Hlavní navigace

Putinův oligarcha i miláčci programátorů. Co jsou zač ruské internetové a IT firmy působící v Česku

26. 2. 2022
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Yandex Autor: Yandex
V Česku působí několik významných internetových a IT firem z Ruska. Jedna z nich platí skoro miliardu ročně na daních, najdou se ale i jiné příběhy.

V Česku se už pár let řeší zejména vliv a potenciální nebezpečí ze strany čínských technologických společností. Ty z Ruska se nikdy moc neřešily, i když zpravodajské služby pravidelně na vliv Ruska nejenom v kyberprostoru upozorňují.

V kontextu současného dění na Ukrajině proto na Lupě přinášíme popis několika nejvýznamnějších internetových a IT podniků z Ruska, které u nás aktivně působí.

Ne vždy je třeba panikařit. Naopak, byť Rusko jako takové (na rozdíl od jeho občanů, kteří často pracují v Silicon Valley, ale i Česku) není považované za IT velmoc, některé firmy jsou velice dobré. Jako třeba JetBrains, kteří ovšem sídlí v Praze a platí zde nemalé daně.

Důležité je tedy neuplatňovat kolektivní vinu a myslet na to, že ruští ajťáci často patří mezi největší kritiky své vlády a snaží se bruslit v nastavených mantinelech. Mnohdy své firmy raději registrují v zemích jako Švýcarsko. Případného exodu mozků bychom naopak mohli zkusit využít.

Rusové obecně patří mezi největší vlastníky firem v České republice. V roce 2021 u nás podle analýzy CRIF bylo registrováno přes třináct tisíc subjektů s ruskou majetkovou účastí. Rusové předehnali i Slováky, Němce a Ukrajince.

Pokud vás ruské technologie, internet a kyberprostor zajímají více, musím doporučit dvě velmi dobré knihy. Jednou z nich je The Red Web, který popisuje i věci, jako je SORM, tedy u providerů povinně nasazovaný systém pro sledování komunikace. Druhým titulem je Vpád rozebírající dějiny a současnost ruských hackerů.

Qrator Labs – detektivní kyberpříběh

Poblíž hlavního nádraží v Praze má kanceláře nepříliš známá firma Qrator Labs. Jde o jednu ze tří poboček, další jsou v Dubaji a domovské Moskvě. Qrator se zabývá kybernetickou bezpečností, zejména ochranou kolem DDoS útoků. Firma s těmito schopnostmi logicky narazila na zájem ruského vedení a odehrál se kolem ní příběh jako z detektivky.

Do pražských kanceláří Qratoru měl jednoho dne nastoupit Alexander Vyarya. Šéf ho ještě předtím v roce 2015 poslal do bulharské Sofie, aby tam s čímsi pomohl ruskému ministerstvu komunikací a státní firmě Rostec zaměřené na technologie. Šlo o neoficiální zápůjčku posvěcenou zakladatelem a ředitelem Qratoru Alexandrem Lyaminem.

V Bulharsku se Vyaryii zeptali, zda by kromě obrany proti DDoS útokům zvládl i opačný postup, tedy vytvořit nástroj pro DDoS útoky. Vyarya tak učinil, aby následně přihlížel tomu, jak je jeho práce otestována na webu ukrajinského ministerstva obrany. Ten byl na nějakou dobu odstaven mimo provoz.

Zapůjčený Rus se poté rozladěný vrátil domů. Po čase o něj ruské státní složky opět projevily zájem. Šéf Lyamin ho pozval do společné chatové konverzace, kde se snažil oponovat tím, že mělo jít o jednorázovou spolupráci. Vyarya později odletěl do Finska a požádal o azyl.

Tato zkušenost ukazuje, jak v Rusku může být těžké snažit se působit jako nezávislá společnost a jak je často nutné kličkovat mezi zájmy firmy a státu.

Host-telecom – datacentra na jihu Čech

Host-telecom je provozovatel datových center kolem Českých Budějovic, který ovládá Pavel Chernobrov a jeho rodina. Ruský podnikatel začal s technologickými aktivitami už doma v Rusku, následně se přesunul do Amsterdamu, aby nakonec zakotvil v Česku.

