Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (38.): Veřejnoprávní multiplex

20. 2. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 115393
Česká televize (ČT) se letos v zemském digitálním vysílání (DVB-T) osamostatní. Veřejnoprávní televize opustí společně s Českým rozhlasem síť sdílenou s televizí Nova a přejde do veřejnoprávního multiplexu. Vlastní digitální síť umožní ČT rychlé spouštění DVB-T v celé České republice bez ohledu na vůli komerčních stanic. Diváci se od veřejnoprávní televize dočkají postupně také řady nových doplňkových služeb.

Nejdříve na Plzeňsku a na jihu Čech

Samostatného digitálního vysílání ČT se dočkají nejprve diváci v Plzni a okolí. Technický ředitel ČT Rudolf Pop předpokládá, že start veřejnoprávního multiplexu (označovaného číslem 1) by měl na Plzeňsku proběhnout do konce letošního dubna. O měsíc později, tedy v květnu, se mají sítě veřejné služby dočkat diváci na Českobudějovicku a za další jeden dva měsíce dorazí digitální programy ČT v doprovodu stanic Českého rozhlasu do oblasti Sušice.

Spuštění veřejnoprávního multiplexu bude mít pro plzeňské a později i pro další diváky jeden nepříjemný dopad. Aby televize získala pro DVB-T místo, musí nejdřív vypnout analogové vysílání programu ČT 2 (viz DIGI slovník).

Do konce února chce veřejnoprávní televize vybrat firmu, která bude zajišťovat síť zemských vysílačů jejího multiplexu. Vítěz vzejde z veřejné obchodní soutěže, kterou ČT vypsala na přelomu roku. Stanice čeká také na výslednou podobu Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP), kterou připravuje Český telekomunikační úřad. TPP slouží jako harmonogram digitalizace a určuje, kdy a jak se bude v Česku zapínat digitální a vypínat analogového televizní vysílání. Vláda by jeho konečnou podobu měla projednat nejspíš v březnu.

Rozšíření do dalších oblastí a nové služby

Další rozšiřování veřejnoprávního multiplexu bude záviset částečně právě na TPP. Dokument určuje termíny, do kdy nejpozději musí začít digitální vysílání v té které oblasti Česka. Pokud bychom vyšli z připomínkové verze tohoto „jízdního řádu“, objeví se síť veřejné služby na podzim letošního roku v Praze, Ústí nad Labem a Brně-městě. ČT tu už digitálně vysílá, diváci ale budou muset vyhledat její programy na nových kmitočtech. Termíny startu vysílání i vyhrazený kanál můžete vidět bílou barvou na mapě, černě jsou napsaná data částečného a úplného vypnutí analogového vysílání ČT 1 v dané oblasti.

Multiplex 1

Termíny zavádění veřejnoprávního multiplexu podle předběžné verze TPP. Kliknutím si můžete mapu zvětšit.
Vysílání DVB-T v Praze-městu začíná v říjnu 2008, pro oblast Praha je to o měsíc dřív. Konce souběhů jsou pro Prahu-město i Prahu stejné.
Vysílání DVB-T v Brně-městu začíná už v roce 2008, pro region Brna je to až o rok později. Konec základního souběhu v Brně-městu je v lednu, v Brně pak v srpnu 2010. Obdobné je to i s celkovým souběhem. Definitivní radiový kanál pro Brno-město i Brno je 29.

V průběhu roku 2009 má přijít síť ČT na Jihlavsko (leden), na Trutnovsko (červenec) a do okolí Brna (říjen). Během roku 2010 je naplánovaný start veřejnoprávního multiplexu pro oblast Jeseník (duben), Zlín (květen) a Ostrava (říjen). Úplné vypnutí analogové televize je v České republice avizované na 10. říjen 2010, i když České Radiokomunikace a televize Nova prosazují pozdější termín – rok 2012. Ať už se v konečné podobě TPP odrazí takové přání, nebo ne, na rozvoji sítě veřejné služby to nic nemění. Do roku 2010 má být dostupná po celém Česku.

DIGI slovník: Vypínání analogové ČT 2

Ilustrační slovník pojmů

Při vypínání analogové televize v České republice dojde nejdřív na program ČT 2. Veřejnoprávní televize se rozhodla postupovat v digitalizaci po vlastní ose, aby se nemusela ohlížet na váhání současných celoplošných komerčních televizí. Musí k tomu proto využít kmitočty, které má k dispozici už dnes. Digitální síť veřejné služby tak vyroste na kmitočtech využívaných dosud analogovým vysíláním.

V některých oblastech Česka bude postup přímočarý – o půlnoci jednoho dne dojde k vypnutí analogové ČT 2 a do rána se na stejném televizním kanále objeví veřejnoprávní multiplex se čtyřmi programy ČT a sedmi stanicemi Českého rozhlasu. Na analogovém vysílání ČT 1 se tady měnit nic nebude. Ale například hned na Plzeňsku bude digitalizace o krok složitější. Síť veřejné služby se objeví na místě analogové ČT 1. Aby diváci o sledovanější veřejnoprávní program nepřišli, přesune se jeho klasické vysílání na kmitočet analogové ČT 2.

