Hlavní navigace

Další žaloba na Skype a prodej zákazníků Českých Radiokomunikací

19. 9. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Týdenní revize - Zakladatelé Skypu podali na společnost eBay další žalobu, do sporu zatáhli i skupinu investorů. České Radiokomunikace ohlásily, že prodají své rezidenční zákazníky společnosti T-Mobile. The Wall Street Journal zpoplatnil přístup přes mobil, výkonný ředitel Google si ale myslí, že zpoplatnění obecného zpravodajství tak, jak ho plánuje mediální magnát Rupert Murdoch se nepodaří prosadit. Jaký byl letošní TechCrunch50?
Skype

Původní majitelé Skype o sobě tento týden dali opět vědět. Když se před měsícem provalilo, že eBay si v roce 2005 za 2,6 miliardy nekoupil P2P technologii, na níž Skype funguje, předpovídala některá média populárnímu VoIP klientu nejistou budoucnost. EBay už na jaře připustil, že se chce služby, mezi níž a ostatními částmi portfolia, není žádná synergie, zbavit. Jen málokdo čekal, že Skype bude bez důležité technologie vůbec prodejný. A přesto se našla skupina investorů, kteří riziko soudních sporů s firmou JoltID vlastněnou zakladateli Skype, chtějí podstoupit. Pro eBay to ale nebude zadarmo.

Zavázala se do budoucna podílet z padesáti procent na nákladech, které v budoucnu vzniknou v souvislosti s rozhodnutím soudů. A jak se zdá majitelé JoltID mají v soudních sporech zálibu. Nejenže zažalovali eBay u britského soudu pro porušení licenčních podmínek, tento týden podali další žalobu k americkému soudu, ve které si stěžují na údajné porušení copyrightu. Tentokrát jsou mezi obžalovanými kromě eBay také nový vlastníci – konsorcium investičních fondů. Ti pravděpodobně doufali, že když do svých služeb najmou člověka, který dříve se zakladateli Skypu úzce spolupracoval, budou mít velkou naději na urovnání sporu mimosoudní cestou.

Mike Volpi, který dříve působil jako výkonný ředitel společnosti Joost (tu si Zennstrom a Friis založili poté, co z nich eBay koupí Skype udělal miliardáře), jim ale asi příliš nepomůže. Podle tiskového prohlášení, které minulou sobotu zaslal médiím tiskový mluvčí Joost, byl Volpi v červnu propuštěn na základě hlasování akcionářů. Ve firmě prý navíc probíhá vyšetřování, které má za úkol prověřit některé Volpiho aktivity z doby, kdy v Joost šéfoval. Spekuluje se o tom, že Volpi vynesl nějaké informace ohledně technologie, na které Joost běží. A světe div se, jedná se o stejnou technologii, o kterou se vede spor mezi JoltID a vlastníkem Skypu. Začíná to pomalu vypadat tak, že Zennstrom a Friis měli všechno dopředu velmi dobře promyšlené.
Martin Vyleťal: Skype může přijít eBay ještě draho
Martin Vyleťal: Zakladatelé Skype podali další žalobu, tentokrát k americkému soudu

Ikona - epodpis

Minulý týden jsme vás na Lupě informovali o tom, že zákon ani prováděcí vyhlášky, nespecifikují, jakou formu elektronického podpisu by měly úřady při zasílání zpráv do datových schránek používat. Může se vám tedy stát, že obdržíte zprávu ve formátu PDF, která bude obsahovat externí elektronický podpis, v přiloženém souboru a nikoliv přímo v PDF dokumentu. Zdá se, že si lidé kolem datových schránek problém s externími podpisy přeci jen uvědomili a něco s ním dělají. Dá se tak alespoň soudit ze zprávy, avizující rozšíření přípustných formátů právě o ty, které se používají pro externí podpisy, značky a razítka. Jak je to ale s platností elektronického podpisu?
Jiří Peterka: Stalo se: elektronický podpis prý platí, dokud se neprokáže opak