Odsud poskytuje prostor pro hosting serverů či webů, často pro rusky mluvící klientelu, ale i některé čínské subjekty. Host-telecom takto spolupracoval třeba s hlavním partnerem pro streamování přenosů z olympijských her v Soči.

„Evropští provideři se soustředí na Evropu a Spojené státy a bývalý Sovětský svaz v podstatě vůbec neznají. My zvládáme obojí,“ sdělil dříve Chernobrov pro Lupu.

Chernobrov také uvedl, že investice do rozšiřování datacentra nejsou problém a že využívá vlastních peněz v kombinaci s bankovními úvěry. Účetní závěrky společnost zveřejňuje pouze ve zkráceném rozsahu, do čísel tedy příliš vidět není.

NVision – oligarchovy dodávky pro operátory

NVision je jednou z vůbec největších ruských firem působících na našem trhu. Roční tržby NVision Czech Republic dosahují na zhruba 1,8 miliardy korun. NVision Group byla koupena ruskou skupinou Sistema. Tu majoritně ovládá Vladimir Yevtushenkov, jeden z nejbohatších Rusů. Zároveň je považován za jednoho z oligarchů a blízkých spolupracovníků Vladimira Putina. Historie NVisionu sahá až k dřívějším firmám STROM Telecom a Sitronics.

NVision má závod ve Voticích, kde vyrábí několik elektronických komponent včetně plošných spojů. Firma také dělá zakázkový softwarový vývoj pro operátory či finanční sektor.

Tuzemská pobočka Vodafonu má například podle informací Lupy od NVisionu fakturační systém. „V souvislosti se situací na Ukrajině řešíme kontinuitu služeb hlavních dodavatelů, vyhodnocujeme rizika a potřebná opatření přijímáme průběžně,“ sdělil k tomu operátor Lupě.

Kaspersky Lab – nejasnosti kolem napojení na Kreml

V roce 2016 jsme na Lupě publikovali článek o tom, že zakladatel a šéf kyberbezpečnostní firmy Kaspersky Lab zřejmě má úzké vazby na Putinovu vládu nebo tajné služby. Firma to dlouhodobě popírá, přesto mi po publikaci textu mnohokrát zvonil telefon. Volající byli z Moskvy nebo ruské ambasády v Česku.

Kaspersky Lab se od té doby dostali do hledáčku řady zemí. Používat tento ruský software zakázalo třeba Nizozemsko a ozvali se také europoslanci. Evropská komise v roce 2019 uvedla, že nemá důkazy o tom, že by produkty od Kaspersky Lab byly nebezpečné.

Známý ruský podnik na problémy mimo jiné reagoval tím, že přestěhoval sídlo a některá data do Švýcarska a R&D postavil v Izraeli. I tak ale pochybnosti trvají. Kaspersky aktuální situaci nekomentuje a neuvádí, jaké dopady bude mít na jeho byznys. Konkurenti situaci sledují.

JetBrains – stamilionové daně v Česku

JetBrains je mezi programátory „love brand“. Dělá velmi dobré a oblíbené vývojářské nástroje a jazyk Kotlin se stal oficiálním jazykem pro vývoj pro Android. JetBrains založili ruští ajťáci, kteří ovšem celosvětovou centrálu společnosti vytvořili v Praze. Přes Česko tak například teče duševní vlastnictví nebo kompletní finance. Alokována je zde i část vývoje, byť hlavní huby jsou v Petrohradu a Moskvě.

Jak jsme na Lupě informovali, JetBrains v roce 2020 utržili 8,9 miliardy korun se ziskem 3,9 miliardy. Společnost v Česku ten rok zaplatila 926 milionů korun na daních a patří mezi vůbec největší plátce.

JetBrains veřejně vpád Ruska na Ukrajinu odsoudili. Společnost s Lupou komunikuje, na detailní otázky ale aktuálně odpovídat nechce. „Věříme, že jsme řekli to, na čem skutečně záleží. Situaci vyhodnocujeme a můžeme zaručit, že naše produkty budou pro naše zákazníky i nadále dostupné,“ uvedla společnost pro Lupu.

