Hlavní navigace

Listopadový iAudit: Změnilo se pořadí portálů?

2. 1. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Listopadové výsledky iAuditu byly očekávány ještě nedočkaveji než jindy - vzhledem ke změnám metodiky bylo totiž předem ohlášeno, že Atlasu nebude započten pod jednu hlavičku Mujweb, zatímco Centrum si Xchat ponechá. Tato administrativní změna mohla opticky zamíchat pořadím mezi portály - jak to dopadlo?

Problém sčítání jsme už na Lupě několikrát probrali, značný rozruch vyvolal především druhý článek z pera Iva Lukačoviče, který ze svého pohledu popsal postoje zástupců dvou dalších hlavních portálů. Nechci jej proto znovu obšírně popisovat, nicméně je vhodné si připomenout alespoň rozhodnutí o tom, že pod jednu hlavičku portálu nebudou započítávány free-hostingové služby. Toto opatření „poškozuje“ především Atlas, jehož Mujweb je zdaleka největší službou tohoto druhu, zatímco druhé dva portály obdobné služby uvedly teprve nedávno (Sweb, resp. Webpark). Je proto s podivem, že na toto opatření představitelé Atlasu bez odporu přistoupili, aniž by (ve shodě se Seznamem) požadovali, aby se nezapočítavaly ani chatovací služby – Xchat příspívá do škatulky návštěvnosti Centra poměrně výrazně.

Nebudu vás déle napínat: ani nepříliš průhledné hrátky s čísly Centrum na druhé místo v návštěvnosti neposunuly. Stále tedy zůstává pořadí: 1. Seznam (61.534 unikátních IP denně), 2. Atlas (43.038 IP/den) a 3. Centrum (28.045 IP/den). Velmi zajímavý je však vývoj na dalších místech, která obsazují nové portály Quick a Redbox. Zejména první z nich zaznamenal v listopadu výrazný skok v návštěvnosti o celých 79 procent a s 27.308 IP/den skočil jen těsně za Centrem. Nepochybně mu v tom pomohla zejména masivní reklamní kampaň na Internetu i mimo něj, a také synergické propojení s nabídkou připojení zadarmo. Páté místo obsadil Redbox, jeho 13.423 IP jej však mezi českými servery řadí až na 12. místo, nejen například za Post.cz či Email.cz, ale dokonce i za iDnes.

Na první pohled by se zdálo, že „nově příchozí“ portály se v návštěvnosti velmi rychle postavily po bok zavedeným konkurentům. Tento pohled by však byl přeci jen příliš optimistický. Pokud je totiž porovnáme v počtu shlédnutých stránek, situace je výrazně odlišná. Ve srovnání s 80, 51, resp. 31 milionem stránek za měsíc, které mají portály „velké trojky“, je jak Quick se 6,6, tak Redbox s 5,5 miliony stránek měsíčně pouhým trpaslíkem. Mimochodem, stojí nepochybně za zmínku, že v takto postaveném žebríčku je Centrum na druhém místě před Atlasem. Tato odlišnost je zjevně dána charakterem již zmíněného Xchatu, kde uživatel při každé návštěvě stáhne velké množství stránek.

Velmi zajímavě se vyvíjela situace v ostře sledované oblasti finančních portálů. Značný růst tentokrát zaznamenaly Finance.cz, které vzrostly o rekordních 70 procent až na současných 1.877 unikátních IP za den. Částečně je důvodem poměrně rozsáhlá reklamní kampaň na tento server, která v listopadu běžela, hlavní příčinou je však „klikací“ soutěž, která na Financích probíhala. To se projevilo také v naprosto unikátním růstu shlédnutých stránek o 334 procent, což je podle mého odhadu dosavadní rekord iAuditu. Již nyní se však ukazuje, že všeho moc škodí – radost ze zvýšené návštěvnosti totiž provozovatelům Financí nepochybně zkalí reakce části zadavatelů reklamy, kteří podle některých zpráv zrušili či omezili své reklamní kampaně na tomto serveru. Důvodem je podle nich ztráta cílení – jejich reklamní proužky jsou nyní zobrazovány uživatelům, kteří reloadují jako splašení, a vyjma soutěžního textu, který se má jednou za čas objevit, se vůbec nestarají o to, co se vlastně na stránkách zobrazuje. Z toho samozřejmě těží zejména dva konkurenční servery, Peníze.cz a Fincentrum. První jmenovaný server v listopadu poskočil o sympatických 25 procent na 665 unikátních IP denně. Fincentrum bylo v iAuditu zastoupeno poprvé, takže trendy nelze porovnat. V absolutních číslech má však 304 IP/den a také ve shlédnutých stránkách je oproti Penězům zhruba poloviční. Minulý měsíc jsem na tomto místě prorokoval, že by se právě Peníze mohly začátkem příštího roku vyšvihnout na první místo v této oblasti, vzhledem ke značnému výkyvu Financí.cz jsou však nyní všechny odhady spíše věštěním z křišťálové koule, kterou ještě ke všemu někdo zapomněl umýt.

