Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: tentokrát i o nahrávání a satelitním příjmu

19. 11. 2007
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

DigiZone.cz Autor: 115393
Po měsíci tu máme další várku zodpovězených dotazů čtenářů serveru DigiZone.cz. Tradičně nejvíce otázek směřovalo na téma digitálních přijímačů jako hmatatelných prostředníků mezi diváky a televizní digitalizací. Lidé se ve zvýšené míře zajímali kromě zemského digitálního příjmu také o vysílání přes satelit. Další otázky směřovaly k problematice nahrávání a rozšiřování nabídky televizních programů. Stranou zájmu nezůstaly ani společné televizní antény nebo vysílání ve formátu MPEG-4. Jako bonbónek přikládáme dotaz čtenáře, který si chtěl od serveru DigiZone.cz objednat příjem programu HBO.

Set-top-boxy pro DVB-T a nahrávání pořadů

Ivan Gurecký: Zakoupil jsem si DVD-HDD rekordér JETT 5610 s DVB-T tunerem. Chtěl bych vědět, jestli si, až dojde k vypnutí analogového vysílání, budu muset ještě přikoupit samostatný set-top-box k televizoru. Můj rekordér má zabudovaný digitální tuner a televize je s ním tak přeci propojená, ne?

Na vaši otázku jsou dvě možné odpovědi:



1) Ne, k televizoru už žádný set-top-box potřebovat nebudete. To platí ale jen pro případ, že se spokojíte při nahrávání s programem, který se zaznamenává, i při sledování na televizoru. Nebudete moci současně z jedná stanice v DVB-T nahrávat a jinou si pouštět na televizoru.



2) Ano, set-top-box budete potřebovat i k televizoru. To v případě, že se chcete omezení popsaném v bodě 1) vyhnout a sledovat na televizoru jinou než právě nahrávanou stanici z DVB-T.

Iveta Rajnochová: Chceme si zakoupit nějaký set-top-box s pevným diskem. Vybrali jsme si WISI OR 27 DVB-S-T PVR. Nevím ale, jestli můžu nahrávat a sledovat jiný program, když máme pouze anténu a nevlastníme satelit. Mohl byste nám popřípadě doporučit nějaký jiný cenově dostupný přístroj?

Myslím, že jste si vybrali dobře. S WISI OR 27 můžete při nahrávání (zemského digitálního vysílání) sledovat i jiný program (zemského digitálního vysílání). Podmínkou je ale to, že oba musí vysílat ve stejném multiplexu. Více najdete v recenzi set-top-boxu. Další možností je Sencor SDB 3007 DVB-T. Jeho cena zhruba 2500 korun je ale bez pevného disku. Na cenu s pevným diskem se zeptejte prodejce.

Iveta Rajnochová: A ještě jsem se chtěla zeptat na následující. Když má přístroj dva tunery, můžu nahrávat a sledovat jiný program z různých multiplexů? Mockrát vám děkuji. Nevím, kam se jinak obrátit.

Ano, pokud má set-top-box dva tunery a pevný disk k tomu, můžete nahrávat jeden program a dívat se na libovolný jiný z kteréhokoli multiplexu.

WISI OR 27

Rozšíření programové nabídky

Tomáš Riant: Jsem laik a chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi set-top-boxy Mascom 1300T a 1400T. Popřípadě který byste mi doporučil a jsou kvalitní? Umí dobře česky a jaké programy budu přijímat? Jsem z České Lípy.

Mascom 1400T je novější verzí 1300T, která se už nevyrábí. Má navíc konektor HDMI, kterým ho můžete lépe propojit s moderními televizory. S češtinou přístroje nemají problémy. Přijímat byste měl všechny programy multiplexu A, tedy čtyři stanice České televize, Novu a sedm rádií Českého rozhlasu. Teoreticky byste mohl kromě jedné české chytat až tři další vysílací sítě (dohromady cca 12 programů navíc) z Německa.

