Hlavní navigace

Týdenní revize: snahy o regulaci Internetu pokračují

19. 7. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Europoslanci schválili ve výborech návrh nového regulačního rámce elektronických komunikací. Ovšem s dodatky, které již míří spíše k regulaci Internetu. U:fon připravuje prodej sofistikovanějších mobilů. Který z českých operátorů nabízí nejvýhodnější VoIP služby? Internetová marketingová agentura Advertures se stala součástí nadnárodní mediální skupiny WPP. Jak vznikly P2P sítě a co od nich mohou dnes uživatelé očekávat?

V poslední době se množí snahy o regulaci Internetu a kontrolu jeho uživatelů. Ve Francii navrhli zákon, který by umožnil odpojit uživatele stahující nelegální obsah. Držitelé práv by na základě vlastního monitoringu mohli požádat příslušného poskytovatele o odpojení uživatelů, kteří porušují autorská práva. Také poslanci Evropského parlamentu budou brzy rozhodovat o normě, která může zásadním způsobem změnit podobu dnešního Internetu. Nový regulační rámec elektronických komunikací z dílny eurokomisařky Viviane Redingové byl minulý týden projednáván ve dvou výborech europarlamentu. Oba výbory přijaly i určité pozměňovací návrhy, které již výrazně vybočují z dosavadní „čistě telekomunikační“ linie a míří spíše do oblasti regulace Internetu a způsobu jeho využívání. Kritici těchto pozměňovacích návrhů bijí na poplach a tvrdí, že se skrze ně podařilo propašovat do nového regulačního rámce hned několik bezprecedentních opatření. Včetně prostoru a podmínek pro to, aby se francouzské snahy o odpojování uživatelů mohly rozšířit na celou Evropu. Podle předkladatelů příslušných návrhů naopak není situace nijak dramatická, a jejich záměrem prý bylo naopak posílit práva a postavení uživatelů.
Jiří Peterka: Stalo se: hrozí i nám digitální gilotina?

Nejmladší z českých mobilních operátorů – U:fon nedávno představil své mobilní hlasové služby. Podle Petera Halla výkonného ředitele společnosti MobilKom, která je provozovatelem U:fona, předčil zájem zákazníků o volání v síti zdarma očekávání více než trojnásobně. Do konce letošního roku hodlá čtvrtý mobilní operátor dosáhnout 85 % pokrytí. V současné době staví základnové stanice v místech s nižší hustotou obyvatel, a to i mimo sídla, například v okolí dálnice D1. Pro zákazníky také připravuje balíčky, kombinující mobilní hlasové služby a data.
Karel Wolf: Peter Hall: U:fon se příchodu Long Term Evolution nebojí

Poslední červnový den zaútočili ruští hackeři na stovky litevských webových stránek, které zahrnovaly jak prezentace soukromých firem, tak i některých vládních institucí. K podobným útokům, i když ne zrovna takového rozsahu, dochází na Internetu denně. Tento případ byl ale specifický tím, že ruští hackeři napadli litevské stránky, aby tak dali najevo svůj nesouhlas s novým litevským zákonem, zakazujícím používání nacistických a komunistických symbolů. Právě stovky simultánních útoků na webové stránky konkrétního státu, představují do budoucna závažnou bezpečnostní hrozbu. Budeme svědky válek odehrávajících se prostřednictvím Internetu za využití armád botů a nájemných hackerů?
Ondřej Bitto: Internet bez hranic: Třetí světová válka soubojem hackerů?

Internetová telefonie si získává stále větší oblibu nejen u firem, ale i u zákazníků z řad domácností. Dokazuje to například počet uživatelů Skypu, kterých už je registrováno více než 300 milionů. VoIP dnes představuje levnější a plnohodnotnou alternativu ke klasické telefonii. Připravili jsme proto pro vás cenové srovnání českých poskytovatelů, kteří nabízí veřejné telefonní číslo. Na jakých faktorech závisí kvalita hovoru? Na co je dobré si dát při výběru poskytovatele a vhodného tarifu pozor? Se kterým operátorem se vyplatí volat do zahraničí? Kdo má nejvýhodnější způsob tarifikace? Sazby za volání do vybraných destinací a technické parametry najdete v přehledně uspořádaných tabulkách.
Martin Vyleťal: Najděte si nejvhodnější VoIP tarif

