Hlavní navigace

Kam dát server? No přece na Sealand!

17. 9. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Za devatero horami, devatero řekami žil byl jeden vysloužilý vojenský veterán... Co že to má společného se serverhostingem? Možná více, než se na první pohled může zdát. Pokud hledáte takové místo pro váš server, kde se nebudete muset obávat ani jurisdikce nějaké vlády, pak je patrně nejunikátnější kolokační centrum na světě určeno právě pro vás.

Sealand není žádný běžný ostrůvek, ale ani kontinentální stát. Za druhé světové války postavili Britové v Severním moři poblíž svého pobřeží řadu různých vojenských zařízení. Jedním z nich byla i malá protiletecká pevnůstka, vzdálená asi sedm mil od britského pobřeží (tedy dle tehdy platného britského práva již v mezinárodních vodách) a asi šedesát mil od Londýna. Tuto malou a již dlouhou dobu opuštěnou pevnůstku obsadil 2. září 1967 bývalý major britské armády Paddy Roy Bates a na nějakou dobu se zde usídlil se svojí rodinou. Po konzultacích se zkušenými britskými právníky zde vyhlásil nezávislost, sám se prohlásil suverénním vládcem a sebe a také celou svoji rodinu povýšil do šlechtického stavu. Tím však zajímavá historie nekončí. V roce 1968 zaútočilo na pevnůstku britské námořnictvo, obyvatelé pevnůstky odpověděli několika varovnými výstřely (patrně z protileteckého kulometu v levé části obrázku).

926

Roy of Sealand (alias Roy Bates) byl zajat a jako britský občan obviněný ze spáchání závažných zločinů byl postaven v Chelmsfordu v hrabství Essex před soud. 25. listopadu 1968 však soud rozhodl, že případ nespadá do jakékoli jurisdikce, a tím de facto uznal nezávislost Sealandu. 25. září 1975 byla vyhlášena Ústava Sealandu a později Sealand začal používat svůj znak, vlajku, hymnu a začal vydávat své vlastní poštovní známky, zlaté a stříbrné mince, Sealandské dolary (v paritním kurzu 1:1 k dolarům americkým), a také cestovní pasy (nikoli na komerční bázi, přesto se však objevili v různých zemích lidé, kteří prodávali falešné sealandské pasy).

V srpnu 1978 Sealand dobyla soukromá polovojenská jednotka, složená z občanů Nizozemí a SRN a zajala Royova syna Michaela, zanedlouho však Roy dobyl Sealand zpět, zajal útočníky a prohlásil je v souladu s mezinárodním právem válečnými zajatci. Vlády Nizozemí a SRN žádaly britské úřady o propuštění těchto zajatců, avšak britská vláda odvětila, že jí území Sealandu nenáleží a nečiní si na něj nároky. Německá vláda pak vyslala diplomata přímo na Sealand. Po nějaké době byli propuštěni zajatci z Nizozemí a později i zajatci němečtí.

V roce 1999 byl na Sealand dotažen z Londýna optický kabel a vláda uzavřela smlouvu se společností HavenCo se sídlem na Kypru, která má exkluzivní právo nabízet hostingové služby na území Sealandu. Ostrahu hostingového centra zajišťují ozbrojené síly Sealandu.

Serverhosting na Sealandu

Umístění serveru na Sealandu je poměrně specifická záležitost. Není možné předat společnosti HavenCo svůj vlastní hardware, stejně jako není možné svůj server v hostingovém centru navštívit – obecně vstup na území Sealandu je omezen pouze na pracovníky společnosti HavenCo a na občany Sealandu, jiní lidé mohou vstoupit jen tehdy, jsou-li vládou pozváni. Samotný hardware tak můžete vidět pouze tehdy, když s HavenCo ukončíte smlouvu o poskytování služeb a svůj server si necháte poslat. To vše je z bezpečnostních důvodů. Uzavřete-li smlouvu s HavenCo, pak HavenCo pro vás hardware zakoupí, nainstaluje operační systém dle vašeho výběru a zajistí vám vzdálený přístup k vašemu zařízení. Veškeré zásahy, které není z nějakého důvodu možné udělat na dálku, vykonává operátor společnosti HavenCo. To je jedno omezení, druhým omezením je výnos vládců Sealandu o tom, jaké aktivity jsou zakázány. Jsou jen tři: rozesílání spamu, nabourávání se do cizích zařízení a rozšiřování dětské pornografie. A to je vše. HavenCo tyto zmíněné aktivity implicitně nijak nekontroluje nebo nemonitoruje, nicméně pokud je zjištěno porušení pravidel, je po prošetření celé záležitosti se zákazníkem ukončen smluvní vztah.

Jako zákazník HavenCo můžete být zcela anonymní. Jako zákazník HavenCo si se svým serverem můžete dělat, cokoli chcete (pochopitelně pouze na dálku). Můžete nabízet služby, které nejsou různým vládám či mezinárodním organizacím právě po chuti, zkrátka dělat věci, o nichž si myslíte, že na ně máte přirozené právo, ale vaše vláda a vaše trestní, správní či autorské právo je v daném případě poněkud jiného názoru. Řada států omezuje svobodu slova, svobodu tisku i svobodu shromažďování a sdružovaní. Převážná většina států také okrádá své občany o poctivě vydělané peníze, aby je pak mohla velmi neefektivně utratit za naprosto nepotřebné a často i nesmyslné záležitosti, přičemž značná část ze státem utracených peněz se naopak velmi efektivně dostane do kapes různým gaunerům. Sealand mezi takové státy nepatří a může snad někomu pomoci v tom, aby nesponzoroval nesmyslné nápady svých volených zástupců. Kromě toho, vaše data jsou uložena na skutečně bezpečném místě s vysoce omezeným režimem přístupu osob, mimo ohrožení riziky, která jsou myslitelná u všech běžných zařízení tohoto typu.

Celková dostupná kapacita internetové konektivity na Sealandu není nikde zmíněna, avšak k dispozici je minimálně jedna linka STM-16 (2,4 Gbit/s), lokální rozvody pak mohou být realizovány i gigabitovým ethernetem. K dispozici je redundantní napájení, klimatizace i síťová infrastruktura. Round trip time mezi Londýnem a Sealandem činí méně než tři milisekundy. K dispozici je pochopitelně zákaznická podpora 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

cif 24 - early cena - média

Na druhou stranu, služby HavenCo nejsou právě z nejlevnějších – začínají na 500 dolarech měsíčně za pronájem serveru a 64 kbit/s konek­tivity, balík několika serverů, více IP adres a 256 kbit/s ko­nektivity pak vychází na cca 1500 dolarů měsíčně, čili nic pro malé garážové firmy, ale spíše pro ty, kdo potřebují bezpečný domov pro citlivá data a výnosné služby.

Poslední zveřejněný ceník však pochází z roku 2001 a lze tedy očekávat, že když nic jiného, tak ceny IP konektivity mohou být výrazně nižší.

Chtěli byste mít serverhosting na Sealandu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí ve společnosti Quantcom. Povinnosti ukládané státní správou telekomunikačním společnostem považuje za zbytečné, škodlivé a poškozující především zákazníky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).