Hlavní navigace

Začíná fotbalové Euro 2008. Diváci mají na výběr

7. 6. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nejen televize Prima zprostředkuje českým divákům fotbalové Mistrovství Evropy, které dnes začíná ve Švýcarsku a odehraje se také v sousedním Rakousku. Zdarma a volně mají diváci šanci sledovat všechny zápasy Eura opravdu především na Primě, pokud ale přijímáte vzduchem televize z okolních zemí, máte kabelovou, satelitní nebo IP televizi, můžete si vybírat hned z několika zdrojů, včetně programů ve vysokém rozlišení. Některé z nich vysílají dokonce česky, a pokud oželíte komentář v mateřštině, můžete si zdarma přes satelit naladit Euro ve vysokém rozlišení obrazu.

Euro 2008 v češtině: volně i placeně

Televize Prima urychlila kvůli Euru rozšiřování svého pozemního digitálního vysílání mimo Prahu. Od poloviny května ji takto naladí diváci v Brně na kanálu 59 z vysílače Hády, od přelomu května a června pak v Ostravě na kanálu 54 z vysílače Hošťálkovice, a v Plzni na kanálu 52 z vysílače Košutka. Na satelitu Prima kvůli vysílacím právům kóduje a divák musí mít dekódovací karty od společností Trade&Technology, Gital, UPC nebo Digi TV. V kabelových rozvodech a u IPTV operátorů je Prima v nejnižší programové nabídce, takže se k ní dostanou opravdu všichni diváci.

V češtině, respektive s českým komentářem, se Euro odehraje také na placených televizních stanicích Eurosport, Eurosport HD, Sport 1. Zatímco na obou Eurosportech, které diváci naladí prostřednictvím placených satelitních služeb, u vybraných kabelových a IPTV operátorů, půjde výhradně o záznamy zápasů a žádné utkání nepoběží živě, maďarský kanál Sport 1 s českou a slovenskou jazykovou mutací nabídne Euro živě. Diváci tento program najdou v nabídkách kabelových společností (např. UPC), IPTV operátorů a v satelitních službách UPC Direct a Digi TV.

Euro 2008 maskot

Slovensky na veřejnoprávní STV

Práva pro fotbalové Euro nakoupila také veřejnoprávní Slovenská televize, která chce na programu STV 2 nabídnout kompletně všechny zápasy. STV 2 je dostupná i mnoha českým divákům, a to buď formou terestrického překryvu v česko-slovenském pohraničí, anebo v rámci placených služeb v kabelu, IPTV a na satelitu. Operátoři těchto služeb by ale měli během Eura vysílání STV 2 zakódovat nebo přerušit, protože Slovenská televize nakoupila vysílací práva na evropský šampionát pouze pro území Slovenské republiky. Těžko však říci, zda operátoři svoji povinnost dodrží, protože hodně záleží na tom, jak si svá práva ohlídá televize Prima jako exkluzivní vysílatel Eura na českém území.

Prima se zatím veřejně problémem vysílání druhého programu Slovenské televize na území České republiky nezabývala, a nevyvinula tak tlak na prodejce vysílacích práv, aby ohlídal její exkluzivitu, jako se tomu stalo v případě placeného programu Galaxie sport a přenosů z anglické fotbalové Premier League. Někdejší ředitel Galaxie sport a dnešní šéf motoristické stanice Sport 5 Jiří Hojgr intervenoval přímo u zástupce majitele vysílacích práv a ten zase na Slovenskou televizi, aby při uzavírání smluv o šíření signálu jejích programů na území České republiky podmínila souhlas s vysíláním STV 2 blokací příjmu této stanice v době, kdy bude vysílat přenosy zápasů Premier League.

