijímají signál z Černé hory prostřednictvím společných televizních antén (STA), zatím nečekají žádné úpravy. Stačí, aby si rovněž pořídili set-top-box nebo digitální televizor, a zapojili ho do zásuvky STA. Pokud je anténa skutečně nasměrovaná na Černou horu a přijímala odtud signál analogové Dvojky na kanálu 40, naladí od 1. září na stejném kanálu digitální vysílání České televize. Úpravy STA ale budou nutné po spuštění dalších digitálních sítí v příštím roce. Ty totiž využijí úplně nové vysílací kanály, na které bude třeba STA nastavit. Od srpna 2010 tak bude možné z Černé hory digitálně přijímat také Novu, Novu Cinema, Primu, Primu Cool, TV Barrandov, Z1 a zřejmě i televizi Public.

Komerční televize digitálně na jihu Čech

Výše jmenovaných komerčních televizí v digitální podobě se již dnes dočkají diváci na jihu Čech, konkrétně pak ti, kteří přijímají signál z vysílače Kleť. Odtud bylo možné digitálně přijímat zatím jen programy České televize a Českého rozhlasu. Digitální síť 2, která obsahuje Novu, Novu Cinema, Primu, Primu Cool a TV Barrandov, diváci naladí na kanálu 50. Digitální síť 3 s programy Z1 a Public bude vysílat na kanálu 22. Jihočeši v Českých Budějovicích a okolí mohou dále naladit také testovací multiplex regionální televize Gimi, který vysílá od července na kanálu 29 z vysílače Včelná a kromě programu Gimi obsahuje také hudební televizi Óčko, zpravodajský kanál Z1 a televizi Public. Tento multiplex ale nemá nic společného s celostátními digitálními sítěmi, které vysílají z Kleti.

MMF24

Programy multiplexu 2
TV Nova logo zmenšené
TV Nova Cinema 2008 mini
TV Prima logo 2008 zmenšené
TV Prima Cool 2009 logo
TV Barrandov 2008 růžové mini
Programy multiplexu 3 – celoplošně
TV Z 1 logo zmenšené
TV Public TV logo 2008 perex
Rádio Proglas logo zmenšené
Mux 1 - pokrytí České Budějovice Kleť

Mapa teoretického pokrytí digitálních sítí 2 a 3 z vysílače Kleť. Kliknutím obrázek zvětšíte. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Kleť je předposlední vysílač velkého výkonu, který je letos naplánován ke spuštění v síti 2. Pokrytí digitálního vysílání multiplexu 2 se díky Kleti zvýší na 63 procent obyvatelstva, říká vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal. Pokrytí multiplexu 3 se dnešním dnem rozšíří na 52 procent populace České republiky. Největší zásah ale má digitální síť 1 provozovaná Českou televizí. Po spuštění vysílače Černá hora bude moci její signál naladit už 77 procent obyvatel, a pokryté bude mít prakticky už celé Čechy s výjimkou jižní části Pardubického kraje a severní části Vysočiny (pro které je naplánovaný vysílač Krásné, odkud začne ČT digitálně vysílat v dubnu příštího roku).

Je pro vás digitální vysílání České televize dostatečnou motivací ke koupi digitálního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).