Hlavní navigace

Týdenní revize: rezignace šéfa Yahoo a Czech Internet Forum 2008

22. 11. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Český Vodafone přehodnotil blokování internetového obsahu a začal budovat svoji 3G síť. Hrozí nám infoobezita? Falešné SMS seznamky zneužívají důvěry uživatelů, ale z právního hlediska je vše v pořádku. Jerry Yang rezignoval na funkci výkonného ředitele Yahoo. Budou obnovena jednání s Microsoftem? Podle zástupce televize Nova se Internet obejde bez portálů typu Atlasu a Centra. Patrick Zandl se stal šéfredaktorem Lupy.

Podobně jako našemu zdraví neprospívá přejídání, není ani příliš prospěšné nechat se zahlcovat množstvím chaotických či zbytečných informací. Podle účastníků mezinárodní konference HCI a informační služby, která se konala minulý týden v Praze pod záštitou Ústavu informačních studií a knihovnictví (FF UK), nebezpečí vzniku informační obezity číhá na uživatele Internetu téměř na každém kroku. Internet prý sice umožňuje snadnější a rychlejší přístup k informacím, nicméně pro uživatele je stále obtížnější se v nich orientovat a zpracovávat je.
Jan Rylich: HCI aneb jak překonat infoobezitu

Automatické blokování určité části internetového obsahu, který zavedl v polovině letošního roku český Vodafone, je alespoň podle příspěvků v diskusích pod články, které se dané problematice věnují, vnímáno uživateli velmi negativně. Některým vadí výběr obsahu, který Vodafone blokuje, jiní jsou jednoduše proti jakémukoli blokování internetového obsahu ze strany operátora či poskytovatele připojení. Zastávají totiž princip tzv. síťové neutrality, kdy dodavatel internetové konektivity žádným způsobem neovlivňuje obsah, který prostřednictvím internetové přípojky uživatelé konzumují. Vodafone kritice dlouho odolával, ale nyní se zdá, že přeci jenom blokování Internetu přehodnocuje. Napříště hodlá automaticky blokovat pouze stránky s dětským pornem. Pro určení, zdali konkrétní stránky obsahují nelegální obsah, bude ale i nadále využívat hodnocení britské organizace Internet Watch Foundation (IWF).
Jiří Peterka: Stalo se: Vodafone přehodnotil své blokování Internetu

Nedávný případ úniku choulostivých fotografií, ze serveru Líbímseti.cz opět poukázal na skutečnost, že mnoho uživatelů důvěřuje provozovatelům sociálních sítí a internetových seznamek „víc než je zdrávo“. Jednoduše si neuvědomují či nepřipouští bezpečnostní rizika, díky nimž se teoreticky může obsah původně určený pro úzký okruh uživatelů, objevit volně přístupný na Internetu. Na důvěře ve virtuální internetové prostředí parazitují také seznamky, které se snaží prostřednictvím SMS zpráv vylákat ze seznámení chtivých uživatelů nezanedbatelné finanční částky. Pro „napálené“ tak pokus o seznámení končí nejen zklamáním, ale i vyšším účtem za telefon. V redakční poště se nám nedávno objevil e-mail od uživatele, který služeb takové seznamky využil. Zaměřili jsme se proto na konkrétní službu a zjistili, že po právní stránce je bohužel vše v pořádku.
Martin Pírko: Pozor na falešné SMS seznamky

Český Vodafone se nakonec rozhodl, že vybuduje svoji 3G síť. Ačkoli licenci na provozování této sítě získal již v roce 2005, rozhodl se o rok později z ekonomických důvodů projekt výstavby pozastavit. Nyní se práce opět rozjely, nutno však dodat, že plánovanou 3G síť lze označit za silně lokální, pokrývat totiž bude pouze dva pražské obvody. Na tiskové konferenci nebyly zveřejněny žádné plány na rozšiřování sítě a dá se tedy předpokládat, že Praha 9 a 10 budou jediné lokality, kde bude síť podporující HSDPA dostupná. Proč Vodafone buduje 3G síť v této podobě? Stojí v pozadí plánované rozdělování frekvenčních kanálů?
Jiří Peterka: Červený 3G puntík od Vodafone
Redakce: Vodafone spustí v Praze svou 3G síť

