Hlavní navigace

Havlíčkovo ministerstvo v tichosti zrušilo odvolání šéfa Rady ČTÚ

13. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministr Karel Havlíček před měsícem napadl nezávislost Lupy a zpochybnil článek, ve kterém jsme upozornili na zpackané odvolání šéfa Rady ČTÚ. Teď vláda na návrh MPO odvolání zrušila.

Odvolání předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka z 27. ledna 2020 se ruší. Vyplývá to z usnesení, které v pondělí 9. března na návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) přijala vláda (PDF). Kabinet zároveň změnil datum jmenování nové šéfky Rady Hany Továrkové – z 28. ledna je nově 1. únor 2020. Tyto změny, narozdíl od jmenování nového člena Rady, ministerstvo ani vláda navenek nijak nekomunikovaly.

V čele Rady ČTÚ se tím fakticky nic nemění – Novák totiž 27. ledna poslal ministerstvu dopis, ve kterém sám k 31. lednu 2020 kvůli tlaku MPO na podmínky aukce 5G kmitočtů na funkci předsedy i členství v Radě rezignoval. Nové usnesení ale napravuje vážné chyby ministerstva, které mohly vést k případnému zpochybnění rozhodnutí ČTÚ.


Na to, že Novákovo odvolání a jmenování Továrkové neproběhlo v souladu se zákonem o elektronických komunikacích (ZEK), upozornila Lupa už na konci ledna. Informaci jsme opřeli o vyjádření právních expertů, včetně specialisty na telekomunikační právo a spoluautora komentáře k zákonu o elektronických komunikacích Tomáše Nielsena.

Problém byl v tom, že vláda Nováka na návrh ministerstva odvolala jen z funkce předsedy Rady. Podle zákona ale předseda může skončit jen tak, že zanikne i jeho členství v Radě. Chyba byla i ve jmenování Továrkové: vláda ji jmenovala na tři roky, ale zákon říká, že nová hlava Rady má být jmenována jen na zbytek funkčního období svého odvolaného předchůdce (v tomto případě tedy do října, kdy měl skončit Novákův mandát).

Bývalý předseda Rady Novák poté Lupě potvrdil, že chce kvůli potenciální časované bombě podat správní žalobu. „Nikoli kvůli mně, ale proto, aby veškeré kroky úřadu, které bude v budoucnu činit, vzhledem k aukci i dalším regulačním zásahům nebo rozhodnutím, byly nezpochybnitelné,“ vysvětloval.

Ministerstvo ale až dosud jakékoli pochybení popíralo a argumentovalo „rozborem z Úřadu vlády“, který měl kroky úřadu posvětit. Tento materiál ale MPO nikdy nezveřejnilo. Podle náměstka MPO Petra Očka stavěl na odstavci 2 § 107 ZEK, který ale jen obecně stanoví, že předsedu Rady jmenuje a odvolává na návrh MPO vláda.

ebf - partner 1

Patrně nejdále zašel v popírání problému ministr Karel Havlíček, který v únorovém rozhovoru pro Deník N (paywall) napadl nezávislost Lupy a nařkl redakci z toho, že šíří nepravdivé informace:


Havlíčkův úřad každopádně ani teď není schopen jasně přiznat chybu. V předkládací zprávě k aktuálnímu usnesení ministerstvo píše jen to, že změnu v usnesení navrhlo „s cílem odstranění jakýchkoli pochybností o termínu zániku členství v Radě Českého telekomunikačního úřadu“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).