Tomáš Riant: Zdravím do Prahy, koupil jsem si set-top-box Mascom 1400T, na který jsem se vás dotazoval. Bydlím 12 kilometrů od České Lípy, v Novém Oldřichově. Po zapojení jsem naladil bez problémů opravdu multiplex A. Všechny programy jsou ve velmi dobré kvalitě, a to máme jen klasické síto, které nám ještě k tomu polámala vichřice Kyryl. Příjem je z Bukové Hory, na Prahu jsem anténu zatím nasměrovat nezkoušel.

Antény

Bohouš Hykl: Potřebuju k digitálnímu tuneru (televize) nějakou anténu? A když ano, tak v jaké bude cenové relaci? Dále bych rád věděl, kolik se bude zhruba vysílat televizních programů?

Bez antény se neobejdete. Nejlépe použijte nějakou venkovní. O problematice antén se můžete leccos dočíst ve článcích Zbyňka Poisla (/autori/poisl/).

V příštím roce by v zemském digitálním vysílání mělo být k naladění 14 programů (4× ČT, 2× Nova, 2× Prima, 6× nové digitální televize). Bude záležet ale na lokalitě, ve které bydlíte. Pro dostupnost zemské digitální televize v současnosti se podívejte do naší přílohy Regiony.

Martin Hrubiš: Bydlím na Praze 9 a v současnosti chytnu volně přes set-top-box ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Novu, Primu, Óčko, Public TV a TV Noe. Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, jestli v nejbližší době nechytnu nějaké další programy.

V roce 2008 by se měla vaše nabídka výrazně rozšířit. Přibudou sem programy TV Pohoda (pro děti), RTA (regionální zpravodajství), Z1 (obecné zpravodajství), Febio TV, TV Barrandov (oba plnoformátové), dále jeden program z dílny Novy (Nova Cinema nebo Galaxie sport) a další od Primy (zatím nespecifikovaný).

Naopak Public TV nebo TV Noe mohou z vaší nabídky zmizet. Konkrétní termín spuštění je zatím známý pouze pro Novu Cinema: 1. prosinec 2007. Ta se ale v tento termín v DVB-T ještě neobjeví a kdy tu bude, zatím nikdo neupřesnil. Zbytek jmenovaných programů odstartuje buď na jaře, nebo na podzim roku 2008.

Zdeněk Hýbl: Můžete mi prosím sdělit, kdy bude spuštěné digitální televizní vysílání z lokality Mikulov?

Rádi bychom, ale bohužel to sami nevíme. Musíme počkat, až Český telekomunikační úřad vydá dokument nazvaný Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP). V něm budou nastavené termíny pro zapínání digitálního a vypínání analogového televizního vysílání v té které oblasti ČR. Dokument je v přípravě. Hotový by mohl být v prosinci tohoto roku.

Příjem digitální televize ze satelitu

Paní Čechlovská: Chceme zakoupit satelitní komplet pro příjem digitálního vysílání. Jedná se o region Kutná Hora. Prioritou je pro nás příjem českých stanic (ČT 1, ČT 2, Nova, Prima). Po přečtení vašich stránek si myslím, že potřebuji systém Cryptoworks a dekódovací kartu od společnosti Trade and Technology.

V současné době mám anténu připojenu k videorekordéru a pomocí konektoru SCART je videorekordér propojený s televizoru. To znamená, že mohu nahrávat jeden program na video a v televizi se dívat na něco jiného. Ještě doplním, že video má dva SCARTy. Mohu zapojit satelitní přijímač do SCART konektoru videa a dál propojit zase SCARTem video s televizorem? Bude v tomto případě fungovat možnost nahrávat a sledovat různé programy? Nebo musím mít dvoutunerový přijímač? Můžete mi případně doporučit něco z vašeho obchodu?

