Hlavní navigace

Týdenní revize: Vlna phishingových útoků nepolevuje

22. 3. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na konci minulého roku vzrostl počet broadbandových přípojek k hranici 1,7 milionu. Budou jejich poskytovatelé do budoucna muset garantovat minimální rychlost? Jak vypadají systémy wiki éry webu 2.0? Phishingové útoky na klienty České spořitelny nepolevují. Jak vzniká phishing a není zrovna váš počítač zapojený do jeho šíření? Uspěje Evropská unie se svým vyhledávačem?

Evropská komise před nedávnem pokutovala Microsoft za zneužívání dominantního postavení na evropském trhu. Nyní se zaměřila na dalšího silného hráče, tentokráte na poli internetových vyhledávačů. Schválila totiž francouzský projekt, který se má v budoucnu stát evropským a plně konkurenceschopným řešením vyhledávače na starém kontinentu a alternativou k rozpínavosti Googlu. Vývoj vyhledávače s názvem Quaero přijde Evropskou unii na necelých 100 milionů eur. Mají však podobné projekty smysl?
Vojtěch Bednář: Ujme se Eurogoogle?

V České republice je dle zjištění Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) více 1,7 milionu broadbandových přípojek. Regulátor definuje broadband jako internetové připojení o minimální přenosové rychlosti 256 kbit/s na downstreamu, které umožňuje uživateli širokopásmový přenos dat v obou směrech a je trvale dostupné. Podle údajů odrážejících stav na konci minulého roku, využívalo nejvíce zákazníků DSL technologii, následovalo WiFi a připojení prostřednictvím rozvodů kabelových televizí. Ve srovnání s rokem 2006 se však tempo růstu nových přípojek téměř u všech technologií zpomalilo. Výjimkou bylo pouze mobilní připojení.
Jiří Peterka: Stalo se: v ČR je už 1,7 milionu broadbandových přípojek

Čínská vláda zablokovala přístup na server Youtube. Zákaz se dotkl více než 210 milionu uživatelů. Podobně dopadly i servery BBC či CNN. Důvodem jsou zřejmě videa zachycující nepokoje v tibetské Lhase. Ta se objevila na YouTube krátce před tím než čínské úřady přistoupily k jeho blokování. Zajímavé je, že amatérská videa mají dnes pro Čínu stejnou nebezpečnost jako zpravodajské nadnárodní agentury.
Blog Michala Černého na Lupě: Čína blokuje Youtube
Jiří Macich: Čína blokuje přístup na server YouTube

Ještě před několika lety byla řada domén považována za bezcenné kvůli tomu, že obsahovaly označení něčeho, co nelze nabízet přes Internet. Většina doménových spekulantů se soustředila na názvy celosvětově úspěšných značek, výrobců, produktů či populárních osobností. Nyní se doménoví obchodníci zaměřují především na domény, složené z klíčových oborových pojmů, které přinášejí úspěchy ve vyhledávačích. Kromě doménových spekulantů se ale začínají objevovat také doménoví sběratelé, kteří nekupují domény za účelem zisku, ale jednoduše proto, že se snaží dlouhodobě rozšiřovat své tématicky orientované doménové sbírky.
Lubor Kopecký: Jak se obchoduje s doménami

Gridový projekt MetaCentrum, na němž spolupracují specialisté několika českých a moravských univerzit a CESNETu, se dnes může pochlubit skutečně úctyhodnými výpočetními a úložnými kapacitami: celkem 994 jádry CPU a pamětí o objemu téměř půl petabytu dat. To umožňuje např. výzkum na podporu vývoje nových léků. Z mnoha projektů, kterých se MetaCentrum přímo nebo prostřednictvím univerzitních partnerů aktivně účastní, rozhodně stojí za zmínku MediGrid, DiDaS, EGGE II či evropský GRIDLAB.
Rita Pužmanová: MetaCentrum: grid s největší výpočetní kapacitou u nás

První systém wiki Portland Pattern Repository vznikl v roce 1995 a jeho tvůrce Ward Cunningham ho pojmenoval „wiki“ podle autobusové kyvadlové dopravy na letišti v Honolulu. Od té doby ale prošel Internet pozoruhodným vývojem. O necelých deset let později se poprvé objevil pojem Web 2.0, který má symbolizovat označení pro web nové generace. Moderní wiki systémy propojují funkcionality webu 2.0 a umožňují tak například vkládání multimediálního obsahu či objektů a rozšíření. Systémy wiki jsou nabízeny uživatelům již dlouho, ať už jako open source aplikace k instalaci na vlastním serveru nebo jako wiki hosting.
Jan Wagner: Wiki v éře Web 2.0

Poté, co na začátku března vydal Microsoft první betaverzi očekávaného prohlížeče Internet Explorer 8 a Mozilla čtvrtou betaverzi Firefoxu 3, přichází společnost Apple s webovým prohlížečem Safari ve verzi 3.1 pro uživatele Windows XP a Wista.
Jiří Macich: Apple vydal Safari 3.1 pro Windows
Internet Blog na Lupě: Safari – čtvrtý do party

