Hlavní navigace

Koupě satelitního set-top-boxu pouze s MPEG-2 je dnes už nesmysl

4. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Má v dnešní době ještě smysl pořizovat si satelitní přijímač pro sledování televizních programů, které jsou vysílány v kompresním formátu MPEG-2? Titulek odpovídá jasně NE! A je to logické. Pokud se podíváme na satelitní pozici 23,5 stupně východně, kde své programy distribuují služby CS Link, Skylink a T-Mobile televize, vidíme, kterým směrem se trend v distribuci byť jen SD programů, tedy těch v klasickém rozlišení, ubírá. Jedinou službou, jež tak v tuto chvíli šíří programy pouze v MPEG-2, je rumunská Digi TV. To by se ale podle jejích představitelů mohlo letos také změnit. Platforma totiž plánuje zařazení programů v HD kvalitě.

Zmizí MPEG-2 boxy z prodeje? Předpovídali to někteří prodejci

Podle Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele společnosti TradeTec, která v tuzemsku reprezentuje satelitní službu Skylink, firmy od výroby klasických set-top-boxů postupně upouštějí. Výrobci stahují tyto set-top-boxy z výrobního programu. Standardem se dnes stává set-top-boxMPEG-4 a HD rozlišením. Není to náš rozmar, přiznal nedávno pro DigiZone.cz Glisník a dodal: Když bude nějaký výrobce nebo importér chtít přijít s přijímačem v klasickém rozlišení, tak mu pochopitelně bránit nebudeme. Nebudeme mu bránit ani v tom, aby získal známku Skylink Ready. Mezi firmami, které zastupují na tuzemském trhu velké značky, už přestává být zájem o klasické přijímače. Potvrzuje to několik z nich, které oslovil server DigiZone.cz. Například společnost Omko, která je provozovatelem našeho e-shopu, už loni v srpnu připustila, že SD přijímače už na skladech skutečně nebudou. Pravděpodobně budou samé HD. Cena HD přijímačů je nyní srovnatelná s těmi SD, potvrdil slova Jaromíra Glisníka Aleš Kropáček z obchodního oddělení Omka.

Na pozici 23,5 stupně východně je lídrem v MPEG-4 Skylink

Satelitní pozice 23,5 stupně východně je domovem pro tři tuzemské služby – CS Link, Skylink a T-Mobile televize. Nejvíce programů v kompresním formátu MPEG-4 šíří druhá z nich. Ta poskytuje také technickou podporu pro společnost T-Mobile. Nabídka tohoto operátora a Skylinku je tedy shodná. T-Mobile televize funguje pouze jako virtuální služba. Sama o sobě žádné programy nenabízí. V normě MPEG-4 jsou v tuto chvíli šířeny především HD stanice, ale trend ukazuje na to, že do budoucna se dočkáme i kanálů v klasickém rozlišení obrazu. Některé stanice v tomto standardu už ostatně v nabídce Skylinku jsou. Jde konkrétně o programy z balíčku CS TV – Doku CS, Kino CS a Muzika CS – a také sportovní kanál Golf Channel. Celkem tedy už čtyři programy. U těchto stanic v podstatě není na výběr. Jsou totiž šířeny na transpondéru (frekvenci), kde už mohou zákazníci Skylinku sledovat programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a kde je použita norma DVB-S2. Zákazník, který nemá HDTV box, se tak k těmto programům vůbec nedostane. Z programů ve vysokém rozlišení pak v MPEG-2 nešíří Skylink žádný. V MPEG-4/HD jsou k zákazníkům této služby distribuovány i programy ČT HD a Nova HD.

Doku CS - screenshot

V MPEG-4 už vysílají ve Skylinku i některé stanice v SD rozlišení, například Doku CS (Repro foto: Doku CS)