Do vaší sestavy doporučuji skutečně dvoutunerový satelitní set-top-box. Jinak o možnost sledovat něco jiného, než co nahráváte, přijdete. Abyste měla možnost příjmu českých programů, potřebujete dekódovací kartu pro službu CS Link, kterou prodávají dva distributoři: Gital a Trade and Technology. Více se o nich dočtete v naší satelitní příloze. Konkrétní výrobky z internetového obchodu na DigiZone.cz vám pomůže vybrat obsluha obchodu, kontakt na ni vám přeposílám: http://obchod­.digizone.cz/na­kup/kontakty/. Prodej nezajišťuje server DigiZone.cz, ale společnost Digitální televize, v.o.s.

Satelitní parabola

Vladislav Steinbauer: Obracím se na vás s prosbou o pomoc při zapojení satelitního přijímače s DVD rekordérem. Zakoupil jsem si digitální satelit značky Mascom. Veškeré mé pokusy pro připojení k DVD rekordéru skončily bez výsledku. DVD rekordér nenaladí žádný program ze satelitního přijímače. Informoval jsem se u prodejce a bylo mi sděleno, že DVD rekordér programy nenaladí proto, že neumí zpracovat digitální signál. Musel by prý mít v sobě převodník z digitálního signálu na analogový. Takže nahrávat na DVD rekordér mohu pouze program, který je právě přepnut na satelitu a vyveden SCARTem do DVD rekordéru.

Napadlo mě, že bych mezi satelitní přijímač a DVD recordér zapojil do série převodník signálu. Volba padla na set-top-box, který je určen na příjem satelitního vysílání. Je to reálné řešení? Pokud ano, mohli byste mi zaslat odkaz na nějaké typy těchto přístrojů?

Bez satelitního set-top-boxu se skutečně neobejdete. Až ho budete mít, neměl byste mít s naladěním digitálních programů problémy. Na to je satelitní set-top-box zařízený, stačí k němu připojit kabel z nízkošumového bloku (LNB) paraboly za oknem nebo na střeše a druhý (SCART) vyvést do televizoru.

Abyste mohl nahrávat, musíte využít další SCART výstup na set-top-boxu, který je běžně označený „video“ nebo „VCR“. Pro zpřístupnění digitálního programu naladěného přes satelitní set-top-box vašemu DVD rekordéru pak musíte udělat důležitý krok – přepnout DVD rekordér na správný vstup. Bude jím buď AV 1 nebo AV 2, podle toho, jak máte set-top-box do DVD rekordéru připojený.

Kateřina Kopčáková: Máme parabolu a rádi bychom si předplatili službu, abychom chytali stanici Paříž ve Francii. Potřebujeme získat nějaký kód, který vložíme a následně službu aktivujeme?

Pokud chcete chytat francouzské programy v České republice, musíte se omezit na volně dostupnou nabídku jednotlivých satelitů (Astra 19,2 stupně východně, Astra 23,5 stupně východně, Hotbird atd.). Placené a/nebo kódované programy jsou u satelitních služeb určené jen pro diváky té které země, a příslušné předplacené karty jsou proto v prodeji jen tam – a pouze pro místní. V ČR jste tedy omezeni na tuzemské digitální platformy (CS Link, UPC Direct, Digi TV). Existují postupy, jak se dostat i placenému zahraničnímu vysílání. Ty jsou ale většinou minimálně na hraně zákona.

Společná televizní anténa a formát MPEG-4

Jaromír Saska: Obracím se na vás s žádostí o radu ohledně společné televizní antény. Nyní máme pro dva bytové domy společnou televizní anténu (STA). Domy jsou od sebe vzdáleny cca 12 metrů a jsou propojené závěsným koaxiálním kabelem. Ten se dále rozvětvuje do jednotlivých (čtyř) stoupaček vedených svisle ve zdi. Každou stoupačkou vede vždy jeden kabel, který prochází anténními zásuvkami každého bytu.

Nyní provádíme opravu omítky a u domu stojí lešení, čímž se nabízí možnost zároveň vyřešit nově anténní kabelové rozvody do každého bytu po vnějším plášti domu. Tím bychom předešli eventuálním stavebním zásahům uvnitř bytů kvůli budoucí pokládce nových kabelů. V této fázi se nám jedná o anténní kabelové rozvody pro 12 bytů. V souvislost s budoucí digitalizací vás žádám o odpověď na tyto otázky:

1. Bude možné digitální signál přijímat pomocí společné televizní antény pro celý dům (eventuálně pro oba domy) jako doposud?