Výkonný ředitel JetBrains Maxim Shafirov mi už dříve řekl, že si firma vybrala Prahu kvůli bezpečí Evropské unie a že v Rusku nechce nic moc vlastnit, „jen“ zaměstnávat IT odborníky.

Astrum LT – výroba polovodičů v Kralupech

Astrum LT je formálně společnost zapsaná v Litvě, je ale stoprocentně vlastněná a investovaná firmou Melsytech z Nižního Novgorodu. Melsytech vyrábí pokročilá zdravotnická zařízení, například pro dermatologii. V nich a dalších strojích využívá vysoce výkonné laserové diody postavené na polovodiči jménem arsenid gallitý. Astrum LT se chystá tyto polovodiče vyrábět v továrně v Kralupech nad Vltavou. Dodávat je bude nejenom Melsytechu, ale také na volný trh.

Astrum LT u nás chce investovat necelých 700 milionů korun a zaměstnat asi stovku odborníků. Získal podporu od státní agentury CzechInvest, míra veřejné podpory činí 25 procent. CzechInvest ohlásil, že ruší zastoupení v Moskvě a další aktivity s Ruskem. Astrum LT chce v přípravách kralupské produkce pokračovat.

„Jsme standardní privátní investor, který chce vyrábět a prodávat vysoce sofistikované produkty a služby. Naše plány se nemění,“ řekl Lupě výkonný ředitel Astrum LT Sergei Tsarev. Podnik chce rovněž spolupracovat s ČVUT, která nedávno zprovoznila polovodičovou laboratoř.

Yandex – vývojové centrum v Praze

Yandex je v Rusku něco jako Seznam v Česku. Kromě vyhledávače nebo map dělá mnohem více služeb, například alternativu k Uberu, Spotify nebo Amazon Web Services. Působí v několika dalších zemích. Yandex v Praze začal budovat výzkumné a vývojové centrum, inženýři se v něm mají zaměřovat na vývoj Yandex Cloudu.

Hned na startu aktivit ale přichází komplikace. Komunikační agentura Rubikon PR, kterou si Yandex najal na komunikaci v Česku, s ním po invazi na Ukrajinu ukončila spolupráci.

„Náš kontakt s ruskou firmou byl pozitivní, potkali jsme fajn lidi, o nichž jsem z neoficiální komunikace získal dojem, že nejsou příznivci politického vedení své země. Nezávidím jim jejich situaci,“ popsal šéf Rubikonu Šimon Rákosník. Yandex prozatím stopnul komunikaci s veřejností a k dalšímu dění v Praze nic neříká.

Veeam – velké investice do pražského vývoje

Zakladatel softwarové společnosti Veeam Ratmir Timashev byl na původ své společnosti vždy velmi háklivý. V rozhovorech, formálních i mimo záznam, mi vždy zdůrazňoval, že Veeam je zapsaný ve Švýcarsku a že se tedy jedná o švýcarskou, nikoliv ruskou firmu.

Milovník Miami, kam se často vydává s rodinou na dovolenou, dokázal velmi rychle vybudovat podnik s ročními tržbami přes miliardu dolarů. Povedlo se mu chytit cloudovou vlnu a poskytovat potřebné zálohovací a další služby pro tuto oblast. Veeam byl v roce 2020 prodán do rukou významné americké investiční skupiny Insight Partners, společnost byla oceněna na pět miliard dolarů.

Veeam v Praze v roce 2019 začal budovat vývojové centrum. Firma rozjela plán, v rámci kterého má najmout asi 500 lidí a investovat tři miliardy korun.

MMF24

Parallels nebo Nginx

Ruských či původem ruských společností, které působí na českém trhu, jde najít více. Jasným fenoménem je webový server Nginx, na kterém běží většina nejenom českých webů. Nginx má ruské kořeny, v roce 2019 byl nicméně prodán do rukou americké společnosti F5 Networks.

Nejenom uživatelé počítačů Apple s operačním systémem macOS znají společnost Parallels, která nabízí dobré virtualizační nástroje. Pro hodně uživatelů macOS jde o nástroj pro spouštění Windows. Firmu založili Ilya Zubarev a Serguei Beloussov, v roce 2018 ji nicméně koupil Corel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).