Tento týden se stal novým šéfredaktorem Lupy Patrick Zandl, který tak nahradil Aleše Miklíka, zastávajícího tento post od roku 2005. Pod Patrickovým vedením by Lupa měla zůstat živým médiem, které své čtenáře chce inspirovat. Plánujeme samozřejmě určité změny, ale ty se budou projevovat pozvolna. Některá témata se například začnou objevovat pravidelněji, jiná obsáhleji, některá méně podstatná zase jen krátce. Pro fanoušky mikroblogování máme dobrou zprávu, Lupa je nyní také na Twitteru.
Patrick Zandl: Když Lupa dostává nového šéfredaktora
Redakce: Novým šéfredaktorem Lupa.cz se stal Patrick Zandl

Logo NetClub
Hostem 10. NetClubu bude Ladislav Trpák, zakladatel internetové agentury Advertures, která se dlouhodobě věnuje internetovému marketingu. Stál také u zrodu úspěšného personálního portálu Jobpilot.cz. Registrovat svoji účast na diskusi s omezeným počtem míst můžete už nyní.

Systém Google AdWords má stále mnoho lidí spojený s textovými reklamami ve vyhledávači Google, případně v partnerských sítích. Již téměř 2 roky ale existuje na českém trhu možnost využívat v Adwords i jiné formy reklamy, mimo jiné také bannery. Obsahová síť českých webů zapojených do programu Google AdSense se stále rozrůstá a možnost bannerové inzerce v AdWords tedy začíná být zajímavá.
Přemysl Žák: Bannerová reklama v Google AdWords

Komplikované námluvy Yahoo a softwarového gigantu Microsoft zaměstnávaly média po několik měsíců. Obě strany spolu nakonec nenašly společnou řeč, když se neshodly zejména na ceně za jednu akcii. Byl to právě Jerry Yang, dnes již bývalý šéf Yahoo, který považoval nabídku Microsoftu za příliš nízkou. V květnu zástupci Microsoftu svoji nabídku ještě zvýšili, když přislíbili akcionářům Yahoo 33 dolarů za akcii, Yang ale požadoval minimálně 37 dolarů, v době kdy se cena akcií na burze pohybovala okolo 28 dolarů. Od té doby ale kontinuálně klesala a na začátku listopadu se začala povážlivě blížit hranici 10 dolarů. V této situaci odstupuje Jerry Yang z postu výkonného ředitele. Microsoft však ochotu k obnovení jednání zatím nevyjádřil.
Patrick Zandl: Proč Jerry Yang rezignoval na post šéfa Yahoo
Jiří Macich: Windows Live Hotmail v kabátku Wave 3
Libor Nováček: Viceprezident pro vyhledávání Yahoo přechází do Microsoftu

Hlavní riziko bezpečnosti IS/IT vidí firmy ve vlastních zaměstnancích. Takový je jeden z výsledků průzkumů, které mezi managementy 150 českých firem provedla společnost GiTy. Z výsledků také vyplývá, že bezpečnostní incidenty přiznává čtvrtina oslovených firem. Kam se bude ubírat korporátní bezpečnost do budoucna?
Ondřej Bitto: Hlavní riziko pro bezpečnost firem představují jejich vlastní zaměstnanci

BRAND24

Ve čtvrtek se v pražském Konferenčním centru City konal již třetí ročník tradiční celodenní konference Czech Internet Forum 2008. Co letošní ročník přinesl a co se za tento rok změnilo a událo na českém Internetu? Například Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC prozradil, že národní doména .CZ je s měsíčním růstem okolo 36 % momentálně nejrychleji rostoucí doménou světa. Kritika přístupu k budování mobilních sítí třetí a čtvrté generace zazněla z úst nového šéfredaktora Lupy Patricka Zandla. Libor MalýLidových novin připomněl letošní boom v oblasti internetových platebních systémů a Pavel Krbec ze společnosti CET 21 prohlásil, že Internet bez Atlasu a Centra existovat může, bez Novy ale jen těžko. Všechny prezentace, které se na konferenci objevily jsou volně ke stažení.
Karel Wolf: Czech Internet Forum 2008: Internet bez portálů je myslitelný

Podle výsledků výzkumu, který zveřejnil správce české národní domény, není veřejnost nakloněná zavedení podpory diakritiky u českých domén. CZ.NIC stejný průzkum dělá pravidelně každé dva roky. Při pohledu na výsledky posledních dvou průzkumů je patrné, že háčky a čárky v doménách získávají více odpůrců, nežli příznivců.
Jiří Macich: Veřejnost diakritiku v českých doménách odmítá

Myslíte si, že odchod Jerryho Yanga Yahoo prospěje, nebo spíše uškodí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).