Ostře sledovaný je mimo jiné souboj mezi zavedeným serverem Mobil.cz a novou Mobilmanií. Ta v listopadu získala dalších 38 procent navíc a má nyní 2.752 IP/den. Mobil.cz sice „vzrostl“ jen o 3 procenta, ale v absolutních číslech má stále obrovskou převahu: 10.862 IP/den. Vyšší růst Mobilmanie není příliš překvapivý vzhledem k tomu, že jde o relativně nový server, který má navíc značné zázemí v podobě dalších serverů Computer Pressu. Velké závěry bych naopak nečinil ani z poklesu o 16 procent ve shlédnutých stránkách – zatímco zpočátku si čtenáři chtěli vyzkoušet, co všechno Mobilmania nabízí, nyní jejich zájem o „přidané“ služby zřejmě opadá.

Nemohu se nezmínit také o zpravodajských serverech. Černý kůň minulých měsíců, Lidovky.cz, sice tentokrát nezopakovaly překotné nárůsty, ale povyskočily „alespoň“ o 20 procent na současných 4.436 IP/den. Jejich hlavní konkurent iDnes, který je paradoxně ze stáje stejného vydavatele, však vzrostl o 14 procent, což je sice o něco méně, nicméně tímto tempem by ho Lidovky předhonily nejdříve za dva roky – a to by se nesmělo nic změnit. Listopad byl pro zpravodajské tituly obecně velmi příjemným měsícem, o jedenáct procent polepšily si totiž i České noviny, které jinak v poslední době spíše skomírají. Se svými 6.236 IP zřejmě představují první metu k překonání, kterou si Lidovky.cz vymezily. Největším serverem v této oblasti však i nadále paradoxně zůstává s 16.287 IP/den Seznam DNES, který je však pouze pseudozpravodajským serverem a odkazuje na články odjinud.

Podívejme se také, kdo má tentokrát nárok na titul Skokan měsíce. Vedle již zmíněných serverů Quick (+79 procent) a Finance (+70 %) se zřejmě nejvíce radovali provozovatelé serveru iHry, který povyskočil o 120 procent na současných 224 IP/den. Zábava evidentně táhne, což potvrzuje i úspěch Bontonfunu (+75 %, minulý měsíc dokonce +207 %, průměr 837 IP/den). Důvod k radosti máme tentokrát i my sami díky Hokejce, která by si růstem o 70 procent na nynějších 503 IP/den titul Skokana rovněž zasloužila.

BRAND24

Lupa v listopadu „stála na svém“ – v unikátních IP jsme o necelé procento klesli, v počtu shlédnutých stránek jsme naopak dosáhli zcela nepatrného růstu, limitně se blížícímu nule. Vzhledem k silným předchozím měsícům je to však stále úspěch. V této souvislosti si dovolím připomenout své předsevzetí o tom, že až naše servery, zahrnuté do iAuditu, společně přesáhnou milion stránek měsíčně, požádám po vzoru velkých portálů o jejich sečtení pod společnou hlavičku Lupy. Zatím se tak stále nestalo, ale onen okamžik se blíží – a pak bude nepochybně velmi veselo. :-)

Za necelý měsíc nashledanou – u prosincových výsledků iAuditu. Sám jsem zvědav, jak to tentokrát dopadne: prosinec se sice obvykle nese ve znamení vánočního poklesu, minimálně v případě zpravodajských serverů by však tentokrát mohl převážit vliv aféry v České televizi, který hnal návštěvnost vzhůru. Pokud se nám podaří získat nějaká čísla již nyní, přineseme je v přestihu v samostatném článku.

Je spravedlivé, že má Centrum do svých čísel započítán také Xchat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).