Hlavní navigace

Martin Kubacki: Satelitní příjem není jen doplňkové řešení

13. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Digitalizace televizního vysílání je dnes horké téma nejenom ve spojení se zemským vysíláním na Domažlicku. Právě v této souvislosti se často objevuje pojem „technologicky nezávislé řešení“, který nenápadně upozorňuje na to, že politické a ekonomické překážky terestrické digitalizace budou postupně překonány jinými technologiemi. O významu satelitního vysílání v procesu digitalizace hovořil měsíčník Sdělovací technika s Martinem Kubackim, ředitelem satelitního operátora Astra Central and Eastern Europe.

Jaká je pozice satelitního příjmu v procesu digitalizace televizního vysílání?

Jsme toho názoru, a situace v sousedních zemích je obdobná, že digitalizace se uskutečňuje prostřednictvím různých médií, ne jen zemským vysíláním. Domnívám se, že digitální satelitní vysílání může být optimálním zdrojem pro distribuci digitálního signálu vedle jiných technologických řešení. Vezmeme-li v úvahu, co dnes satelitní televize nabízí z pohledu bohatého spektra programů, kvality obrazu a zvuku, širokopásmového internetu, HDTV a celoplošného pokrytí, jedná se o atraktivní nabídku. Je jasné, že existují místa, kde přístup k satelitnímu příjmu je složitější. Jedná se například o staré, historické části měst, naopak jsou místa, kde je satelitní příjem komplementární zemskému vysílání, jako například horské a venkovské oblasti, kde výstavba zemské digitální infrastruktury není rentabilní.

Martin Kubacki

Takže situace například v Polsku, kde je sídlo Astra CEE, je stejná jako v České republice?

Je stejná v tom smyslu, že ti, kteří mají vliv na proces digitalizace, si uvědomili, že ji nelze realizovat jen prostřednictvím DVB-T. Experimentální vysílání ve Slezsku (region s osmi miliony obyvatel), kde je nabídka zemské digitální televize poměrně dlouhou dobu k dispozici (MAPA POKRYTÍ – GIF, 227 kB), ukázalo, že se prodalo jen několik desítek tisíc přijímačů DVB-T. Proto se veřejnoprávní televize TVP, která je hlavní hybnou silou digitalizace v Polsku, rozhodla digitalizovat prostřednictvím satelitu. Co to znamená? Znamená to, že TVP spustí vlastní digitální satelitní platformu, ve které bude nabízet své a další programy. Díky hybridnímu řešení bude mít každý divák přístup k satelitní i terestrické programové nabídce. Myslím si, že je to velmi atraktivní, protože to umožňuje využít i jiné možnosti satelitního přenosu, to znamená přidávat nové televizní kanály, kanály HDTV, širokopásmový satelitní internet a další aplikace. Tento projekt nedávno začal. Digitální satelitní platforma TVP bude vysílána z pozice na satelitu Astra.

Jaké plány máte v České republice?

Jako soukromá a technologicky neutrální společnost jsme připraveni účastnit se procesu digitalizace. Ve skutečnosti digitalizace přes satelit již byla spuštěna před několika lety. Příkladem jsou dvě satelitní platformy, které operují na satelitech Astra (UPC Direct a CS Link).

Situaci v České republice nepochybně sledujete, můžete ji nějak komentovat?

Nabízíme řešení pro digitalizaci všem zemím v oblasti střední a východní Evropy. Některé problémy jsou v ČR zcela zřejmé. Právní situace pro to, jak má být digitalizace vedena, není zcela jasná, obchodní modely nejsou rovněž příliš jasné. Podle mého názoru je třeba mít plán – jak a kdo to bude financovat a pak řídit. Je však třeba říci, že digitalizace je velmi složitý proces. Nejen v ČR, podívejte se třeba na Maďarsko či Chorvatsko, problémy jsou velmi podobné. Jedná se o velmi složitý úkol.

Zmínili jsme některé naše sousedy s výjimkou Slovenska. Představuje snad Slovensko nějakou zvláštnost?

Ne, aspoň pokud vím. Zaznamenal jsem některá prohlášení ohledně termínu přechodu na digitální vysílání, v závislosti na různých vysílatelích a zdrojích. Podíváme-li se na to reálně, nemyslím, že na Slovensku dojde k nějakému rychlému vývoji a data plánovaného vypnutí analogového vysílání se budou pohybovat někde mezi roky 2008 a 2009. Nechci být skeptický, ale myslím si, že i tak nebudou dodržena. Pokud se týče projektu národní satelitní platformy, myslím si, že ČR a Slovensko by mohly řešení sdílet. Bylo by to nákladově velice efektivní a velmi jednoduché, řekl bych. V každém případě hotová řešení jsou zde k dispozici.

Satelitní příjem je pro diváka v každém případě poněkud nákladnější než DVB-T. Jak obyčejnému divákovi, řekněme v rámci osvětové kampaně, nejlépe vysvětlit, že satelitní příjem je rovněž řešení, možná v daném případě nejlepší, nebo alespoň lepší či doplňkové?

Zde jdou dva rozdílné prvky. Za prvé trošku nesouhlasím, že satelitní příjem je dražší. Podíváme-li se na vývoj v oblasti satelitní televize z hlediska cen zařízení, dneska si nejlevnější digitální přijímač můžete pořídit již za necelých 1 500 Kč a ceny pořád klesají. Přidáme-li k tomu atraktivitu jednotlivých paketů (CS Link nebo UPC Direct), digitální satelitní televize není drahá. Buďme upřímní, nabídka DVB-T je zatím velmi omezená. Pokud má někdo o takovou opravdu velmi základní nabídku zájem, může být pro něj DVB-T správným řešením. Chce-li však někdo skutečně všechny veřejnoprávní a komerční „domácí“ kanály, plus několik set kanálů zahraničních, plus HDTV, plus broadband, potom satelit představuje perfektní způsob řešení. Otázkou je, čemu dáváme přednost – pěti, sedmi kanálům, nebo všem „domácím“ a navíc nabídce nových kanálů prakticky s neomezenými možnostmi. Budoucnost je přitom HDTV. Dnes přenášíme 26 kanálů v rozlišení HDTV, před třemi lety to byly jenom dva a do roku 2010 mluvíme o stovce kanálů HDTV jenom na satelitech Astra. Nemyslím si, že něco podobného bude možné v zemském digitálním vysílání.

Jaká je dnes nabídka Astry pro průměrného zákazníka v Domažlicích v souvislosti s připravovaným vypnutím zemského analogového vysílání v tomto regionu?

Tipy C

V České republice jsou dostupné z různých satelitních pozic Astry dvě digitální platformy – UPC Direct a CS Link. V nabídce CS Link jsou všechny české kanály, za které zaplatíte pouze jednorázový poplatek, a taky několik placených kanálů. Kromě toho jsou v nabídce ještě české rozhlasové kanály. UPC Direct poskytuje všechny národní kanály a stovky zahraničních. Co je velmi důležité v těchto venkovských a horských oblastech, společně s našimi partnery připravujeme další služby, které obyvatelům zajistí přístup k širokopásmovému internetu a VoIP. Na závěr bych chtěl dodat, že rozvoj satelitní televize charakterizuje velká dynamika (počet kanálů se stále zvětšuje), a to jak na evropské úrovni, tak v České republice.

Převzato z měsíčníku Sdělovací technika, číslo 6/2007

Oslovuje vás nabídka českých televizních stanic na satelitu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).