Před několika dny společnost Cogent Communications přerušila propojení se sítí společnosti TeliaSonera. Tzv. peering neboli propojení svých sítí využívají poskytovatelé například proto, aby šetřili kapacity a zlepšili odezvy. Velcí tranzitní operátoři si vyměňují provoz mezi sebou zásadně po přímých spojích. Zákazníků Cogentu, kteří by v České republice měli konektivitu jen od něj a od nikoho jiného, nebude mnoho, jisté však je, že v České republice existuje nejmenovaný poměrně velký operátor, který nakupuje veškerou svoji transitní konektivitu právě od Telie – a z jeho sítě se momentálně do sítě Cogentu skutečně nedá dostat.
Vendelín Pleticha: Případ Cogent: veřejný nepřítel

Vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP) vyhlásilo letošní rok „rokem multimédií a obsahu“. Multimedializace vydavatelství, které stojí za více než sedmdesáti regionálními mutacemi Deníků, spočívá v elektronické verzi tištěných novin, která je v současné době k dispozici zdarma, vždy následující den po vydání. Nabízí navíc i multimediální obsah ve formě zvuků a videí. Díky největšímu redakčnímu týmu v České republice, který čítá přibližně 700 novinářů, rozprostřených po všech okresních městech, VLP již dříve přestalo odebírat zprávy od ČTK. Nyní se snaží tento tým stále více angažovat do tvorby multimediálního obsahu, který by pomohl na Internetu přilákat čtenáře. Přestože byl Deník v minulém roce nejprodávanějším titulem v České republice, na druhou Mladou frontu Dnes zaostával co se týče internetové mutace. Denik.cz ani zdaleka nedosahoval návštěvnosti iDnesu. Třetí pilíř multimediálních aktivit VLP reprezentuje agenturní systém Rebel, který je sběrným místem všech informací, které VLP produkuje nebo nakupuje.
Ondřej Aust: VLP v druhém roce multimédií: web, e-paper a agentura

Jaká je budoucnost mobilních hlasových služeb z pohledu T-Mobilu? A na co se mohou jeho zákazníci v letošním roce těšit? Mobilní operátor se zaměří zejména na posilování a doplnění stávající sítě. Současně bude pracovat na nové nabídce ADSL připojení, která by měla ideálně být odlišná od podoby, jakou je nabízeno dnes. Podle Ing. Petra Dvořáka je nedávné oznámení o zrušení datových limitů u ADSL služeb společnosti Telefónica O2 šokující z pohledu velkoobchodního chování, protože v době, kdy O2 nabídla maloobchodní ADSL bez FUP, údajně opomněla stejnou nabídku zařadit také do velkoobchodní nabídky.
Karel Wolf: Petr Dvořák: pro penetraci EDGE děláme ze všech operátorů nejvíc

Březen lze z pohledu českého internetového uživatele označit za měsíc phishingu. Ačkoli pokusy o získání citlivých údajů se objevily již v minulosti, jednalo se spíše o ojedinělé případy. Nyní jsou ale české e-mailové schránky denně zahlcovány zprávami, které se snaží tvářit jako oficiální sdělení České spořitelny (ČS) a vylákat tak přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, službě Servis 24. Ačkoli ČS své klienty na podobné nekalé praktiky upozorňuje a varuje, že na podobné zprávy nemají v žádném případě reagovat, někteří klienti se již dle vyjádření banky nechali nachytat. Tento týden zaznamenali naši čtenáři další verzi podvodného e-mailu a jen v redakční poště registrujeme desítky takových zpráv denně. Podobné phishingové útoky provádí velké množství počítačů domácích uživatelů, kteří o tom, že je jejich počítač zapojen do nějaké nelegální aktivity nemají zpravidla vůbec ponětí. Jak vlastně docílí podvodníci relativní důvěryhodnosti zprávy? Jaké šance proti nim mají banky a policie?
Daniel Dočekal: Jak se dělá phishing
Daniel Dočekal: Botnet: armáda phishingových otroků
Jiří Macich: Za většinu spamu může pouhých šest botnetů

BRAND24

V minulých týdnech jste mohli být svědky toho, jak internetová média a nejen ta, podávala svým čtenářům neověřené a nepravdivé informace. Stalo se tak, když interpretovali rozhovor s vatikánským biskupem, jako oficiální stanovisko katolické církve. Biskup Gianfranco Girotti sice v jedné ze svých odpovědí vyjmenoval „nových sedm hříchů“, ale rozhodně se nejednalo o seznam, který by oficiálně schválila katolická církev. I přesto v tomto duchu o hříších média, včetně České televize České televize, informovala.
Michal Černý: Smrtelný hřích internetové žurnalistiky

ČTÚ chce, aby poskytovatelé internetové konektivity napříště garantovali kvalitu svých broadbandových služeb. V současné době ale zatím zvažuje jakou formou toho dosáhnout. Nabízí se například minimální garantovaná rychlost připojení, ale ta by zřejmě vedla k vynucenému zdražení. Řešením by mohla být garance „statistické“ minimální rychlosti, což by znamenalo, že přenosová rychlost neklesne pod určitou hranici častěji, než v nějakém (rozumně malém) procentu měření.
Jiří Peterka: Má být garantována minimální rychlost u broadbandu?

Znáte někoho, kdo se stal obětí phishingu, tj. poskytl neoprávněným osobám své údaje?

  • Ano, vím o několika takových lidech.
    3 %
  • Ano, vím o jednom takovém člověku.
    4 %
  • Ne, o nikom takovém nevím.
    89 %
  • Nevím jistě, jestli ano nebo ne - jenom to tuším, protože oběť se s tím nijak nechlubí.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).