Hlavní navigace

Oracle kupuje NetSuite, Applu padá zisk, ESET roste v Česku

29. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Šéf Ericssonu končí. BlackBerry má nový telefon s Androidem. Huawei roste. Studie IDC o průmyslu 4.0 v ČR. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Oracle za 9,3 miliardy dolarů kupuje konkurenta NetSuite, kvůli jeho cloudovému softwaru (ERP). Oracle už tak vstup do cloudu stál opravdu hodně miliard, v této oblasti už udělal v posledních letech několik desítek akvizic. V Česku kvůli cloudu najímá řadu lidí. A Oracle nyní získává i vývojové centrum v Brně, které zde NetSuite provozuje a neustále rozšiřuje. Více o spojení brzy v analýze.

Tržby slovenského ESETu v Česku v loňském roce rostly o pět procent, usadily se na 307 milionech korun. Většina jde z firem, 30 procent z domácností. ESET u nás používá 1,4 milionu koncových zařízení, firma nyní v Česku slaví 15 let na trhu. V Praze a Jablonci navíc stále rozšiřuje vývoj, Praha je centrála pro macOS, Jablonec pro sítě. O firmě také v rozhovoru se zakladatelem Miroslavem Trnkou.

Zisk Applu za poslední kvartál spadl o 27 procent, tržby padají druhé čtvrtletí v řadě. Klesá zájem o iPhony – ve Spojených státech se čeká na cyklus výměny a prodlužování smluv u operátorů a v důležité Číně se zájem přesouvá jinam. Apple v Číně spadl o 33 procent. Tamní zákazníci mají čím dále větší zájem o domácí značky typu Huawei či Xiaomi, které dospívají do high-end modelů, navíc s dobrou cenou.

Generální ředitel Ericssonu Hans Vestberg odstupuje z funkce, stahuje se také z role prezidenta. Firma hledá nového šéfa, dočasně ji povede finanční ředitel Jan Frykhammar. Švédská legenda to v posledních letech nemá lehké. V rámci 4G sítí je hodně ostřelována Čínou (v Česku třeba v LTE skoro žádnou roli nehraje), velký rival Alcatel-Lucent se spojil s Nokií a navíc se blíží éra IoT a 5G. Tu by ideálně měl nový šéf podchytit.

Jak jsem ovšem nedávno psal, Huawei je dost čiperná firma. Ukazuje se to i na výsledcích za první polovinu letošního roku, kdy si Huawei připsal meziroční 40% růst tržeb, konkrétně 245,5 miliardy juanů. Podnik se vedle tradičního prodeje telco a chytrých telefonů také snaží rozjet byznys v enterprise IT.

BlackBerry opustilo svůj systém, představilo ale nový telefon s Androidem. DTEK50 vychází z Alcatelu Idol 4 a s cenou se vejde těsně pod 10 tisíc. BlackBerry především dělá nadstavby nad Androidem 6.0 – vedle bezpečnosti přidává také softwarovou klávesnici, Hub a další specifika. Android je poslední pokus Kanaďanů zůstat alespoň trochu ve hře. Přijít mají ještě dva modely.

IDC provedlo studii o průmyslu 4.0 v České republice a na Slovensku. Závěry, čísla, komentáře a grafy jsou k dispozici na webu. Zjednodušeně řečeno, průmysl 4.0 dostává u výrobců velkou pozornost.

Startuje Seznam IT akademie. Jde o sérii workshopů, kde se bude pracovat s reálnými projekty Seznamu pod vedením lidí z této společnosti. První akce je zaměřená na React.

SAP, který před pár dny povýšil vývoj v Brně na prestižní SAP Labs, kupuje norskou firmu Fedem Technology. Díky ní, cloudu a senzorům chce dosáhnout toho, že průmyslové stroje budou v oblacích zaznamenávat své údaje, na to se aplikují různé prediktivní a další analytické modely, a z toho se pak bude dát včas odhalit třeba porucha a další servisní záležitosti. Jsou to IoT a průmyslu 4.0 v praxi. Na odhalování chyb strojů dělají i čeští Neuron soundware, ti ovšem pracují s AI a zvuky. A teď také se Siemensem.

Brněnský Netcope Technologies, který vznikl rozdělením Invea-Tech na Flowmon Networks a právě Netcope, vydal svojí novou „síťovku“. Více technických detailů popisuje na webu.

Salesforce.com kupuje startup Coolan, který dělá analytické nástroje pro monitoring výkonů datových center. Cloudová společnost chce tyto technologie využít v rámci své vlastní infrastruktury a její optimalizace po celém světě.

KL24

Citrix před časem vyčlenil byznys GoTo Meeting do samostatné firmy (a propustil tisíc lidí) a teď ho spojuje s podnikem LogMeIn. Vznikne tak větší firma zaměřená na nástroje pro vzdálenou spolupráci. Hodnota LogMeIn narostla na 1,8 miliardy dolarů. GoTo měl za poslední rok tržby 600 milionů dolarů, LogMeIn 212 milionů.

Workday kupuje společnost Platfora. Ta umožňuje analyzovat a vizualizovat data a má se integrovat do finančních a HR nástrojů od Workday.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).