Hlavní navigace

Google Pack vs. Windows Live Suite

3. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Google i Microsoft shodou okolností představily české verze svých softwarových balíčků Google Pack a Windows Live Suite. Pojďme si je porovnat. Uspěje softwarový gigant Microsoft, nebo internetový kolos Google?

V posledních několika dnech došlo ke dvěma zajímavým událostem: Microsoft oficiálně uvedl na český trh své služby z rodiny Windows Live včetně softwarového balíčku Windows Live Suite a Google představil českou verzi balíčku programu Google Pack. Co to pro české uživatele znamená a jak si oba balíčky proti sobě vedou, rozebereme v tomto článku.

Oba balíčky s programy výhradně pro Windows jsou zdarma a mají podobně složení. Microsoft však na rozdíl od Googlu v balíčku nabízí jen své programy, a to jen některé z poměrně široké nabídky volně dostupných programů, které patří do jeho portfolia. Google poskytuje v rámci Google Packu více programů, a to i od jiných společnosti. V některých případech dokonce takové, které jeho vlastním výtvorům do značně míry konkurují. Nejedná se přitom vždy o programy, které by přímo souvisely s Internetem.

V obou případech si uživatel může složení balíčku zvolit na jeho webových stránkách. Pak si stáhne jednoduchý instalační program, který zvolené programy nainstaluje. V případě Google Packu tento program slouží také pro pozdější aktualizaci. Microsoft své programy aktualizuje pomoci Windows Update.

Windows Live Suite: Microsoft myslí i na konkurenci

V balíčku od Microsoftu nalezneme celkem čtyři programy. Jde o e-mailového klienta Windows Live Mail s antispamovym filtrem a vestavěnou RSS čtečkou, textový editor Windows Live Writer pro blogery, program pro správu a úpravu obrázku Windows Live Fotogalerie s možnosti vystavování fotek na Internetu a na závěr komunikační program Windows Live Messenger s pohodlným sdílením souboru mezi přáteli. Většině programů jsme se již dříve věnovali v samostatných článcích: Windows Live Mail: nástupce Outlook Expressu, Windows Live Writer: luxusní blogování? a Windows Live Messenger na cestě k novým uživatelům

Windows Live Suite

Microsoft by mohl svůj balíček obohatit o další hodnotné programy, které dnes šíří samostatně, ale to už by neodpovídalo koncepci balíčku. V první řadě totiž tyto programy mají fungovat jako prodloužená desktopová ruka jeho webových služeb. Na Microsoft však možná trochu překvapivě jsou podporovány i konkurenční služby. Uživatele Windows Live Messengeru si mohou chatovat i s uživateli Yahoo Messengeru, Windows Live Fotogalerie umí nahrávat fotky na Flickr, Windows Live Writer podporuje blogy třeba i na Blogger.com a Windows Live Mail podporuje prakticky všechny e-mailové služby nabízející POP3 nebo IMAP.

Google Pack: všehochuť do začátku nejen od Googlu

Google Pack má odlišnou koncepci, přestože v něm najdeme i programy podobné těm z Windows Live Suite. Google Pack má reprezentovat jakési základní programové vybavení při koupi nového počítače nebo nové instalaci Windows. Česká verze balíčku obsahuje webový prohlížeč Mozilla Firefox s nástrojovou lištou Google Toolbar, program Picasa pro správu a úpravu fotek, prohlížeč PDF dokumentů Adobe Reader, nástroj Google Desktop pro prohledávání obsahu pevného disku s praktickým panelem na plochu, antispywarový program Spyware Doctor ve verzi Starter Edition a jednoduchý antivir Norton Security Scan.

Google Pack

Zajímavé je, že Microsoft má pro všechny programy své alternativy, ale v balíčku Windows Live Suite nalezneme jen program Windows Live Fotogalerie, který je takovou jednodušší alternativou k programu Picasa z Google Packu. Jinak samozřejmě Microsoft konkuruje Firefoxu svým Internet Explorerem, jako konkurenci PDF si Microsoft vymyslel vlastní formát XPS, alternativa ke Google Desktop je součástí Windows Vista včetně sidebaru (a Google to nenesl příliš dobře), Real Player má více než zdatnou konkurenci ve Windows Media Playeru, proti spywaru Microsoft bojuje s programem Windows Defender a za Norton Security Scan může alespoň částečně zakročit Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru.

StarOffice v české verzi v Google Packu nehledejte

Google Pack nebyl do češtiny přeložen v plném rozsahu. Ve verzi v angličtině je navíc ještě mapový program Google Earth a jeden spořič obrazovky, který si můžete složit z vlastních fotek. K dalším volitelným částem pak patří kancelářský balík StarOffice, komunikační programy Skype a Google Talk nebo multimediální přehrávač Real Player. Pokud byste zatoužili po zmíněných programech také v češtině, tak třeba Skype či Google Earth v české verzi existují už nějaký ten pátek. Real Player ani Google Talk zatím do češtiny lokalizovány nebyly.

Velkou zbraní Google Packu (bohužel nikoliv toho českého) je kancelářský balík StarOffice zdarma. Mimo Google Pack se totiž jedná o placený software. Nejenže ve Windows Live Suite není nic podobného, ale ani jinak Microsoft nenabízí podobnou alternativu. Samozřejmě – je tu balík Office, ale u něj zdarma dostanete pouze časově omezenou verzi k vyzkoušení nebo pouhé prohlížeče dokumentů, tabulek a prezentací.

Dva různé balíky s hrstkou podobností

Jak je z předešlých řádků patrné, Windows Live Suite a Google Pack jsou sice bezplatné softwarové balíky s programy pro Windows, ale tím veškerá podobnost končí. Snad jen přítomnost programu pro správu a úpravu fotek shodou okolností obě sady ještě spojuje. Těžko tedy říci, který balík je lepší či horší. Pro hodnocení se na ně musíme podívat optikou jejich zaměření a koncepce.

MMF24

Windows Live Suite má tedy sloužit jako doplněk pro webové služby. V takovém případě mi v něm ale chybí webový prohlížeč, i když je pravda, že Microsoft se může (zatím?) spolehnout na integraci Internet Exploreru do Windows. Na druhou stranu součástí Windows je i nějaký ten e-mailový klient (Windows Mail, Outlook Express) a přesto v balíčku Microsoftu pošťáka nalezneme.

Google Pack má být základní softwarové vybavení počítače. Osobně mi v něm chybí e-mailový klient, ale Google asi spoléhá, že uživatelé dají přednost jeho službě Gmail. Podle stejné logiky by ovšem mohl sázet na Google Docs a uživatelů nenabízet StarOffice, přestože se jedná o poznání vyspělejší kancelářské řešení. Výběr ostatních programů záleží na preferencích. Někdo bude nadávat na přítomný Real Player a chtít třeba Media Player Classic, jiný bude láteřit na Google Talk a dožadovat se ICQ. Každému se ale Google (Pack) zavděčit nemůže.

Který balíček je vám sympatičtější svým složením?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).