Hlavní navigace

Video over IP -- aplikace pro xDSL?

18. 3. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V poslední době se Internetem šíří skepse ohledně vysokorychlostního připojení. Zatímco ještě před nedávnem různé ratingové agentury nadšeně juchaly nad skvělou budoucností jeho poskytovatelů, dnes vydávají jednu chmurnou prognózu za druhou. Změna názoru se udála, přestože se situace nijak dramaticky nezměnila.

Nicméně nad budoucností vysokorychlostního Internetu se zamýšlejí i „serióznější“ zdroje než „poradci investorů“. Důvodem, proč se tomu tak děje, je fakt, že poskytovatelé internetového připojení (Internet Service Provider, ISP) zatím nedokázali identifikovat aplikaci, která by jim přinesla kýžené zisky.

Problém spočívá v tom, že se celému trhu vymstil fakt, že všichni (počínaje operátory, přes novináře, politiky a konče „vizionáři“) předkládali spotřebitelům jednoduché schéma. Internet je cílem, kterého je třeba dosíci co nejrychleji, v co nejkratším čase a s co nejmenšími náklady. Stala se však nemilá věc. Smísil se Internet a World Wide Web (WWW). Ovšem WWW je technologií včerejška, což neznamená, že má dnes přestat fungovat, ale že od něj nemůžeme očekávat platformu pro nové aplikace.

Uživatelé si ovšem svou cestu z tohoto schématu našli. Konkrétně jde o přenosy audia a videa prostřednictvím software jako byl Napster nebo jsou Direct Connect či Kazaa. Tyto aplikace a peer-to-peer sítě, které vznikají bez potřeby centrálních autorit se, přes tuhý odpor mediálních koncernů, rozrůstají skoro tak rychle, jako počty připojených lidí.

Tento trend má však značná úskalí na straně operátora xDSL (nebo CaTV) sítě. Všichni bez výjimky agregují datové toky svých zákazníků a počítají s charakterem provozu, který byl popsán výše (chvíli stahuji a poté dlouho čtu). Charakter provozu aplikací jako je Direct Connect je ovšem jednak obrácený a jednak padají geografické bariéry. V případě klasických ISP je provoz rozdělen na dvě přibližně stejně velké části.

Provoz, který vytvářejí aplikace komunikující uvnitř sítě ISP nebo v rámci lokálního peeringového centra, je levný. Vnitřní síť je obvykle dostatečně dimenzována a linka do propojovacího bodu může stát řádově desítky tisíc korun měsíčně (samozřejmě v závislosti na kapacitě).

Veškerý ostatní provoz je velmi drahý (řádově tisíckrát). Ať již kupujete okruh do zahraničí nebo tranzitní konektivitu lokálně, vždy jde o balík.

ebf - partner 1

Proto se ISP snaží různými způsoby převést provoz do první kategorie. Nicméně peer-to-peer nelze rozumně kešovat a navíc většina hudby je dnes globalizovaná, takže počet uživatelů, kteří budou stahovat audio či video přes Direct Connect z USA, je větší, než množství uživatelů sledujících CNN.

Každý problém však má řešení. Jedním z nich je konzervativně počkat na uživatele, kterým bude dělat potíže nainstalovat a provozovat Direct Connect či Kazaa – otázkou samozřejmě je, zda a kdy takoví uživatelé přijdou. Dalším je vyčkat, až se rozhoupou „kameníci“ (sdružení v RIAA či IFPI) a začnou se distribuci multimediálního obsahu věnovat – zde je otázkou, jak rychle takové rozhodnutí padne a hlavně kolik prostředků operátor z takové spolupráce získá.

Už hledáte producenty vašeho budoucího obsahu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).