Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Atlas.cz a portálové války v Česku

12. 7. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info
Jak portál Atlas.cz vznikl? Proč expandoval na Ukrajinu a proč tam neuspěl? A kdo jej chtěl koupit? Je tady nový díl podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu.

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

V roce 2006 portál Atlas.cz oznámil velký restart spojený s pokusem porazit svého hlavního konkurenta Centrum.cz a dostat se v návštěvnosti na druhé místo za v té době už nedostižný Seznam.cz. Už za dva roky se ale naopak Atlas stal majetkem vlastníka Centra, fondu Warburg Pincus, a jeho samostatná pouť internetem skončila. Zlatý věk internetových portálů se nachýlil k závěru.

Poslechněte si nový díl podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu, tentokrát věnovaný portálu Atlas.cz.

Atlas vznikl jen necelý rok po startu Seznamu. Neveřejný provoz spustil v únoru 1997 a pro uživatele se otevřel 1. dubna téhož roku. Web původně fungoval hlavně jako ukázka toho, co umí technologie firmy Microsoft, a přinesl na český internet jeden z prvních fulltextových vyhledávačů. Během své desetileté samostatné historie Atlas stihl uvést řadu služeb, nabral velkou investici, expandoval na Slovensko a neúspěšně se pokusil založit pobočku na Ukrajině, zapojil se portálových válek a navázal spolupráci s izraelskou instant messagingovou službou ICQ.

Celé to ale začalo v kumbálu pražské firmy Sprinx v budově fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT. Došlo zde k fúzi, která nebyla jaderná, ale svedla dohromady několik mladých podnikatelů se softwarovými řešeními a jednoho tehdejšího českého zaměstnance firmy Microsoft Pavla Sodomku. Právě s ním (dnes vede svou firmu Simple Hardware) a také s dalším ze zakladatelů Atlasu, Michalem Bláhou, který dnes provozuje službu Hlídačstátu.cz, jsme na historii Atlasu vzpomínali. Rozhovory probíhaly zvlášť, takže je zajímavé sledovat, jak odlišně si některé věci pamatují nebo vykládají:

Podcast Příběhy z historie českého internetu si můžete poslechnout také na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix nebo Lecton. 

BRAND24

Všechny díly si můžete pustit také na webu Historieinternetu.cz.

Předchozí díly seriálu: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).