O vypínání programu ČT 2 bude veřejnoprávní televize informovat diváky kampaní v televizi i v tisku. Stanice z dotčených vysílačů budou mít v obraze speciální značku, objeví se na nich informační spoty a několikrát za den se tu ukáže i textové varování před koncem analogové distribuce.

Na diváky čekají v nabídce veřejnoprávního multiplexu kromě čtyř programů ČT a sedmi stanic Českého rozhlasu také nové služby. Ředitel vysílací techniky ČT Karel Trpák slibuje, že ČT nabídne prostorový zvuk Dolby Digital – dobře známý z DVD a filmových kinosálů. Pokud to autorská práva dovolí, chtěla by televize veřejné služby vysílat u zahraničních pořadů navíc i samostatnou zvukovou stopu s původním zněním. ČT testuje také vysílání tzv. DVB podtitulků a titulkování přímých přenosů. Tyto služby plánuje televize zavádět postupně s rozvojem svojí sítě. V roce 2010 by se tu pak diváci mohli dočkat i multimediálních aplikací pro komunikaci s úřady a pro distanční vzdělávání.

MMF24

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 19. února 2008 (číslo 9/2008).

TIP: Veřejnoprávnímu multiplexu se bude věnovat i IV. kulatý stůl DigiZone.cz, který proběhne 10. dubna 2008 v hotelu Adria na Václavském náměstí v Praze

Rudolf Pop, Karel Trpák: ČT nabídne Dolby Digital, DVB podtitulky, samostatné zvukové stopy i MHP

Region ČR celá mapa

ČT čeká na vítěze výběrového řízení na provozovatele vysílačů veřejnoprávního multiplexu a schválení Technického plánu přechodu. Jaké podmínky musí vítězný operátor splnit? Kdy se sítě veřejné služby dočkají první diváci? Jak plánuje ČT opouštět současný multiplex A? A co za novinky veřejnoprávní multiplex nabídne? Na otázky serveru DigiZone.cz odpovídali ředitel techniky ČT Rudolf Pop a vedoucí vysílací techniky Karel Trpák.

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Luňáček, Plzeň: Zdravím, poradíte prosím, jaký přijímač si nyní pořídit? Je lepší digitální televize, nebo obyčejná za pár korun a k ní set-top-box? Stojí velké LCD televize za to?

Pokud váš stávající analogový televizor slouží, stačí jej doplnit set-top-boxem. Spokojíte-li se se základními funkcemi, kupte jednoduchý, jehož cena se pohybuje cca od 1100 Kč. Bude-li potřeba připojit kromě TV i záznamové zařízení, je vhodné zvolit dvoutunerový set-top-box za cca 3300 Kč. Pokud staré video či DVD rekordér dosluhuje, vyplatí se zvolit set-top-box vybavený jako PVR (Personal Video Recorder). Ten umožňuje současné sledování jednoho a nahrávání jiného programu na pevný disk, cena se liší dle kapacity pevného disku. Příznivci moderních technologií si mohou k PC opatřit set-top-box ve formě USB adaptéru, případně PCI karty a tu nainstalovat do počítače. Existují i set-top-boxy umožňující provoz interaktivních aplikací a připojení na internet.

Volíte-li nový televizní přijímač, nejjednodušší řešení představuje digitální televizor vybavený kombinovaným DVB-T a analogovým tunerem. Cena přístroje s úhlopříčkou 55 cm začíná zhruba na 5600 Kč. Mezi LCD televizemi schopnými přijímat digitální zemské vysílání lze například model s úhlopříčkou 66 cm koupit za přibližně 13 000 Kč. V případě LCD či plazmových televizorů si ověřte, že skutečně disponují DVB-T tunerem. Část sortimentu totiž tvoří výrobky, které jsou sice v podstatě digitální, ale neobsahují příslušný ladicí okruh a zemské digitální vysílání DVB-T na nich nelze bez set-top-boxu přijímat.

Vedle jednoduchých typů jsou k mání i přístroje za několik desítek tisíc korun určené pro náročné uživatele. Disponují kvalitnějšími zobrazovacími jednotkami nebo integrovanými tunery umožňujícími příjem jak analogového, tak digitálního vysílání zemského (DVB-T), satelitního (DVB-S) i kabelového (DVB-C).

Nejdražší variantu představují Full HD plazmové televizory s úhlopříčkou 159 cm a větší. Na ně si připravte i více než 150 000 Kč. Nabízejí obraz ve vysokém rozlišení 1080p (tj. 1920×1080 obrazových bodů, pro zajímavost současný analogový televizní přijímač zobrazuje ve standardu PAL 768×576 bodů). Připomeňme však, že žádná česká televizní stanice ve vysokém rozlišení dosud řádně nevysílá.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).