Hlavní navigace

Francie: za přečiny amerického Googlu zaplatí jeho místní pobočka

18. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Francouzský soud se chystá pokutovat tamní Google za to, že jeho americká mateřská firma odmítá poslechnout jeho verdikt.

Francouzský soud odsoudil tamní pobočku Googlu k pokutě 1000 eur za den, pokud odkazy vedoucí na weby pomlouvající jednu firmu nesmaže i její americká mateřská společnost. Činí tak pobočku odpovědnou za činy její matky, což dosud nebylo možné, informoval britský Guardian. 

Soudní rozhodnutí padlo už v září a pařížská justice v něm využila některé argumenty z rozsudku Soudního dvora EU o právu být zapomenut – zejména větu, že „aktivity provozovatele vyhledávače a jeho poboček umístěných v dotčených členských státech jsou neoddělitelně propojené“. 

Původní případ přitom neměl s právem na zapomnění nic společného. Šlo o klasický spor kvůli pomluvě, který k soudu přivedl Dan Shefet, dánský právník působící ve Francii. Jeho firma se totiž stala cílem „pomlouvačné kampaně“ organizované na blozích a webech osobou, kterou nebylo možné dohledat. 

První soudní rozhodnutí padlo už v srpnu loňského roku (tedy ještě před nástupem „práva na zapomnění“) a týkalo se jak francouzské pobočky Google, tak Google Inc., tedy mateřské firmy sídlící v USA.

Francouzský Google prvnímu soudnímu rozhodnutí vyhověl, ale mateřský Google nikoliv. Pro Shefeta to znamenalo, že sice došlo k odstranění odkazů na weby z francouzské domény (.fr), ale nikoliv z webů mimo tuto doménu.

BRAND24

Google na rozsudek reagoval klasicky neurčitě: jeho právníci teď verdikt zkoumají a zvažují další postup.  

Paradoxem toho všeho je, že (pravděpodobně, může totiž jít o aktivitu někoho třetího, ale je zde příliš mnoho detailů i právních textů včetně odkazu na profil na Google+) sám Dan Shefet na Internetu publikuje texty, které usnadňují nalezení problematických článků. Samotná snaha vymazat něco z výsledků vyhledávání (místo odstranění příslušných článků či textů) přitahuje daleko více pozornosti. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).