Hlavní navigace

Příliš nákladná internetová neutralita

10. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Téma svobodného přístupu k obsahu Internetu se nyní přetřásá téměř na každém nároží, avšak zatímco středem pozornosti je hlavně Googlův kompromis v daleké Číně, nebezpečí může přijít ze zcela nečekaného směru. Vint Cerf kvůli němu neváhal i vystoupit s naléhavou řečí před americkým Kongresem.
Aleš Miklík - nová karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

O co se jedná? O nic jiného než o další fázi srážky kdysi svobodomyslně (až naivně, ovšem nikoliv v tom špatném slova smyslu) založené sítě s realitou ekonomicky motivovaného a poháněného světa, kde „peníze jsou až na prvním místě“. Zatímco prehistorický duch Internetu by jen stěží přijal za své – třeba dnes již zcela běžné – praktiky znepřístupňování vybraných webů uživatelům z „nesprávných zemí“, dnešní web je postaven na z velké části komodifikovaném obsahu. A každý z jeho obyvatel se samozřejmě snaží urvat si z téměř nekonečného koláče svůj díl.

Američtí telekomunikační obři AT&T a Verizon se tak nedávno nechali slyšet, že poskytovatelé obsahu, jako jsou Google, Yahoo či Vonage (VoIP operátor), neoprávněně profitují na draze zaplacené konektivitě ISP a měli by jim odvádět příslušný díl svých tučných zisků. Provozovatelé sítí vynakládají své jmění na budování a spravování sítí, na kterých se pak Google hodlá prohánět se svými levnými servery, postěžoval si listu The Washington Post viceprezident Verizonu John Thorne. Co by nyní chtěli, je zadarmo využívat moje dráty, ale to se mi nechce dovolit, protože my jsme utratili jistý kapitál, který se nám musí vrátit, přitakal mu šéf AT&T Ed Whitacre.

Úspěch Googlu zkrátka přesáhl meze, kdy přestává být důvodem k obdivu a pokusům o následování a začíná v přihlížejících vyvolávat obavy či přímo závistivé reakce. Telekomunikační operátoři, navyklí na zajetý způsob svého byznysu, se ne vždy vyrovnávají s někdy překotnou konvergencí a s tím související změnou rovnováhy – rázem jim konkurují třeba i kabelové televize se svou internetovou telefonií (na druhou stranu ISP mohou zase „na oplátku“ nabízet svým uživatelům nově třeba digitální televizi).

Nejde přitom jen o virtuální řinčení řetězy. Případy, kdy velcí ISP či telekomunikační operátoři porušili pravidla internetové neutrality, jsou již dostatečně známy. Vodafone chtěl ve své síti blokovat internetovou telefonii (VoIP). Madison River, DSL poskytovatel pro americký Jihovýchod a Středozápad, zase bránil svým zákazníkům v užívání VoIP služeb společnosti Vonage. A řada jiných, „drobných“ kauz, zůstává bezpochyby bez větší mediální odezvy. Dodržování neutrality je pro řadu ISP zkrátka příliš velkou a zbytečnou nákladovou položkou.

Vint Cerf (spoluautor „základů Internetu“, protokolu TCP/IP), vidí situaci jasně: V sázce není nic menšího než budoucnost Internetu. Musíme zachovat neutralitu systému, aby mohli vznikat další Google, Yahoo, nový Amazon. Riskujeme ztrátu Internetu jako katalyzátoru spotřebitelských preferencí, ekonomického růstu, technologických inovací a globální konkurenceschop­nosti. S tímto poselstvím vystoupil také před americkým Kongresem a navrhl přijetí zákona, nařizujícího telekomům dodržování principů neutrality (svoboda přístupu ke kterémukoliv legálnímu obsahu na Internetu, připojování legálních zařízení a spouštění legálních aplikací). ISP se již nechali slyšet, že by to ohrozilo jejich schopnost nabízet nové služby a sdružovat se s jinými společnostmi. Lobby velkých telekomů se ve srovnání s hlasy „otců Internetu“ bohužel jeví jako pověstný Goliáš proti Davidovi.

Tipy C

Česká ministryně informatiky Dana Bérová na včerejší „broadbandové snídani“, pořádané sdružením Tuesday Business, zopakovala své přesvědčení, že stát by měl do trhu s broadbandem zasahovat po technologické stránce co nejméně a spíše podporovat transparentní a konkurenceschopné prostředí. Ostatně raději si ani nepředstavovat, jak dlouho by v případě potřeby nějaký „zákon o neutralitě sítě“, nabourávající zájmy velkých poskytovatelů, v Česku asi vznikal – stačí se podívat na stále otevřenou historii legislativy o digitálním vysílání.

Pesimistickému pozorovateli tak nezbývá než doufat, že český Internet zase jednou zůstane za tím světovým o něco pozadu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).