Hlavní navigace

Rušné nebe nad Kladnem

29. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Počátkem června spustily České radiokomunikace WiFi síť v řadě lokalit v ČR, mimo jiné v Kladně, kde se poměrně rychle zjistilo, že se nový poskytovatel dostává do sporu s již existující sítí sdružení Klfree.net. V souladu s požadavky generální licence však musely ČRa jako novější poskytovatel ustoupit a změnit vysílací kanály. Bude to stačit?
Když počátkem června České Radiokomunikace (ČRa) představovaly svou novou WiFi síť, určenou především pro domácí zákazníky, netajili se zástupci společnosti inspirací v komunitních sítích, jako je například CZFree.net. Na tiskové konferenci se také hovořilo o tom, že se firma nebude pouštět zbytečně tam, kde již existuje v oblasti WiFi konkurence a je plné pásmo – jak se však ukázalo poměrně rychle v diskusích pod článkem, například oblast Kladna je WiFi sítěmi již doslova zahlcená. A tak se poměrně brzy právě prostřednictvím diskuse pod článkem ozvali zástupci kladenského Sdružení Klfree.net, že právě dva nové přístupové body WiFi od ČRa jsou potenciálním zdrojem rušení pro jejich dva již existující body, neboť vysílají na shodné frekvenci. Sdružení Klfree.net je komunitní nezisková síť, sdružení je registrované u Ministerstva vnitra a skládá se z desítek vysílačů, z nichž zhruba 60 je na WiFi.

Rušné sítě nad Kladnem

Obratem jsem si od člena Rady Sdružení Klfree.net, pana Tomáše Tichého, vyžádal podrobnosti o situaci. Ukázalo se, že ČRa mohou být zdrojem rušení stávající sítě Klfree.net hned na dvou přístupových bodech (v praxi se vysílání na shodném kanálu nijak rušivě nestihlo projevit, neboť síť ČRa nebyla v té době ještě využívána zákazníky – v okamžiku, kdy by chtěli zákazníci ČRa komunikovat s AP na stejném kanálu, jaké používá AP Klfree.net, by se kvalita spojení výrazně snížila pro obě skupiny).

Prvním bodem byl bod s ESSID kLfREE-lama, umístěný v ulici Václava Rabase na domě číslo 852. Bod vysílá na 3. kanálu v horizontální polarizaci se 180° vyzařovacím úhlem. Anténa je určená pro pokrytí Sítenského údolí, části Sítné a okolí, a Klfree.net zde má mnoho členů připojených právě touto anténou. Podle slov pana Tomáše Tichého je tato oblast jednou z nejzarušenějších v Kladně a své AP zde mají také další komerční poskytovatelé.

V této situaci 2. května v odpoledních hodinách začal vysílat rovněž na 3. kanálu v horizontální polarizaci přístupový bod ČRa s ESSID Bluetone_Klad­no_Benesovska, z domu vzdáleného zhruba 700 metrů od bodu Klfree.net. ČRa zde používají štěrbinovou anténu mírně sklopenou do Sítenského údolí, tedy do stejné oblasti, kam vysílá zmíněný bod Klfree.net.

Druhý problematický bod je umístěný v oblasti Rozdělova, kde se nachází šest vysokých věžáků, viditelných za dobrého počasí ze vzdálenosti několika desítek kilometrů. Zde opět mohlo dojít k rušení přístupového bodu Klfree.net pod názvem kLfREE-kryton, který vysílá na 6. kanálu. Na stejném kanálu začal již koncem května vysílat také přístupový bod ČRa s ESSID Bluetone_Klad­no_Rozdelov.

Výsledkem je, že pokud by ČRa zůstaly na stávajících kanálech, došlo by k rušení vysílání poskytovatele, který již působil v oblasti dříve. Informace, které jsem získal od pana Tomáše Tichého, jsem obratem přeposlal panu Jaromíru Charvátovi z ČRa, který je ředitelem internetové divize firmy – dalšího dění jsem se samozřejmě účastnil jako divák, kromě zprostředkování informací do dění již nebylo dále zasahováno.

BRAND24

Zde je nutné především podotknout, že ačkoliv je pásmo 2,4 GHz uvolněno v rámci generální licence k volnému využití pro kohokoliv, je nutné určitá pravidla zachovávat – to se například týká maximálního vyzářeného výkonu, což je aktuální téma vzhledem k chystaným změnám, ale také pravidel, kdy provozovatel, který začne v oblasti vysílat později, nesmí svým vysíláním omezovat předchozí provozovatele. Toto pravidlo je samozřejmě někdy v praxi poměrně těžko aplikovatelné – ne vždy je jasné, odkud AP vysílá, případně kdo ho provozuje. Někdy se situace řeší domluvou, jak ukládá generální licence, jindy metodami více či méně nestandardními – například zahlcením komunikace na daném kanálu, až provozovatel pochopí, že je potřeba přeladit, případně se někdy také podaří zjistit přesnou polohu AP a poté dopátrat provozovatele. Je možné, že horda rozzuřených uživatelů komunitní sítě za dveřmi donutí přehodnotit některá stanoviska…

V tomto případě samozřejmě byl postup mnohem jednodušší – zástupce ČRa z výstavby datové sítě komunikoval s panem Tomášem Tichým, který mu podrobně popsal situaci, přičemž při volbě řešení bylo nutné vzít ohled také na bod Midway, který leží v bezprostřední blízkosti bodu ČRa na Benešovské ulici. ČRa samozřejmě uznaly, že jako novější provozovatel nemohou rušit „starší“ AP a došlo k přeladění AP tak, aby nebyly body Klfree.net rušeny. Sice trvalo řešení situace zhruba dva týdny, ale Rada Sdružení Klfree.net je s řešením situace ve výsledku spokojena, vyjádření ČRa k výsledku se bohužel nepodařilo získat. Otázkou je, zda na nové frekvenci nebude rušen nějaký jiný poskytovatel, neboť oblast Kladna je opravdu velmi plná, a tedy zda ČRa v případě Kladna vůbec najde frekvenci, na které bude moci dlouhodobě fungovat s inzerovaným pokrytím.

Setkali jste se už s rušením WiFi sítě?

  • Ne.
    9 %
  • Výjimečně.
    7 %
  • Často.
    60 %
  • Je to můj denní chléb.
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).