Skylinku bude brzo šlapat na paty CS Link. Otázkou je, kdy

CS Link byl donedávna poměrně ne příliš progresivní službou v oblasti nových technologií. Zákazníci si ho oblíbili především kvůli nabídce balíčku MÝCH 6 a TOTAL, což byly ale pouze programy v SD rozlišení a normě MPEG-2. Co se týká programů v MPEG-4, CS Link šířil pouze programy ČT HD a Nova HD, přičemž první z nich byl nabízen v rámci takzvaného simulcryptu (tedy sdíleného kódování) se Skylinkem – je nabízený z jedné frekvence. Jediným programem v MPEG-4, který byl čistě v režii CS linku, tak byla pouze Nova HD. To by se ale mělo v dohledné době radikálním způsobem změnit. Do společnosti Media Vision, která je provozovatelem této satelitní služby, totiž vstoupila lucemburská skupina M7 Group a stala se jejím stoprocentním akcionářem. Vše ukazuje na to, že by se měly dít velké změny – přibudou nové stanice v SD rozlišení a hlavně se chystá rozšíření nabídky programů v HD. Blíže jsme danou problematiku rozebírali v tomto článku. Aktuální testy ukazují v kostce na to, že i nové programy CS Linku budou šířeny v normě DVB-S2. Půjde například o stanice Discovery Travel and Living, Discovery Science a další.

Brava HDTV - screenshot

V nabídce CS Linku by se mohla objevit například stanice Brava HDTV (Repro foto: Brava HDTV)

UPC Direct: HD box je zapotřebí pouze pro stanice ve vysokém rozlišení

Satelitní služba UPC Direct je v podstatě nejstarší placenou televizí z družice na českém trhu. Téměř přesně deset let, od roku 2000 do roku 2010, působila na satelitech Astra, pozice 19,2 stupně východně, kde ji však trápilo značné omezení v podobě počtu transpondérů (frekvencí), jejichž počet nemohla překročit. V její nabídce tak například po celých deset let chyběly programy ve vysokém rozlišení obrazu. Zákazníci je sice sledovat mohly, ale šlo o ty, které primárně nebyly pod taktovkou UPC Direct, tedy německé programy typu Anixe HD nebo Astra HD promo. Nebylo tedy nutné, aby zákazník potřeboval přijímač pro HDTV stanice, pokud měl k dispozici kartu tohoto operátora. Vše se ale změnilo s přechodem na novou satelitní pozici, kterou společnost UPC DTH uskutečnila loni. Programy v normě MPEG-4 už sice v nabídce jsou, ale týká se to pouze HDTV stanic. Programy v SD, tedy klasickém rozlišení, jsou nadále dostupné v MPEG-2. Zdali se operátor rozhodne do budoucna nabízet některé SD stanice také v MPEG-4, je otázkou, na níž znají odpověď pouze jeho představitelé.

BRAND24

Nat Geo Wild HD screenshot

HDTV u UPC? Například u programu Nat Geo Wild HD, který nabízí tato služba jako jediná. (Repro foto: Nat Geo Wild HD)

Digi TV? Kapitola sama o sobě

Poměrně zajímavou kapitolou je satelitní služba Digi TV, která se vymyká všem zaběhnutým standardům, bohužel v tom špatném slova smyslu. Tato rumunská platforma působí sice na tuzemském trhu již několik let, ovšem doposud nebyla schopna programy v HD kvalitě nabídnout. To by sice nebylo nic překvapivého, pochopitelně to asi většině klientů vyhovuje, kdyby šířené stanice nebyly nabízené více méně v pochybné kvalitě obrazu, některé z ní čas od času vypadnou (například v minulosti HBO, Filmbox nebo DoQ) a další neumí formát 4:3 a ty, které ho měly, tak o něho z nepochopitelných důvodů přišly. To vše za cenu 260 Kč a není se proto čemu divit, že to zřejmě tuzemskému divákovi stačí a služba má nejvíce platících zákazníků v České republice. Poměrně překvapivý je ale výrok zástupců této platformy, že bude distribuovat v budoucnu právě programy ve vysokém rozlišení obrazu. Otázkou je, jak takové stanice budou po kvalitativní stránce vypadat, když tuto stránku nedokáže Digi TV zařídit pořádně ani u programů v SD. V současné době ale platí, že s vlastním boxem si u této služby neškrtnete. Karta je takzvaně spárována s přijímačem a není ji tedy možné použit ve vlastním zařízení. A je to škoda, protože i boxy této rumunské služby jsou občas kapitolou samou o sobě.

Jaký vlastníte set-top-box (televizor)?

  • Umí MPEG-2 i MPEG-4, SD i HD
    57 %
  • Umí MPEG-2 i MPEG-4, ale pouze SD
    0 %
  • Umí pouze MPEG-2
    39 %
  • Nevím
    1 %
  • Nemám televizor ani set-top-box
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).