Hlavní navigace

Satelitní služba Digi TV a programy v HD: Jde to dohromady?

26. 2. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní služba Digi TV tento týden opět překvapila všechny ty, co si mysleli, že už je ničím její rumunský provozovatel překvapit nedokáže. Prostřednictvím serveru Živé.sk se její zástupkyně nechala slyšet, že v přípravě je zařazení programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Ty doposud její provozovatel nenabízí, ba co víc, přijímače, které Digi TV poskytuje svým zákazníkům, k tomu nejsou vůbec uzpůsobeny. Bude tedy jistě zajímavé sledovat, jak si Digi TV s touto skutečností do budoucna poradí. Dočkat bychom se prý měli stoprocentně stanice Digi Sport HD.

Digi TV prý zařadí programy ve vysokém rozlišení

Satelitní služba Digi TV bude v budoucnu nabízet programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Vyplývá to z vyjádření marketingové manažerky společnosti DIGI Slovakia Adriany Hosťovecké pro server Živé.sk. Pracujeme na nových programech a do konce tohoto roku by naši klienti neměli být ochuzeni ani o programy ve vysokém rozlišení, konstatovala Hosťovecká. Hlavním tahákem by přitom měl být program Digi Sport právě ve verzi HD, který je prozatím takto nabízen pouze v Rumunsku v tamních kabelových sítích. Program Digi Sport HD chystáme. Navíc se ukázalo, že jsme i se samotným spuštěním Digi Sport zareagovali správně. Vyplnili jsme mezeru na trhu, dodala zástupkyně Digi TV na Slovensku. Pokud ale skutečně služba chystá nabídku HDTV stanic, jak tvrdí její představitelé, bude muset nabízet také boxy, které tyto programy budou umět zobrazit. Ty současné to neumožňují.

Lukáš Polák: Nabídneme Digi Sport a další programy v HD rozlišení, slibuje Digi TV

Satelitní služba CS Link má před sebou velké cíle

Přesto, že Česká republika už má pět satelitních služeb, pokud mezi ně počítáme i virtuální T-Mobile televizi, na trh v podstatě vstupuje nový hráč, který má vlastní zájmy se značkou CS Link. Doposud se tato platforma dala hodnotit jako ne příliš progresivní v oblasti nových technologií. Šířila pouze programy v normě MPEG-2, její dva HD programy byly pouze jakousi pomyslnou třešničkou na dortu a hlavně byly neplacené. To se ale s novým stoprocentním vlastníkem společnosti Media Vision, provozovatele CS Linku, rapidně změní. Společnost Media Vision sice nezanikla, ovšem její vlastnictví přešlo z nizozemská firmy SP D CORPORATION B.V., která držela stoprocentní obchodní podíl, na lucemburskou M7 Group S.A. Politika jejího vedení je v těchto dnech velice viditelná a dává zákazníkům přibližně následující vzkaz: Pořiďte si box s MPEG-4, nebo nové programy v budoucnu neuvidíte. Satelitní služba CS Link zatím prostřednictvím tiskové zprávy sice nekomunikovala pod novým vedením zatím jedinou programovou novinku, ovšem ze záměrů M7 Group S.A. lze jasně číst díky testům, které aktuálně probíhají na satelitní pozici 23,5 stupně východně.

Karta CS Link

Lukáš Polák: CS Link zásadně mění strategii. Přichází s placenými HD kanály a kompresí MPEG-4
Lukáš Polák: Nové programové pozice AXN a AXN SciFi na pozici satelitní služby CS Link
Lukáš Polák: Satelitní služba CS Link testuje nové stanice. Používá kompresi MPEG-4!

Prima love zveřejnila své programové schéma

Vysílání televize Prima love, nového programu Prima TV zaměřeného na ženské publikum od 15 do 44 let, začne 8. března v 8 hodin ráno animovaným blokem Supermix. Vyplývá to z programového schématu stanice, který má server DigiZone.cz k dispozici. Ještě předtím, od 6 do 8 hodin, bude přecházet dle plánu zpravodajský blok regionálních studií sdružených pod značkou R1. Dopoledne se pak diváci dočkají seriálů Kancelářská krysa nebo Kauzy v Bostonu. Objeví se tu však také vědomostní zábavný pořad Nikdo není dokonalý s Jiřím Krampolem. Odpoledne pak přijdou na řadu Chůva k pohledání, Sabrina – mladá čarodějnice, Pět holek na krku, Frasier nebo telenovela Pravá tvář vášně. Hned první den se mohou diváci také těšit na Rodinná pouta, původní seriál Primy, nebo Seznam ex a Ally McBealovou. Večerního času využije stanice pro show Hledá se máma a táta.