Nová generace mobilního telefonu iPhone od Applu se začala ve vybraných zemích prodávat minulý pátek. Média informovala o frontách nedočkavých zákazníků a řešila otázku, co stojí za úspěchem tohoto telefonu s nakousnutým jablkem. Už první generace iPhonu přinesla určité funkcionality, které do té doby nebyly úplně běžné. Na druhou stranu úspěch Applu jako značky netkví v tom, že by jeho produkty byly kdovíjak převratné. Apple má prostě dobře zvládnutý marketing a silnou komunitu uživatelů, kteří jsou za „jablečné“ notebooky, počítače a telefony ochotni si připlatit. Může nový iPhone přispět k hromadnému využívání mobilního Internetu? Bude to iPhone, kdo změní web a udělá jej doopravdy mobilním?
Vojtěch Bednář: Webová mobilní iLuze

Nějaké zboží vyrobené v Číně máme doma všichni. Levná pracovní síla a nízké výrobní náklady udělaly z Říše středu jednu velkou fabriku, která chrlí zboží pro evropský a americký trh. Ačkoli některé firmy mají v Číně i své výrobní závody, většina si nechává vyrábět zboží na zakázku v místních podnicích. Jak si ale vybrat nejvýhodnější nabídku a jak takovou zakázku čínským podnikům zadat? Zakladatel internetového tržiště Alibaba.com, si pravděpodobně položil stejnou otázku, načež s počáteční investicí 50 000 dolarů vytvořil portál, který se téměř okamžitě dostal do prestižního klubu velkých internetových hráčů jakými jsou například eBay, Amazon, Yahoo nebo Microsoft.
Pavel Houser: Alibaba: jak eBay a Amazon nedobyly čínský trh

S doménovými spory si české soudy z různých důvodu dlouhou dobu nevěděly příliš rady. Navíc i ve světovém měřítku jsou spory týkající se vlastnictví domén, často předmětem několikaletých soudních řízení. Správce české národní domény sdružení CZ.NIC, zavedlo alternativní a efektivnější řešení založené na tzv. rozhodčích soudech. Žalobce má tak nyní na výběr, buď zvolí cestu klasického soudního řízení nebo využije svého práva vést sporné řízení před rozhodci.
Simona Trávníčková: Stane se rozhodčí řízení řešením doménových sporů?

Česká internetová marketingová agentura Adventures, se stala součástí velké nadnárodní mediální skupiny WPP, respektive součástí její komunikační podskupiny, společností Ogilvy and Mather. Pro Adventures to znamená, že se z malého lokálního hráče dostává rázem na světovou úroveň. Jednání o akvizici probíhalo přibližně jeden rok. Ladislav Báča, výkonný ředitel společnosti Ogilvy and Mather Group Czech Republic zdůvodňuje vstup do Adventures jako krok k upevnění pozice společnosti na českém trhu.
Karel Wolf: Ogilvy a tvůrci portálu Czech.cz pod jednou střechou
Karel Wolf: Ogilvy pohltila internetovou agenturu Advertures 

BRAND24

V prvním díle nového seriálu o P2P neboli výměnných sítích se dozvíte na jakém principu tyto sítě fungují a jaké využívají technologie. Historický exkurs vás zavede až do roku 1999, kdy se hlavním prostředkem pro sdílení dat stala služba Napster, která byla vlastně první P2P sítí. Do té doby se pro přenos dat používaly nejvíce anonymní FTP servery či instantní messengery. Napster sice v červenci 2001 zanikl (v červnu 2002 vyhlásil bankrot), když musel zaplatit obrovskou pokutu za to, že prostřednictvím jeho sítě docházelo k nelegálnímu síření hudby a videa, ale byl to právě Naspter, kdo položil základy P2P sítí. Víte jak funguje Gnutella či Ares?
Jáchym Krasek: Peer to peer sítě od A do Z: Gnutella a Ares

Internetové obchody skupiny Vltava.cz přešly před několika týdny na nový informační systém a změnily také svůj vzhled. Podle Jiřího Hlavenky však změny e-shopům příliš neprospěly. „Výsledkem jsou obchody, které sice nejsou špatné a které jsou svižně funkční, ale které – bohužel – svou funkčností nijak nepřesahují standard elektronických obchodů, které jiní dodavatelé sekají jako cvičky. Vltava má určitě nevýhodu v různorodosti nabídky, která jí ztěžuje situaci, ale bohužel jednotlivá její oddělení nesnesou srovnání se specialisty.“ Co si o kritice myslí Petr Koždoň, generální ředitel Vltava Stores?
Jiří Hlavenka: Nová Vltava.cz: dva kroky vpřed, dva kroky vzad

Používáte služby založené na internetové telefonii?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).