Hlavní navigace

JavaScript vládne programování, nová verze Nginx, IBM pomáhá koupě Red Hatu

24. 4. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Motorola Edge+
Nové telefony od Motoroly. ProtonMail je kompletně open source. Nové levné procesory od AMD. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Na světě funguje 20,4 milionu aktivních vývojářů softwarupíše se ve studii State of the Developer Nation. JavaScript vládne s 12,2 milionu uživatelů, Python je na 8,4 milionech a Java na 8,2 milionech. Jazyky, kterým se věnuje přes milion programátorů, jsou Kotlin, C++, C#, Visual Tools, Swift, Go, Ruby, Objective C. Rust pak má 600 tisíc uživatelů, Lua půl milionu.

Vyšel webový prohlížeč Vivaldi ve verzi 3.0. Má standardně zabudované blokování reklam, tracker blocker a další funkce. Verze pro Android zároveň poprvé vychází v ostré verzi.

Vyšel také Total Commander 3.0 pro Android. Funguje hromadné přejmenování souborů, rozbalování dalších formátů jako .tar, .gz či .7z a podporuje Android 10.

Webový server Nginx po roce vychází v nové verzi 1.18. Kompletní seznam změn a novinek je rozepsaný zde.

Motorola spadající pod Lenovo ukázala chytré telefony Edge a Edge+, tedy střední a vyšší třídu. Verze Plus má Snapdragon 865, 12 GB LPDDR5 RAM, 6,7" Full HD+ OLED displej s 90 Hz, podporu 5G, IP68 či 5000mAh baterii. Cenovka je 1199 eur. Verze Edge pak snižuje parametry na Snapdragon 765, čtyři nebo šest GB LPDDR4X RAM či 4500mAh baterii. Cena činí 599 eur. České O2 zároveň začalo prodávat skládací telefon s ohebným displejem Motorola Razr, a to za 39 995 korun.

Provozovatelům Aptoide, což je alternativní obchod s aplikacemi pro Android, unikly údaje o 20 milionech jejich uživatelůZDNet upozornil na export dat z PostgreSQL databáze. Aptoide se k tomu zatím nehlásí. Oficiálně uvádí, že má 150 milionů uživatelů. Pro používání Aptoide se není třeba registrovat a lze ho využívat plnohodnotně hned po nainstalování.

Populární NordVPN zavedlo podporu protokolu WireGuard, který se už stal součástí linuxového jádra. NordLynx, jak se služba nazývá, má podle dosavadních zkušeností dvakrát větší rychlosti než protokoly typu IKEv2/IPsec či OpenVPN.

Všechny aplikace od Proton Technologies jsou nyní open source. Jde o veškeré verze ProtonMail, ProtonVPN a Proton Bridge. Nově přibyl ProtonMail pro Android a sbírka je tak kompletní. Proton zároveň vyzývá k bezpečnostním auditům.

Na Lupě jsme psali, že připravovaný evropský procesor získal licenci na novou technologii od ARMu, a projekt jsme také více rozebíraliWeb The Next Platform nyní přináší další detaily jak kolem samotného hardwaru, tak kolem výběru operačního systému. Ptá se například, zda jsou zvažované varianty Ubuntu a SUSE dostatečně evropské, když jsou ve výsledku kontrolované z Velké Británie.

IBM nákladná koupě Red Hatu pomáháPrvní letošní kvartál ukazuje, že se celkové tržby firmy propadly o 3,4 procenta, ovšem cloudová sekce, kam spadá i Red Hat, si připsala 32 procent. Red Hat údajně uzavřel největší obchody v historii, k čemuž mu pomáhá obchodní síla IBM. Vyšel také Red Hat Enterprise Linux 8.2.

SAP už bude mít pouze jednoho výkonného ředitele, od 30. dubna jím bude Christian Klein. Dosavadní Co-CEO pozice, kterou zastávala Jennifer Morgan, zaniká. SAP uvádí, že firma potřebuje „velice jasnou strukturu vedení“ a pružnost.

Brněnský Flowmon se objevil v žebříčku Gartneru. Jde o takzvaný NPMD, tedy Market Guide for Network Performance Monitoring and Diagnostics. Nahrazuje dřívější Magic QuadrantsFlowmon loni navýšil tržby na 318 milionů.

Huawei jako open source vydává svůj AI framework MindSpore, k dispozici je na GitHubu. Jde o další z alternativ k TensorFlow (Google) či PyTorch (Facebook) a zároveň o další otevřený AI projekt z Číny – Megvii nedávno vydalo MegEngine, podobný krok učinilo Baidu. Huawei na MindSpore spolupracuje třeba s Imperial College v Londýně a jde o součást rozsáhlého projektu vlastních serverových procesorů a čipů. Firma už v rámci toho jako open source vydala operační systém openEuler.

PyTorch zase dostává dva open source projekty, za kterými stojí Facebook a Amazon Web Services. Jde o TorchServe pro (model-serving framework)TorchElastic (knihovna pro práci s Kubernetes clustery).

Huawei si od začátku roku u China Mobile zajistilo odběr komponent pro 5G sítě minimálně za čtyři miliardy dolarůpíše Bloomberg. Zhruba na polovině je rovněž čínské ZTE, Ericsson je pouze na zlomku. Čínská vláda v rámci obnovy ekonomiky po COVID-19 rozjela plán urychleného rozvoje 5G sítí.

Huawei se zuby nehty snaží udržet na trhu s mobilními sítěmi ve Velké Británii, kde už nemá přístup ke core části. Nově do tamního představenstva najal sira Mikea Rakea, který dříve působil jako předseda představenstva v operátorovi BT. Právě BT před pár dny rozhodlo, že Huawei nahradí i ve 4G.

Magic Leap oficiálně oznámil propouštění. Konkrétní počet lidí neříká, Bloomberg ale přišel s tím, že jich je kolem tisícovky. Magic Leap na investicích získal 2,6 miliardy dolarů, jeho AR brýle ale přesvědčivé nejsou. Už dříve se mluvilo o tom, že je Magic Leap na prodej.

AMD představilo levné čtyřjádrové procesory Ryzen 3 3100 a 3300X. První z nich stojí pouze 99 dolarů a má takt 3,6 a 3,9 GHz. Lepší verze pak vyjde na 120 dolarů s takty 3,8 a 4,3 GHz. Výroba probíhá pomocí 7nm technologie, procesory podporují DDR4 a PCI Express 4.0.

Amazon Web Services spouští službu AppFlow. Jde o managed službu umožňující správu toku dat mezi AWS a SaaS aplikacemi třetích stran, přičemž není třeba psát integrační kód. Google Cloud zase v ostré verzi zpřístupnil projekt Anthos pro AWS. Anthos umožňuje spravovat služby skrze více cloudů. Verze pro Microsoft Azure má dorazit ještě letos.

Confluent získal investici 250 milionů dolarů, celkově už 456 milionů, což firmu ohodnotilo na 4,5 miliardy dolarů. Confluent se používá jako platforma pro data streaming v rámci Apache Kafka.

MMF24

Po Ciscu a HPE přichází s finančním programem pro COVID-19 také Dell. Program čítá devět miliard dolarů a zákazníci mohou odložit platbu za hardware až o 180 dní.

Čínský Alibaba Cloud vlivem viru COVID-19 posiluje a v příštích třech letech investuje 28 miliard dolarů. Chce vylepšit infrastrukturu, zaměří se na procesory (některé si už dělá vlastní), operační systémy, sítě a servery. Alibaba v Číně kontroluje téměř polovinu cloudového trhu.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).