Německy na ORF, M6 Suisse, ARD a ZDF

Euro 2008 mičuda

německy hovořících zemí se český divák dostane k vysílání fotbalového Eura na rakouské veřejnoprávní televizi ORF, a to buď formou pozemního překryvu v česko-rakouském příhraničí (analogově i digitálně), nebo v nabídce vybraných kabelových a IPTV operátorů. V kabelech se ORF objevuje obvykle tam, kde lze tuto televizi sledovat prostřednictvím pozemní antény, a to třeba i dálkově. Operátoři jsou v takovém případě z obliga, protože po právní stránce je zařazení takového programu do jejich nabídky zcela v pořádku a nemusí za něj nikomu nic platit. Podobným způsobem se dostanou čeští diváci také k německým veřejnoprávním kanálům ARD a ZDF.

Obě německé televize i rakouská ORF vysílají také volně na satelitu. ORF navíc nabídne přenosy z Eura ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), ale toto vysílání bude na satelitu zakódované. Další z pořadatelských zemí šampionátu, Švýcarsko, odvysílá přenosy z Eura na programu M6 Suisse, který je českým divákům k dispozici volně na satelitu. Rakušané, Švýcaři i Němci budou moci sledovat Euro také na displejích mobilních telefonů prostřednictvím zemského digitálního vysílání ve standardu DVB-H. Signál tohoto vysílání výjimečně přesahuje i na území České republiky, ale protože jde o kódovanou placenou službu, divák s patřičně vybaveným mobilním telefonem by měl stejně smůlu.

Polsky na Polsatu, a taky na Internetu

polských televizí nabídne kompletní Euro komerční televize Polsat, ale pouze na svém tematickém, speciálně zpoplatněném kanálu Polsat Sport. Ten je dostupný na satelitu, v kabelových rozvodech a IPTV polských provozovatelů a v České republice jej nelze legální cestou naladit. Polsat Sport sice v těchto dnech testuje pozemní digitální vysílání ve Varšavě, dokonce ve vysokém rozlišení obrazu, ale žádný podobný test poblíž českých hranic tato televize neplánuje, takže není ani teoretická možnost, že by ji mohli diváci v tuzemsku naladit prostřednictvím terestrického překryvu.

Euro 2008 Ujfaluši lokomotiva

Kapitán české fotbalové reprezentace na Euru 2008 Tomáš Ujfaluši před lokomotivou Taurus v barvách českého národního týmu. Foto: České dráhy

Polsat ale nabídne také internetové přenosy všech zápasů Eura, a to dokonce bezplatně na adrese http://www.eu­ro2008.polsat­.com.pl, kde se musí všichni zájemci nejprve registrovat a instalovat si speciální program. Toto vysílání ale bude zřejmě omezené pouze pro uživatele na území Polska, podobně jako britská veřejnoprávní televize BBC umožňuje zdarma přehrávat pořady ve svém internetovém archivu pouze uživatelům na britských ostrovech.

Tipy C

Anglicky na BBC, zadarmo a volně v HD kvalitě

Asi největší lahůdkou pro českého diváka budou anglicky komentované přenosy zápasů fotbalového Eura na speciálním programu britské veřejnoprávní televize BBC ve vysokém rozlišení. Stanici BBC HD, která nekóduje, lze i v České republice naladit přes satelit, chce to ale trošku štěstí a opravdu pořádnou parabolu (o průměru alespoň dva metry). Pamětníci si jistě vzpomenou, že stejným způsobem vysílala BBC HD přede dvěma lety vybrané zápasy ze světového fotbalového šampionátu v Německu. Dobrou zprávou je, že BBC HD nabídne hned úvodní zápas Eura z Basileje mezi domácím týmem Švýcarska a Českou republikou.

Programové schéma BBC HD na jednotlivé dny najdete na této internetové stránce. Ve standardním rozlišení se přenosy z Eura objeví na programu BBC 1 a také na sportovním webu BBC, ovšem pouze pro uživatele na britských ostrovech. Televizní stanici BBC 1 mohou diváci naladit, stejně jako BBC HD, prostřednictvím speciální paraboly o průměru alespoň dva metry. Program vysílá v britské národní satelitní platformě Freesat, která nekóduje a na rozdíl od BBC HD k jejímu příjmu není třeba set-top-box HD ready, který dokáže přijímat vysílání v kompresním formátu MPEG-4. Přenosy z Eura na této platformě nabídne také britská komerční televize ITV 1.