2. Nebo bude nutné, aby si zařízení pro příjem digitálního signálu řešil každý byt sám?

3. Je možné v budoucnu digitální signál přijímat stávajícím jedním kabelem, společným vždy pro tři byty nad sebou?

4. Nebo bude nutné instalovat pro každý byt nový samostatný kabel?

5. Existuje nějaký satelitní přijímač, který by zvládnul všech 12 bytů současně a který by mohl fungovat jak nyní, při stávajícím analogovém signálu, tak i v budoucnu při signálu digitálním ?

Náš dům stoji v Jablonci nad Nisou s přímou viditelností na vysílač Ještěd, od kterého je vzdálený zhruba deset kilometrů.

Pro základní orientaci v problematice digitalizace a STA vám nabízím odkaz na následující článek. Text podrobně představuje výhody jednotlivých řešení, která se nabízejí lidem s STA. Pokud budete mít další otázky po jeho přečtení, neváhejte se zeptat. Budu-li umět, odpovím.

Jen bych chtěl poznamenat, že z Ještědu se digitálně zatím nevysílá. Pro příjem musíte namířit anténu na domě na vysílač Buková hora u Ústí nad Labem (kanál 58).

Jakub Ditrich: Jak je to s příjmem MPEG-4 na DVB-T karty pro PC? U té, co mám ve svém HTPC – Pinnacle PCTV Dual Hybrid Pro PCIe 3010iX – jsem našel MPEG-4 funkcionalitu.

Video:
Form Factor: Plug-in card
Interface Type: S-video input, composite video input
Digital Video Format: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DVB, DivX

Takže by to teoreticky mohlo fungovat?

Příjem MPEG-4 AVC na počítači určitě možný je. Četl jsem, že ho umí například karta Airstar. Ale pro vaši konkrétní situaci bohužel žádnou radu nemám, sám mám s počítačovým příjmem DVB-T je omezené zkušenosti, většinou testuji přístroje pro televizor.

Budu naopak rád, pokud uspějete, když nám pošlete svoje poznatky. Mohli bychom takto uspořádat zkušenosti několika poučených čtenářů a nabídnout je těm zbylým, kteří se do experimentování s MPEG-4 teprve pouštějí.

Jakub Ditrich: Zjistil jsem, že není všechno H.264, kde je deklarována podpora MPEG-4. To je i případ Pinnacle a ostatních DVB-T karet.

Z karet pro příjem MPEG-4 jsem našel jako vyhovující jen AVerMedia AverTV DVB-T 777 nebo PCMCIA/USB Avermedia AverTV Hybrid. U Airstar2, alespoň podle toho, co se píše v diskusích, si nejsem s podporou MPEG-4 jistý. Ale možná se mýlím a portfolio vyhovujících výrobků je větší. „Nadšenců“, kteří by si chtěli vyzkoušet pozemní HD příjem, než to Novu přestane bavit, je určitě hodně.

ebf - partner 1

HBO logo

HBO ani Digi TV u nás nevedeme

Nejmenovaný Nečtenář: Minulý týden jsem vám psal e-mail ohledně přiobjednání HBO, ale nedostal jsem žádnou odpověď! Tak to zkouším znova. A pevně věřím, že tentokrát už se mě odpovědi dostane. Jak tedy přiobjednat k mému „balíčku“ programu i HBO s ostatními programy HBO? Firma, co mě to zajišťovala, mně sdělila, že se mám obrátit na vás. Tak předem opět děkuji za odpověď!

U nás si žádný balíček HBO objednat nemůžete, protože magazín DigiZone.cz žádné televizní služby nenabízí. Jsme internetový deník o digitálním vysílání. Obraťte se na poskytovatele služby.

Ze které části vám otázky přišly nejzajímavější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).