Je SHA-1 prolomena nebo není? Kvalifikované certifikáty od 1. ledna již pouze s SHA-2. Budete muset kvůli SHA-2 upgradovat všechny stanice Windows? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v článku, ktreý na Lupě vyšel v pondělí.
Vojtěch Kment: Soumrak SHA-1, ohrožení elektronických podpisů i rozpočtů IT

Short Nix.cz

V poslední době se na Lupě často mluvilo o tom, že současná situace v NIX.CZ nemusí být optimální nebo jediná správná. Že by to možná chtělo změnu. Jaká byla minulost a jaká bude dost možná budoucnost českého peeringového uzlu? „Hospodářská recese se neblaze projevila i v telekomuni­kacích. Ve sdružení NIX.CZ se útlum projevil stagnací zájmu o přístup zejména zahraničních společností, tyto jsou v současné době ve stádiu „vyčkávání“ na další vývoj situace nebo řeší hlubší ekonomické problémy a rozšířením se nezabývají. Dále se začaly ve větší míře uskutečňovat privátní peeringy, kdy se společnosti propojují mezi sebou, tj. investice nesměřující do sdružení,“ říká Tomáš Maršálek, ředitel NIX.CZ.
Tomáš Maršálek: NIX.CZ – Minulost, současnost a budoucnost

Vitalia logo
Tip: Mobily pro seniory mají jednoduché ovládání, displej s velkým písmem a také tlačítky. Stisknutím jednoho z nich si může starý člověk přivolat pomoc přímo, nebo se automaticky rozešle „esemeska“ zvoleným lidem s informací, že se něco stalo. Vše zní dobře, ale jak fungují mobily pro seniory v praxi??
TechCrunch

TechCrunch50 je jedna ze dvou nejdůležitějších podzimních internetových startup konferencí v USA, a vlastně i ve světě. Jaké typy aplikací se mezi padesáti startupy v hlavní soutěži objevovaly nejčastěji? Boom zažívají například mobilní reklamní platformy, real time search, obvykle nad Twitterem nebo seznamky. Projektů řešících reálné potřeby bylo v soutěži maximálně 15. Některé ze startupů jsme si představili podrobněji.
Michal Bláha: TechCrunch50 – půlden první
Michal Bláha: TechCrunch50, den druhý – jak fungují investoři?

Ikona - prohlížeče

Začátkem září to byl již rok od uvedení první veřejné testovací verze Google Chrome. V úterý byla uvolněna jeho finální verze 3.0 a při té příležitosti zástupci společnosti Google prohlásili, že připravovaná verze pro platformu Mac, bude k dispozici nejpozději koncem letošního roku. Do roka by chtěl získat alespoň 5 procent trhu, do dvou let pak více než 10 procent. Podle průzkumů společnosti Net Applications za letošní srpen, drží 67 procent celosvětového trhu Internet Explorer, Firefox 23 procent a Safari 4 procenta. Následuje právě Google Chrome s 2,8 procenty.

Google samozřejmě není jediný, kdo usilovně pracuje na vývoji svého prohlížeče. Nedávno vyšla finální Opera 10.0. a nový Firefox 3.6, který by mohl vyjít už v listopadu, mimo posílení výkonu a lepší spolupráce s Windows 7 přinese také integraci doposud experimentálního projektu Personas. Opera software ve středu uvolnila také betaverzi prohlížeče Opera Mini 5. Vývojáři slibují nové funkcionality, jednodušší ovládání a inovovaný design. Pátá generace oblíbeného prohlížeče nabídne například možnost listování mezi několika stránkami najednou, funkci, kterou uživatelé znají z desktopové verze Opery.
Jiří Macich: Rok s Google Chrome, novinky z Mozilla Labs
Martin Vyleťal: Nová Opera Mini v první betaverzi
Martin Vyleťal: Google Chrome pro Mac přijde koncem roku