Prima love - Zoufalé manželky

Lukáš Polák: Prima zveřejnila program kanálu LOVE pro první týden vysílání
Jan Potůček: Prima love bude dávat i pohádky. V neděli odpoledne po pohádce na ČT 1

Stručně

Po prvním odvysílaném dílu je bezesporu ještě brzo na to hodnotit, zdali daný formát uspěl, nebo ne, pravdou však je, že na zahájení druhého ročníku Česko Slovenské SuperStar na TV Nova se dívalo v neděli podle informací serveru DigiZone.cz pouze 928 tisíc diváků. Ten tak má ještě menší počet diváků než turecký seriál Tisíc a jedna noc, který televize později přesunula na půl šestou večer.

Lukáš Polák: Úvod SuperStar se Nově nepovedl. Včera ho viděl necelý milion diváků
Jan Potůček: Startuje druhá Česko Slovenská SuperStar, Nova chce ovládnout neděle
Jan Potůček: Porovnejte sledovanost Česko Slovenské SuperStar na Nově a Markíze
TABULKA: Sledovanost jednotlivých dílů druhé řady Česko Slovenské SuperStar na Nově a na Markíze

Zemské digitální rozhlasové vysílání v pěti krajích České republiky bude provozovat příbramská společnost Teleko, která se dlouhodobě zabývá testy digitálních rádií. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který Teleku udělil krajské multiplexy pro Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Firma to oznámila v oficiální tiskové zprávě.

Jan Potůček: Pět krajských multiplexů pro digitální rozhlas získala firma Teleko
Jan Potůček: Brno a Ostrava by se měly jako první dočkat digitálního rozhlasu DAB a DAB+

Nejen hard erotický kanál Penthouse HD, ale také jeho konkurence, stanice Hustler TV, chce vysílat pro moderní televizory ve třetím rozměru (3D). Program již zahájil technické testy na pozici 13 stupňů východně, satelit Hotbird. Ta bude sloužit jako distribuční trasa pro operátory. Kromě 3D budou na stanici k vidění také filmy s vysokým rozlišením obrazu (HDTV).

Lukáš Polák: Hard erotický kanál Hustler TV začne vysílat v březnu v HDTV a 3D

Doku CS - screenshot

Ukázka dokumentu na kanálu Doku CS. (Repro foto: Doku CS)

Společnost Film Europe, provozovatel tematických kanálů Doku CS, Muzika CS a Kino CS, vstoupila s těmito stanicemi na komunitní videoportál YouTube společnosti Google. Její kanál je možné najít na adrese: http://www.you­tube.com/user/CSTVChan­nels. Podle informací dostupných na stránce, byl profil založen 22. února, tedy v úterý a obsahuje prozatím pouze dvě videa.

Lukáš Polák: Kanály Doku CS, Muzika CS a Kino CS vstoupily na server YouTube

Trojrozměrné televizní vysílání bude probíhat v budoucnu podle jednotného standardu, který bude označován jako DVB-3DTV. Jak jsme vás již na DigiZone.cz počátkem února informovali, konsorcium DVB Project dokončilo tento krok koncem ledna. Nyní se na jeho webových stránkách objevil osmadvacetistrán­kový dokument s názvem Frame Combatible Plano-Stereoscopic 3DTV (DVB-3DTV).

Lukáš Polák: DVB-3DTV: 3D vysílání bude brzy oficiálním standardem

KL24

1. srpen letošního roku bude důležitým datem pro Německo z pohledu digitalizace rozhlasu. Právě na tento termín bylo stanoveno spuštění celostátního vysílání v systému DAB+, na kterém se dohodly komerční subjekty, které se ho zúčastní. Digitální rozhlas tak dostane v Německu poslední šanci poté, co ho někteří již před několika lety prohlásili za mrtvý.

Lukáš Polák: Německo oživí digitální rozhlas. 1. srpna startuje celoplošně v standardu DAB+

Nejzásadnější události tohoto týdne bylo:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).