Rozpis zápasů
Den Čas Pořadí zápasu Kdo s kým Místo konání
7. června 18:00 1. zápas Švýcarsko – Česká republika St Jacob Park, Basel, Switzerland
7. června 20:45 2. zápas Portugalsko – Turecko Stade de Geneve, Geneva, Switzerland
8. června 18:00 3. zápas Rakousko – Chorvatsko Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria
8. června 20:45 4. zápas Německo – Polsko Worthersee Stadion, Klagenfurt, Austria
9. června 18:00 5. zápas Rumunsko – Francie Letzigrund, Zurich, Switzerland
9. června 20:45 6. zápas Nizozemsko – Itálie Stade de Suisse Wankdorf, Berne, Switzerland
10. června 18:00 7. zápas Španělsko – Rusko Stadion Tivoli NEU, Innsbruck, Austria
10. června 20:45 8. zápas Německo – Švédsko Stadion Salzburg Wals-Siezenheim, Salzburg, Austria
11. června 18:00 9. zápas Česká republika – Portugalsko Stade de Geneve, Geneva, Switzerland
11. června 20:45 10. zápas Švýcarsko – Turecko St Jacob Park, Basel, Switzerland
12. června 18:00 11. zápas Chorvatsko – Německo Worthersee Stadion, Klagenfurt, Austria
12. června 20:45 12. zápas Rakousko – Polsko Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria
13. června 18:00 13. zápas Itálie – Rumunsko Letzigrund, Zurich, Switzerland
13. června 20:45 14. zápas Nizozemsko – Francie Stade de Suisse Wankdorf, Berne, Switzerland
14. června 18:00 15. zápas Švédsko – Španělsko Stadion Tivoli NEU, Innsbruck, Austria
14. června 20:45 16. zápas Řecko – Rusko Stadion Salzburg Wals-Siezenheim, Salzburg, Austria
15. června 20:45 17. zápas Švýcarsko – Portugalsko St Jacob Park, Basel, Switzerland
15. června 20:45 18. zápas Turecko – Česká republika de Geneve, Geneva, Switzerland
16. června 20:45 19. zápas Polsko – Chorvatsko Worthersee Stadion, Klagenfurt, Austria
16. června 20:45 20. zápas Rakousko – Německo Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria
17. června 20:45 21. zápas Nizozemsko – Rumunsko Stade de Suisse Wankdorf, Berne, Switzerland
17. června 20:45 22. zápas Francie – Itálie Letzigrund, Zurich, Switzerland
18. června 20:45 23. zápas Řecko – Španělsko Stadion Salzburg Wals-Siezenheim, Salzburg, Austria
18. června 20:45 24. zápas Rusko – Švédsko Stadion Tivoli NEU, Innsbruck, Austria
19. června 20:45 25. zápas – čtvrtfinále vítěz sk. A – 2. tým sk. B St Jacob Park, Basel, Switzerland
20. června 20:45 26. zápas – čtvrtfinále vítěz sk. B – 2. tým sk A Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria
21. června 20:45 27. zápas – čtvrtfinále vítěz sk. C – 2. tým sk D St Jacob Park, Basel, Switzerland
22. června 20:45 28. zápas – čtvrfinále vítěz sk. D – 2. tým sk C Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria
25. června 20:45 29. zápas – semifinále vítěz 25. z. – vítěz 26. z. St Jacob Park, Basel, Switzerland
26. června 20:45 30. zápas – semifinále vítěz 27. z. – vítěz 28. z. Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria
29. června 20:45 31. zápas – finále vítěz 29. z. – vítěz 30. z. Ernst-Happel-Stadion, Vienna, Austria

V jaké jazykové mutaci budete sledovat fotbalové Euro?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).