T-Mobile

České Radiokomunikace tento týden ohlásily dohodu s tuzemskou pobočkou T-Mobile, když se rozhodly skoncovat s obsluhou drobnějších zákazníků a prodat je právě zmiňovanému mobilnímu operátorovi. Není to letos poprvé, kdy T-Mobile získal zákazníky ze segmentu domácností a malých živnostníků. Už v březnu převzal část zákazníků společnosti GTS Novera, která se napříště hodlá věnovat pouze službám pro střední a velké firmy a veřejný sektor. V případě Českých Radiokomunikací by se mělo jednat o zákazníky používající připojení přes ADSL a bezdrátové technologie. Změna se dotkne více jak 170 tisíc klientů. České Radiokomunikace si ponechávají vysílací služby a velkoobchod, jakož i služby pro firemní zákazníky.
Patrick Zandl: T-Mobile přebírá část zákazníků Českých Radiokomunikací
Patrick Zandl: T-Mobile přebírá rezidenční zákazníky Českých Radiokomunikací

Datové schránky

Ve čtvrtém díle seriálu o datových schránkách se dozvíte například, jakým způsobem bychom měli získávat kořenové certifikáty akreditovaných certifikačních autorit. Poradíme ale také, jak provést samotnou instalaci certifikátů, a na co při ní dávat pozor. Víte třeba jak ověřit otisk certifikátu? Nebo kam bychom měli certifikáty instalovat?
Jiří Peterka: Datové schránky: pracujeme s epodpisy, IV.

Když před měsícem přišel mediální magnát Rupert Murdochprohlášením, že hodlá v průběhu roku převést některé své zpravodajské servery na placený model, vyvolalo to mezi čtenáři, ale i mediálními odborníky vzrušené diskuse. Prvním opatrným krůčkem se zdá být Murdochovo oznámení na konferenci Goldman Sachs v New Yorku, že hodlá v horizontu jednoho až dvou měsíců zpoplatnit přístup na The Wall Street Journal prostřednictvím mobilního telefonu. Předplatitelé tištěné verze zaplatí za přístup z mobilu jeden dolar, ostatní dva dolary týdně.

BRAND24

Podle Erica Schmidta, výkonného ředitele společnosti Google, ale placené obecné zpravodajství nemá šanci na úspěch. Google přitom tento týden spustil experimentální službu FastFlip, která v sobě snoubí vlastnosti RSS čtečky a koncept prohlížení článků tak, jak jej známe z klasických tištěných novin. Koncept je takový, že Google přebírá obsah asi 40 internetových deníků a magazínů, zveřejňuje jej na svých stránkách, na kterých také prodává reklamu. Většina výnosů z reklamy by měla skončit v kapse vydavatelů.
Martin Vyleťal: Google spustil Fast Flip a vyvíjí nástroj, který umožní zpoplatnit části zpravodajských webů
Martin Vyleťal: Wall Street Journal v mobilu bude napříště za dva dolary na týden
Patrick Zandl: Google FastFlip má mobilní verzi
Martin Vyleťal: Výkonný ředitel Google má pochybnosti o zpoplatnění zpravodajských we­bů

Francouzští poslanci v úterý schválili kontroverzní zákon, pro který se vžil název „digitální gilotina”. Pokud zákon projde speciální komisí, složenou ze zástupců Senátu a Národního shromáždění, umožní odpojit od Internetu na dobu jednoho roku takové uživatele, kteří stahují nelegální obsah. „Hříšníkům” kromě toho hrozí pokuta, která se může vyšplhat až k částce 300 tisíc eur nebo trest vězení. Uživatelé ale nejdříve obdrží e-mailová varování a následně i tištěný dopis, ve kterých je úřady upozorní na nezákonné jednání. Pouze v případě, že budou tyto výzvy ignorovat, dostane se ke slovu represe. Socialistická strana už se ale nechala slyšet, že podá proti zákonu ústavní stížnost.
Martin Vyleťal: Francouzští poslanci by dnes měli rozhodnout o osudu digitální gilotiny

Máte e-mailovou adresu na Seznamu? A používáte ji jako jednu z hlavních, oficiálních svých adres?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).